In ce poziție ar trebui sa dormi cand esti insarcinata

Sarcina poate fi obositoare. În plus, este perioada în care ai nevoie de somn mai mult ca niciodată. Dar găsirea unei poziții de somn confortabile poate fi o provocare, mai ales atunci când te gândești care dintre acestea sunt sigure și care ar trebui evitate.

Dacă erai obișnuită să dormi pe spate, poate ai auzit că această poziție nu este recomandată în timpul sarcinii. S-ar putea chiar să fii îngrijorată, mai ales dacă te trezești și descoperi că ai petrecut cea mai mare parte a nopții dormind pe spate.

Fiecare sarcină este diferită. Să dormi pe spate este în regulă în primul și al doilea trimestru de sarcină. Dar în timpul celui de-al treilea trimestru, crește riscul complicațiilor. 

Dormitul pe spate în al treilea trimestru de sarcină ar trebui evitat pentru a împiedica compresia venei care transportă sângele înapoi la inimă. De aceea, cel mai bine este să alegi alte poziții de dormit.

Dormit pe spate în timpul sarcinii

Cele mai recente cercetări1,2  arată că poziția de somn nu este o problemă în timpul primelor 28 de săptămâni de sarcină.

Când bebelușul, placenta și lichidul uterin devin mai grele, pozițiile de dormit devin un aspect important. Pe măsură ce se apropie al treilea trimestru de sarcină, această greutate poate comprima vasele de sânge importante, ceea ce duce la probleme precum greutatea scăzută la naștere, preeclampsie, creșterea redusă a fătului și nașterea unui fetus mort.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Greutatea conținutului uterului este ceea ce determină momentul în care dormitul pe spate devine nesigur. Acest lucru poate varia de la o femeie la alta, așa că ar trebui să discuți întotdeauna cu medicul tău pentru a înțelege exact când și dacă dormitul pe spate este sigur atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău.

În jurul celei de-a 28-a săptămâni de gestație, alege o altă poziție de dormit decât cea în decubit dorsal. Dar dacă ți se întâmplă să te trezești pe spate, doar reașează-te pe o parte sau pe burtă. De asemenea, poți să folosești o pernă de sarcină în spatele tău pentru a nu te rostogoli în acea poziție.

De ce nu ar trebui să dormi pe spate în ultimele 28 de săptămâni

Întinderea pe spate în timpul sarcinii devine problematică atunci când uterul devine mai greu, în jurul celei de-a 28-a săptămâni de sarcină. Conținutul uterului, care include bebelușul, placenta și lichidul amniotic, reprezintă aproximativ o treime din creșterea în greutate în timpul sarcinii.

Când stai în decubit dorsal, greutatea uterului cade pe o venă numită vena cavă inferioară. Vena cavă inferioară transportă înapoi sângele din abdomen către inimă.

Riscuri de a dormi pe spate în ultimele 28 de săptămâni de sarcină

Există câteva riscuri de care trebuie să fii conștientă atunci când vine vorba de a dormi pe spate mai târziu în timpul sarcinii.

Preeclampsie

Prea multă presiune asupra venei cave îți poate crește riscul de a dezvolta preeclampsie, hipertensiune arterială în timpul sarcinii. În cazul preeclampsiei, este posibil să ai dureri de cap sau dureri abdominale, iar bebelușul este expus riscului de a se naște prematur sau mort.

Creștere fetală redusă și greutate scăzută la naștere

Dormitul pe spate în ultimele 30 de săptămâni de gestație poate comprima vena cavă inferioară, ceea ce poate limita fluxul de sânge și poate duce la o creștere redusă a fătului. Bebelușii născuți cu greutate mică la naștere se confruntă cu riscuri crescute, inclusiv probleme de respirație și icter.

Moarte fetală intrauterină

Studiile11,3 au constatat o creștere de trei ori a riscului de naștere de fetuși morți atunci când gravidele dormeau pe spate după săptămâna 28 de gestație. 

Dormitul pe spate crește riscul de restricție a creșterii fetale și stresul fetal, ambele contribuind la riscul de moarte fetală intrauterină. În plus, dacă sunt prezente comorbidități, acești factori cresc și mai mult riscul.

Când poți relua dormitul pe spate

Dacă preferi să dormi pe spate, este bine să faci acest lucru după ce ai născut. 

Când naști copilul și placenta, majoritatea greutății din uter iese din corp. Astfel, nu mai ai de ce să îți faci griji în privința comprimării venei cave. Și odată ce bebelușul tău moțăie în pătuțul lui, poziția ta de dormit nu îi va afecta dezvoltarea.

