Totul despre anexită, boala denumită greșit „răceală la ovare”

Multe femei se confruntă cu anexita, numită și boală inflamatorie pelvină sau, în termeni populari, „răceală la ovare”. Pentru a ști cum să o tratăm, este important să aflăm ce cauze are și cum se manifestă.

Ce este anexita

Anexita sau boală inflamatorie pelvină este o afecțiune care se manifestă prin inflamații și disconfort la nivelul organelor genitale feminine: colul uterin, uterul, trompele uterine și uneori ovarele. Denumirea populară de „răceală la ovare” nu este tocmai corectă, pentru că această afecțiune nu are cauze similare cu ale răcelii și nu se manifestă în același mod.

Anexita afectează, în general, femeile tinere și active din punct de vedere sexual. Este o boală care poate duce la infertilitate, în lipsa unui tratament adecvat. În plus, există femei care se îmbolnăvesc repetat și care necesită monitorizare constantă. Boală inflamatorie pelvină apare deseori în sezonul rece, deoarece frigul slăbește imunitatea organismului, iar în combinație cu umiditatea, ea poate deregla echilibrul florei vaginale.

Cauzele anexitei

Anexita se declanșează de cele mai multe ori ca urmare a unei infecții cu bacterii. În majoritatea cazurilor de boală inflamatorie pelvină, este vorba despre bacteriile care produc gonoree (infecția cu Neisseria gonorrhoeae) sau clamidioza (infecția cu Chlamydia trachomatis). Aceste bacterii urcă în colul uterin sau în uter și cauzează inflamarea acestuia. În stadii mai grave sau mai avansate, infecția poate urca până la trompele uterine și până la ovare.

Cum ajung bacteriile în vagin? Principala modalitate de răspândire este contactul sexual, urmat de spălăturile vaginale prea dese, care dezechilibrează flora vaginală. Alte riscuri de infectare sunt rana pe col, intervenții chirurgicale la nivelul organelor genitale și parteneri sexuali multipli. Mai rar, bacteriile pătrund în organism în urma nașterii pe cale naturală sau a avortului.

Atunci când flora vaginală normală nu reușește să țină piept bacteriilor, acestea trec de bariera de apărare a organismului. Inflamația se instalează pe o singură parte sau bilateral și produce anumite simptome care ar trebui să ne trimită de urgență la medicul ginecolog.

Simptome anexită

În primă fază, anexita debutează cu un disconfort în partea inferioară a abdomenului, pe o singură parte sau pe ambele. Uneori, durerea iradiază pe partea interioară a coapsei. Concomitent, pot să apară scurgeri vaginale anormale, cu miros neplăcut, consistență modificată și culoare galben-verzuie. Un alt simptom des întâlnit este febra, care poate urca până la 39 de grade Celsius. Când infecția se agravează, durerile devin mai acute și pot fi însoțite de stări de vomă. În unele cazuri, anexita poate avea și simptome similare cu cele ale infecțiilor urinare: nevoia de a merge des la toaletă și usturime la urinare.

Diagnostic și tratament anexită

Principalul pas în tratarea anexitei este vizita la medicul ginecolog și diagnosticarea corectă. Fiindcă există și alte afecțiuni care pot avea simptome asemănătoare, este important ca diagnosticul final să fie dat de un ginecolog. Acesta va face o palpare abdominală, pentru a depista ce inflamații există și unde sunt ele poziționate. Apoi, va lua o probă de secreție vaginală, pentru a testa prezența anumitor bacterii. Rezultatele se eliberează în 2-3 zile, iar medicul va oferi un tratament în funcție de acestea. În cazul în care sunt necesare, se pot face și alte investigații care să ofere o imagine mai bună asupra afecțiunii: analize de sânge, ecografie pelvină, colposcopie.

Tratamentul anexitei presupune în special medicamente antibiotice, care vor combate infecția bacteriană. Alături de antibiotic, se va administra și un antiinflamator, care să reducă disconfortul local. Se recomandă, de asemenea, odihnă, repausul și evitarea efortului și a contactelor sexuale. În plus, evitarea frigului va grăbi vindecarea. Toate investigațiile trebuie repetate după finalizarea tratamentului, pentru a se putea observa dacă bacteriile au dispărut în totalitate. Orice anexită care nu este vindecată complet poate cauza probleme grave pe termen lung.

Complicațiile anexitei

Cea mai frecventă complicație a anexitei este infertilitatea. Din cauza inflamației, organele genitale nu își mai îndeplinesc funcțiile în mod corect. Infertilitatea dispare, de regulă, după un tratament corect. Rareori, în cazul apariției unor complicații, poate să apară infertilitatea permanentă. Fiindcă anexita este o infecție bacteriană, în cazurile severe, bacteriile pot migra către organele învecinate, în special în zona ficatului. O altă complicație gravă este peritonita, ruptura unui abces în zona ovarelor sau trompelor uterine. Abcesele apar în cazurile grave, unde infecția la nivelul trompelor uterine cauzează acumularea de lichid și puroi.

Anexita acută vs. anexita cronică

Multe femei care suferă de anexită nu au simptome, iar dacă acestea apar, ele pot varia în intensitate, pot fi simptome ușoare sau severe. Să nu uităm că, dacă este lăsată netratată, „răceala la ovare” poate avea consecințe grave. Este important să fie recunoscută cât mai rapid după următoarele simptome: durere (cel mai probabil severă) în zona pelvină, febră, oboseală, sângerări sau „spotting” între două menstruații, menstruație neregulată, durere în zona lombară și în zona rectului, durere în timpul raportului sexual, secreții vaginale anormale, urinări frecvente, vărsături.
Boala inflamatorie pelvină poate fi acută, manifestările ei putând să dureze până la 30 de zile, sau poate fi cronică, dacă simptomele și neplăcerile persistă mai mult de 30 de zile.

Ce categorii de femei au riscuri mari să fie afectate de anexită?

Femeile care au risc de a face boala inflamatorie pelvină sunt:

  • cele care sunt active sexual și au sub 25 de ani
  • cele care au mai mulți parteneri sexuali
  • cele care nu folosesc metode contraceptive de barieră, cum ar fi prezervativul
  • cele care fac spălături vaginale.

 
 
 

Bibliografie:
NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/pelvic-inflammatory-disease-pid/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0