Infertilitatea la femei si la barbati - metode de vindecare chinezesti

In traditia chineza, importanta perpetuarii speciei umane este unul dintre cele mai importante concepte, inca de pe vremea lui Confucius. In zilele noastre, frustarea cea mai mare intr-un cuplu este sterilitatea.

Partenerii care sufera de infertilitate dau vina pe stres in primul rand, mai apoi pe alimentatie, fumat, depresie si epuizare psihica si fizica. Primul semn de alarmare trebuie avut in vedere dupa ce, pe o perioada de doi ani de relatii sexuale neprotejate, nu s-a conceput un copil. Infertilitatea poate aparea atat la barbati, cat si la femei.

Cauzele infertilitatii sunt multiple si complicate: 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- La femei: ciclul neregulat sau intarziat mai multe luni, prezenta unui fibrom uterin, ovare nedezvoltate, dezechilibre hormonale, anticonceptionale luate pe perioade prea lungi, trompe uterine infundate, diverse afectiuni ale uterului (prea mic, chisturi, polipi). De asemenea, problemele vaginale pot fi cauze ale infertilitatii la femei (chisturi, un mediu prea acid sau prea alcalin care poate distruge spermatozoizii, vagin inchis sau dublu). 

 - La barbati: cantitatea mica de sperma nu poate asigura fertilitatea (spermatozoizii sunt putini si nu ajung sa fecundeze ovulul); deficitul de sperma mai este cauzat si de masturbare, excese sexuale sau deficite renale. 

In aceeasi masura si la femei si la barbati, fumatul poate afecta serios fertilitatea. 

In medicina traditionala chineza se crede ca la baza infertilitatii femeilor sta deficitul de qi al rinichilor, ficatului si sangelui. Acesti factori dezechilibreaza meridianele cele mai importante ale corpului: Ren si Du, iar femeia nu va putea concepe un copil. La barbati, deficitul de qi al rinichilor duce la racirea spermei, un numar mic de spermatozoizi, o densitate sau o cantitate mica de sperma de calitate sau un procent mare de spermatozoizi anormali, iar de aici rezulta dificultatea barbatului de a procrea. 

Ingrijirea naturala a sanatatii recomandata de sistemul chinez

Ne impinge sa folosim metode de stocare a qi-ului rinichilor printr-un stil de viata sanatos, renuntarea la fumat, exercitii fizice si viata sexuala disciplinata, dar si consumarea in cantitati mari de alimente recomandate in prevenirea si tratarea infertilitatii, crescand astfel qi-ul rinichilor, necesar pentru procreere. 

Alimente recomandate pentru cresterea qi-ului rinichilor, responsabil cu procreerea:

  • ficat de pui si de porc prajit sau fiert, cu putina sare si 2-3 curmale rosii (stopeaza avorturile spontane) 
  • legume verzi crude (calciul din aceste alimente ajuta la fertilitate) 
  • banane (contin triptofan - ajuta la fertilitate) 
  • mere, struguri, alune crude, pere (contin bor - ajuta la asimilarea calciului din alimente) 
  • castraveti (semintele de castraveti erau considerate de chinezii din vechime embrioni) 
  • oua si icre (bogate in lecitina - stimuleaza secretia de sperma) 
  • stridii si peste crud (stimuleaza hormonii masculini) 
  • morcovi, telina si sparanghel (curata rinichii si intaresc functiile sexuale si de reproducere). 


Presopunctura este si ea folosita ca metoda de vindecare si de prevenire a afectiunilor legate de infertilitate. Apasarea cu degetele pe punctele vitale ale corpului poate avea acelasi efect curativ la fel ca si acupunctura. Prin apasarea pe anumite puncte ale corpului se activeaza circulatia qi-ului rinichilor, se intareste si restabileste echilibrul delicat dintre fortele yin si yang din corp. 

Viata sexuala disciplinata este un factor eficient de imbunatatire a starii generale de sanatate si duce la relatii sexuale de calitate superioara. Echilibrul yin-yang dintre un barbat si o femeie duce la o stare fizica si psihica mai buna si ne poate vindeca de suferinte intr-un mod agreabil.

Trei cauze ale infertilitatii, potrivit medicinei traditionale chineze

 
Medicina traditionala chineza sugereaza ca exista trei cauze principale ale infertilitatii: sindromul deficientei, sindromul stagnarii si sindromul caldurii. Potrivit specialistilor de la Institute for Traditional Medicine, sindromul deficientei impiedica sistemul hormonal sa influenteze in mod corect functia sexuala si functia de reproducere.

Sindromul stagnarii impiedica organele reproducatoare si organele sexuale sa functioneze, in ciuda nivelurilor hormonale normale si unei capacitati normale de a raspunde la hormoni. Acest lucru are un impact asupra pacientilor, limitand circulatia sangelui catre tesuturi.

Sindromul caldurii poate fi asociat cu o infectie sau cu procesul inflamator. Sindromul poate produce o calitate anormala a spermei, ducand la infertilitatea barbatului, in vreme ce infectiile din sfera ginecologica pot mentine infertilitatea unei femei, blocand anumite canale, modificand mucoasa uterina sau influentand temperatura locala.

Toate cele trei sindromuri pot fi tratate cu plante medicinale chineze, cu ajutorul acupuncturii sau printr-o combinatie dintre cele doua.

 

Acupunctura poate ajuta femeile infertile

Un studiu (realizat pe un numar mic de persoane) a vrut sa demonstreze siguranta si eficacitatea unui pachet terapeutic de medicina coreeana, pentru tratamentul infertilitatii de cauza inexplicabila.

Participantii de sex feminin inclusi in acest studiu observational au primit un set de tratamente care a inclus medicina naturista (remedii pe baza de plante), acupunctura si moxibustie. Pacientele infertile (104 la numar) au fost evaluate si s-a avut in vedere si durata infertilitatii lor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rezultatele studiului au aratat ca numarul de paciente care au ramas insarcinate sau care au reusit sa aiba o sarcina pe parcursul perioadei de 6 luni de studiu a fost egal cu 23 (14 sarcini). Dintre cele 14 sarcini, au fost 10 nasteri normale si 4 avorturi spontane. Potrivit unei analize conform protocolului, 14 sarcini dintr-un total de 23 de paciente au fost obtinute de acele femei care au ramas in continuare in acest studiu, pentru a face in intregime tratamentele, pe o durata de 6 menstruatii, obtinandu-se astfel o rata de succes a sarcinii de 60,9%. Desi un mare procent de femei au abandonat studiul inainte de incheierea lui, din motive nespecificate, tratamentul pentru infertilitate a fost benefic intr-o mica cohorta de paciente, care l-au utilizat asa cum le-a fost prescris.

 

Bibliografie:

  • Pacific College of Oriental Medicine - https://www.pacificcollege.edu/news/blog/2014/06/28/tcm-treat-infertility
  • Studiul "Unexplained Infertility Treated with Acupuncture and Herbal Medicine in Korea.", publicat in Journal of Alternative and Complementary Medicine, autori Jongbae J. Park, Myungja Kang, Sangseop Shin, Eunmi Choi, Sukyung Kwon, Hyosun Wee, Bonghyun Nam, Ted J. Kaptchuk.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0