Totul despre E. coli: cum se transmite, ce afecțiuni provoacă și cum poate fi prevenită

Escherichia coli, prescurtată E. coli, este o bacterie care se regăsește în intestinul oamenilor și al animalelor. Majoritatea tipurilor de E. coli sunt inofensive, însă unele tipuri, precum 0157:H7, cauzează infecții intestinale ori infecții urinare.

Simptomele infecției intestinale cu E. Coli:

 • crampe abdominale
 • diaree severă
 • sânge în scaun
 • gaze
 • pierderea apetitului
 • greață, vomă
 • oboseală
 • febră
 • sânge în urină
 • paloarea feței
 • deshidratare severă

Simptomele pot dura fie câteva zile, fie se pot întinde până la o săptămână.

Simptomele infecției tractului urinar cu E. Coli:

 • disconfort și durere la urinare
 • nevoia frecventă de a merge la toaletă
 • urină tulbure sau cu sânge
 • febră și frisoane
 • durere în zona pelviană la femei și durere în zona rectală la bărbați
 • durere de mijloc, dureri abdominale și dureri în zona șoldurilor

Infecțiile urinare cauzate de E. coli nu sunt de regulă grave, însă dacă nu sunt tratate la timp și bacteria ajunge la rinichi, lucrurile se complică. O infecție cu E. coli la nivelul rinichilor poate duce chiar la deces, așa că trebuie să tratezi cu seriozitate o asemenea infecție. Medicul este cel în măsură să îți prescrie tratamentul corespunzător.

Care sunt cauzele infecției E. coli

Infectarea cu bacteria E. coli se poate face fie prin consumul de alimente sau de apă contaminată, fie prin contactul direct cu o persoană infectată cu Escerichia coli ori cu animale infestate.
E. coli și mâncarea - fie că mâncarea este preparată acasă sau la restaurant, pregătirea și gătirea acesteia într-un mod necorespunzător poate determina contaminarea cu bacteria E. coli. Iată care sunt cele mai comune cauze ale apariției E. coli în alimente:

 • nu te speli pe mâini înainte de a pregăti mâncarea ori de a o consuma
 • folosirea unor ustensile contaminate nespălate corespunzător
 • consumul de produse lactate sau preparate care conțin maioneză după ce au stat prea mult la temperaturi ridicate
 • consumul unor alimente care nu au fost gătite suficient (exemplu: carnea de pui negătita bine)
 • consumul fructelor de mare crude
 • consumul de lapte nepasteurizat
 • consumul alimentelor crude nespălate suficient

E. coli și apa - nerespectarea regulilor de igienă poate determina contaminarea apei cu materii fecale de origine animală sau umană. Te poți infecta cu E. coli atât prin consumul apei contaminate, cât și prin îmbăierea într-o asemenea apă.

Infestarea prin contact direct - bacteria E. coli poate fi luată de la o persoană deja infectată, care nu se spală pe mâini după ce folosește toaleta.

Cum se diagnostichează E. coli

 
 

Simptomele descrise trezesc suspiciunea medicului cu privire la infecția cauzată de E. coli. Analiza materiilor fecale, dar și sumarul de urină confirmă prezența bacteriei E. coli în intestine.

Cum se tratează E. coli

Infecția cu E. coli dispare, de regulă, de la sine. Regimul alimentar și hidratarea corespunzătoare facilitează vindecarea. Dacă ai de-a face cu o infecție mai agresivă, ia legătura cu medicul tău, care îți va prescrie un tratament. Dacă observi sânge în scaun, nu lua medicamente pentru tratarea diareei sau antibiotice, întrucât acestea pot încetini procesul de digestie, iar organismul tău are mai mult timp pentru a absorbi substanțele toxice cauzate de E. coli.

Antibioticele utilizate in tratarea E Coli sunt CIP = ciprofloxacină, AM = ampicilină, AX = amoxicilină, PRL = piperacilină, CXM = cefuroxim, CAZ = ceftazidim, CEP = cefoperazonă, FEP = cefepim, TZP = piperacilină/tazobactam (tazocin), CES = cefoperazonă/sulbactam (sulperazonă), MEM = meropenem, GN = gentamicină, Amk = amikacină.