Poziții de dormit în sarcină 

Dormitul pe spate nu este recomandat după cele 28 de săptămâni de gestație, dar există alte câteva poziții confortabile în care să adormi în siguranță.

Dormitul pe burtă

Dormitul pe burtă nu pune presiune asupra niciunui vas de sânge major și este considerat sigur pentru bebelușul tău. Folosirea unei perne în formă de gogoașă (eng. donut pillow like a Boppy) te poate ajuta să te odihnești confortabil în această poziție.

Dormitul în decubit lateral

Dacă obisnuiai sa dormi cel mai bine, inainte de sarcina sau in prima parte a acesteia, pe spate, dormitul pe o parte ar putea fi cea mai confortabilă opțiune pentru al treilea trimestru de sarcină.

Dormitul în poziția decubit lateral reprezinta o pozitie situata  la jumătatea distanței dintre a dormi întins pe spate și total pe o parte. 

Pernele și suporturile de somn te pot ajuta să adormi în această poziție și să o păstrezi pana dimineata. Când vrei să dormi în poziția decubit lateral, o poți face pe ambele părți. Ceea ce este important, însă, este să nu fii poziționată pe deplin pe spate si sa pastrezi perna sau o patura moale, rulata, sub o jumtate de corp. .

Dormitul pe partea stângă

După 28 de săptămâni de gestație, dormitul pe partea dreaptă poate avea riscuri similare cu dormitul pe spate, deoarece această poziție poate comprima aorta, o arteră majoră care strabate abdomenul.
Vena cavă inferioară se desfășoară pe partea dreaptă a coloanei vertebrale. Ficatul si vezica biliara sunt, de asemenea, pe partea dreaptă, așa că dormitul pe partea stângă ajută, de asemenea, să împiedice fătul să comprime aceste doua organe si circulatia aferenta..

De aceea, dormitul pe partea stângă este o alternativă sigură în timpul sarcinii.

Perne de dormit în sarcină

Folosirea pernelor între picioare sau sub intreaga coapsa,  poate fi confortabilă și poate ajuta la prevenirea durerilor de spate si de solduri, intrucat mentine articulatia coxo-femurala intr-o pozitie relaxata.

De asemenea, poți folosi o pernă la spate ca să te  impiedice sa rostogolești in timpul somnului, pe spate. Dacă simți perna în timpul nopții, probabil că vei evita să dormi pe spate, chiar dacă adormi adânc. Mai mult decât atât, suportul suplimentar din spatele tău te poate ajuta să îți ofere un sprijin în plus pentru spate, dar și pentru șolduri.

Orice pernă este bună, dar există și perne speciale făcute pentru gravidele care dorm lateral. Ele pot veni în diferite forme și dimensiuni. Pernele mai lungi,  in forma literei "U" sunt extrem de versatile si te pot ajuta sa iti reglezi mai bine pozitia corecta si confortabila in timpul somnului.

In plus, o astfel de perna  iti va  fi de ajutor si dupa ce nasti, cand vei alapta bebelusul- fie pentru a -i sustine capul si corpul intr-o pozitie confortabila,pe un suport moale, fie chiar pentru tine, sustinand zona lombara, posibil dureroasa dupa sarcina, nastere si tinutul in brate al copilului. Indiferent, insa de aceste optiuni, alege o perna care ți se potrivește, dintr-un material cat mai sanatos, hipoalergen, usor de spalat si igienizat, chiar dacă este, pur și simplu, o pernă obișnuită.

Nu uita că o sarcina sanatoasa trebuie monitorizata de catre un medic ginecolog sau obstetrician, prin consultatie ginecologica periodica și a investigații adecvate.

Poți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1.Studiul An individual participant data meta-analysis of maternal going-to-sleep position, interactions with fetal vulnerability, and the risk of late stillbirth, publicat în EClinicalMedicine.2019;10:49-57. doi:10.1016/j.eclinm.2019.03.014, autori: Cronin RS, Li M, Thompson JMD, et al. 
2.Studiul Prospective evaluation of maternal sleep position through 30 weeks gestation and adverse pregnancy outcomes, publicat în Obstetrics & Gynecology. 2019. doi:10.1097/AOG.0000000000003458, autori: Silver, RM, et al. 
3.Studiul Back to basics: Avoiding the supine position in pregnancy: Perspectives, publicat în J Physiol. 2017;595(4):1017-1018. doi:10.1113/JP273705, autori: Warland J.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0