Cauza a infertilitatii: boala inflamatorie pelvina

Studiile arata ca infectiile din sfera genitala, atat la femei, cat si la barbati, pot cauza daune functionale permanente la nivelul sistemului reproducator, avand drept rezultat infertilitatea. Una dintre aceste infectii este boala inflamatorie pelvina.

Ea este o infectie ce apare in organele reproductive ale femeii si are loc, de regula, cand bacteriile transmise pe cale sexuala se raspandesc de la vagin si ajung sa infecteze uterul, trompele uterine sau ovarele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La barbati, infertilitatea instalata dupa o infectie este destul de rara, pe cand in cazul femeilor, sechelele dupa boala inflamatorie pelvina (numita si anexita) sunt cauza cea mai frecventa a infertilitatii dobandite.

In cadrul unui studiu de cohorta din 1995, au fost incluse femei care incercau sa ramana insarcinate, dupa ce a fost depistata salpingita acuta (salpingita fiind inflamatia trompelor uterine). 10,8% dintre participante erau infertile deoarece aveau o ocluzie (blocare) a trompelor uterine dovedita, aparuta dupa boala inflamatorie pelvina.

Un factor important, spun oamenii de stiinta, pentru infertilitatea aparuta post-anexita este numarul de episoade de boala inflamatorie pelvina cu care s-au confruntat femeile din studiul de cohorta.

In cazul femeilor care au avut doar un episod de boala inflamatorie pelvina, de o importanta deosebita au fost: severitatea infectiei, tratamentul facut cu intarziere si folosirea sau nefolosirea metodelor contraceptive.

Ce este boala inflamatorie pelvina

Este important sa stim ca boala inflamatorie pelvina este una dintre cauzele principale ale infertilitatii. Aceasta boala este o inflamatie a tractului genital superior al femeii. Zonele afectate pot include structurile uterului, ovarelor si trompelor uterine.

Salpingita, adica inflamatia trompelor uterine, este cea mai frecventa manifestare a bolii inflamatorii pelvine.

Numita si anexita sau, popular, "raceala la ovare", boala inflamatorie pelvina este o consecinta pe termen lung a multor boli cu transmitere sexuala (BTS), a vaginozei bacteriene, a interventiei chirurgicale in zona pelvina si a altor proceduri din sfera ginecologica. Boala inflamatorie pelvina este o afectiune ce poate fi prevenita si, in acelasi timp, este o cauza principala a infertilitatii.

Complicatii aparute dupa boala inflamatorie pelvina

Anexita poate cauza daune permanente organelor reproducatoare ale femeii si poate provoca aparitia tesutului cicatricial in trompele uterine. Acest tesut cicatricial in trompele uterine poate afecta modul in care ovulul circula pana la uter. Tot din cauza acestui tesut, spermatozoizii nu pot ajunge la ovul sau, uneori, ovulul fecundat ramane in trompa uterina, cauzand astfel o sarcina extrauterina (sarcina ectopica).

Drept rezultat al afectarilor de acest gen si al complicatiilor provocate de boala inflamatorie pelvina, riscul de infertilitate al femeii continua sa creasca odata cu numarul de episoade de anexita.

Potrivit medicilor specialisti in infertilitate, dupa un episod de anexita, infertilitatea de pe urma trompelor uterine blocate va aparea in cazul a 12% dintre femei. Dupa doua episoade de boala inflamatorie pelvina (sau "raceala la ovare"), infertilitatea va afecta mai mult de o treime dintre femeile care s-au confruntat cu neplacerile anexitei. Iar cu trei episoade de boala inflamatorie pelvina de-a lungul vietii, pana la 75% dintre femei vor avea trompele uterine blocate.

Poti avea sau nu copii?

Pe langa faptul ca iti creste riscul de a avea o sarcina extrauterina, tesutul cicatricial sau abcesele din trompele uterine iti pot ingreuna situatia, fiindu-ti mai dificil sa ramai insarcinata daca ovulele nu pot sa treaca cu usurinta si sa ajunga in uter.

Se estimeaza, potrivit NHS, ca aproape 1 din 10 femei cu boala inflamatorie pelvina devine infertila ca rezultat al acestei afectiuni, iar cel mai mare risc de infertilitate il au femeile care intarzie tratamentul sau care au avut episoade repetate de anexita.

Insa studiile arata ca femeile care au fost tratate cu succes pentru anexita au avut succes in ceea ce priveste sarcina, mai ales ca trompele uterine blocate sau deteriorate pot fi uneori tratate cu ajutorul anumitor interventii chirurgicale.

Daca in cazul tau nu este posibila o procedura chirurgicala si totusi iti doresti copii, ai putea sa iei in considerare o tehnica de reproducere asistata, cum este fertilizarea in vitro.

Nu uita!

Boala inflamatorie pelvina netratata poate cauza tesut cicatricial. Este posibil sa dezvolti, daca nu o tratezi la timp, abcese (o acumulare de lichid infectat) in trompele uterine, care ti-ar putea afecta organele reproducatoare. Alte complicatii sunt: sarcina extrauterina, infertilitatea (incapacitatea de a ramane insarcinata), durere pelvina cronica, abces tubo-ovarian.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Effect of pelvic inflammatory disease on fertility.", publicat in 1995 in jurnalul Venereology: official publication of the National Venereology Council of Australia, autor Westrom L.
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/pelvic-inflammatory-disease-pid/complications/
  • WebMD - https://www.webmd.com/women/guide/what-is-pelvic-inflammatory-disease

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0