Când e cazul să apelezi la medic

 • când suferi de diaree mai mult de 2-3 zile
 • ai febră asociată cu diaree
 • ai dureri abdominale puternice
 • vezi sânge în materiile fecale
 • te confrunți cu vărsături persistente
 • ai simptome de deshidratare puternică

Cum poți preveni infecțiile intestinale cauzate de E. coli

 • gătește carnea la cel puțin 70 de grade Celsius
 • spală-ți des mâinile, neapărat cu săpun și apă înainte de a găti
 • spală instrumentele pe care le folosești la gătit
 • consumă numai produse lactate pasteurizate
 • consumă numai apă potabilă, provenită din surse de încredere 

Factori de risc

E. coli afectează pe oricine este expus la această bacterie. La unele persoane, însă, se manifestă mai agresiv.  Iată care sunt factorii de risc în cazul infectării cu bacteria E. Coli:

 1. Vârsta - copiii și vârstnicii au riscul mai mare să dezvolte complicații severe din cauza infecției intestinale cu E. coli.
 2. Sistemul imunitar slăbit - persoanele care suferă de boli precum cancerul și au deja sistemul imunitar slăbit au și ele un risc sporit de a se îmbolnăvi din cauza bacteriei E. coli.
 3. Perioada anului - pe timpul verii, îmbolnăvirile din cauza acestei bacterii sunt mai numeroase.

Rezistenta la tratamentul E Coli

Rezistenţa la nivele ridicate este de obicei pentru un spectru larg de peniciline şi trimetoprim şi este scăzută pentru a treia generaţie de cefalosporine şi nitrofurantoin. Rezistenţa în curs de dezvoltare la fluorochinolone şi producţia de beta-lactamaze cu spectru extins multi medicament rezistente (ESBL) de către tulpinile de E. coli, a provocat în ultimul deceniu îngrijorare mereu crescândă din cauza opţiunilor terapeutice limitate în cazul în care apar infecţii cu aceste tulpini.

Unul dintre factorii predominanţi de risc de răspândire a bacteriilor rezistente la antibiotice şi apariţia genelor de rezistenţă este presiunea de selecţie prin (supra-) utilizarea de antibiotice la om, animale, în nutriţie şi agricultură. S-a estimat că anual consumul total de antibiotice la nivel mondial se situează între 100 000 şi 200 000 de tone.

Bolile cronice (diabet, boală renală cronică) prin alterarea imunităţii complică adesea cu infecţiile de tract urinar cu E. coli, iar aceasta prin mecanism de feedback agravează boala cronică.

Folosirea necorespunzătoare a antibioticelor determină multirezistenţă. Rezistenţa E. coli s-a manifestat mai ales la antibiotice din grupa penicilinelor cu spectru larg şi este în creştere la cefalosporine, aminoglicozide, chinolone. Prezenţa tulpinilor rezistente la asocieri de antibiotice beta-lactamice cu inhibitori de beta-lactamaze presupune mutaţii genetice care determină ineficienţa inhibitorului asupra beta-lactamazelor secretate de E. coli.

Multirezistenţa E. coli uropatogene la antibiotice a fost frecventă la pacienţii selectaţi cu boli cronice: diabet zaharat şi boala renală cronică, predominând în afecţiunea renală cu evoluţie îndelungată.În infecţiile urinare cu E. coli la pacienţii alergici alegerea antibioticului se face în funcţie de sensibilitatea germenului după antibiogramă, de antecedentele personale de reacţii adverse de hipersensibilitate la antibiotice şi testele pentru evaluarea alergiei la medicamente.

Ca antibiotic de rezervă pentru E. coli cu multirezistenţă, din studiile efectuate, se poate sugera meropenemul.

 

Care sunt cele mai eficiente antibiotice naturale?

1.Uleiul  de oregano: Uleiul de oregano este unul dintre cele mai puternice uleiuri esențiale antibacteriene, deoarece conține carvacrol și timol, doi compuși antibacterieni și antifungici. De fapt, cercetările arată că uleiul de oregano este eficient împotriva multor tulpini clinice de bacterii, inclusiv Escherichia coli (E. coli) și Pseudomonas aeruginosa.

Pentru a utiliza uleiul de oregano ca antibiotic natural, îl puteți amesteca cu apă sau ulei de cocos. Dozajul depinde de starea pe care o tratați, dar nu uitați să luați doar cantități foarte mici la un moment dat - aproximativ 1-2 picături. Asigurați-vă că utilizați ulei de 100% terapeutic și dacă luați medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele interacțiuni. De asemenea, rețineți că uleiul de oregano nu trebuie luat mai mult de 14 zile consecutive.

2. Mierea - o puteti consuma ca atare sau cu iaurt, un smoothie sau pe pâinea prăjită. Rețineți, totuși, că încălzirea acestuia îi poate modifica proprietățile terapeutice. 

3.) Usturoi: compușii chimici din usturoi, inclusiv alicina, prezintă activitate antimicrobiană și acționează pentru distrugerea agenților patogeni responsabili atât pentru infecțiile frecvente, cât și pentru cele rare. Usturoiul a fost folosit de secole pentru combaterea bolilor infecțioase, iar efectele sale antibacteriene au fost descrise pentru prima dată la mijlocul anilor 1800.

Proprietățile antimicrobiene ale usturoiului sunt cele mai puternice atunci când este crud, deci trebie tocat sau să zdrobit  si lăsațisă stea timp de aproximativ 10 minute înainte de a-l mânca, pentru a elibera enzimele care sunt transformate în alicină. Începeți prin a mânca aproximativ un cățel de usturoi în fiecare zi pentru a preveni infecțiile bacteriene. Puteți găsi, de asemenea, usturoi crud sub formă de pulbere, ulei, extract și tablete.


4.) Ceapă un aliment aruncat adesea în salate sau mancare gatita - conține flavonoizi puternici care au efecte antibiotice și, la fel ca usturoiul, conțin compuși terapeutici de sulf numiți cisteină sulfoxizi.

Când utilizați ceapa pentru beneficiile lor medicinale, tăiați una și lăsați-o să stea timp de aproximativ 10 minute pentru a crește conținutul de fitonutrienți. Sotește ceapa feliată sau tocată cu ulei de cocos și amestecă-le cu usturoi crud pentru a ajuta la inhibarea agenților patogeni.

5.) Echinacea: Echinacea este un puternic stimulator al sistemului imunitar care poate combate o serie de infecții, inclusiv cele cauzate de bacterii. În plus, atunci când echinacea este luată imediat ce simptomele se dezvoltă, aceasta poate ajuta la reducerea duratei bolilor care sunt uneori tratate cu antibiotice.

Cercetările arată că administrarea a 10 miligrame de Echinacea pe kilogram de greutate corporală zilnic pentru o perioadă de 10 zile crește sistemul imunitar și ajută la combaterea infecțiilor.

6.  Probioticele. Administrarea zilnică de probiotice poate reduce bacteriile dăunătoare și rezistente și poate crește bacteriile bune din intestin. Cercetările arată că administrarea de probiotice poate ajuta la creșterea sistemului imunitar și sunt deosebit de importante după ce ați luat antibiotice și trebuie să vă completați bacteriile bune. Dovezile sugerează, de asemenea, că probioticele pot fi o strategie eficientă împotriva infecției cu E. coli4. Acizii grași cu lanț scurt produs de bacteriile probiotice pot ajuta la inhibarea creșterii tulpinilor dăunătoare de E. coli, pe lângă competiția pe care o oferă aceste bacterii benefice

Îm cazul diagnosticarii unei infectii cu E.Coli,  consumați cantități mici de alimente ușoare, cu conținut scăzut de grăsimi, în funcție de modul în care vă simțiți. Încercați alimente precum orezul, biscuiții uscați, orez fiert,  bananele și supele clare de radacinoase si pui. Pentru a preveni deshidratarea, bea multe lichide, suficient pentru ca urina să fie galben deschis sau limpede ca apa.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0