Scorul ROMA în cancerul ovarian: ce este și cum se interpretează rezultatele

Scorul ROMA este utilizat în evaluarea riscului de malignitate în cazul unei tumori ovariene și contribuie la stabilirea tratamentului. 

Scorul ROMA nu este conceput ca un test de screening sau de diagnostic independent pentru cancerul ovarian, ci este un test de diagnostic diferențial pentru femeile cărora li s-a descoprit deja o masă pelvină.

Se recomandă ca femeile care au o masă pelvină cu risc ridicat de cancer ovarian să fie trimise la ginecologie oncologică. Tratamentul specializat îmbunătățește rezultatele pacientelor, ceea ce duce la mai puține complicații și la rate mai bune de supraviețuire în comparație cu pacientele tratate de chirurgi mai puțin familiarizați cu terapia cancerului ovarian.

Ce este scorul ROMA

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Algoritmul de estimare a riscului de malignitate ovariană (ROMA) încorporează markerul tumoral 125 (CA125), proteina epididimală umană 4 (HE4) și statutul de menopauză, pentru a integra femeile care prezintă o formațiune pelvină într-un grup cu risc mare sau într-unul cu risc scăzut pentru găsirea unei malignități ovariane. 

Scorul ROMA este indicat pentru femeile care îndeplinesc următoarele criterii: au mai mult de 18 ani, prezintă o masă pelvină pentru care este planificată o intervenție chirurgicală și nu au fost încă trimise la un medic oncolog. Scorul ROMA trebuie interpretat împreună cu evaluarea clinică și radiologică a pacientei.

Cum se interpretează scorul ROMA

La femeile aflate în premenopauză, un scor ROMA <1,14 înseamnă un risc scăzut de a li se găsi cancer de ovare epitelial. Algoritmul de estimare a riscului de malignitate ovariană de 1,14 sau mai mare indică un risc ridicat de a li se găsi cancer ovarian în timpul intervenției chirurgicale.

La femeile aflate în postmenopauză, un scor ROMA <2,99 înseamnă un risc scăzut de a li se găsi cancer de ovare epitelial, în timp ce o valoare ROMA de 2,99 sau mai mare indică un risc ridicat de cancer ovarian.

Utilizarea acestor secvențe asigură o specificitate de 75% și sensibilitate de 84% la pacientele cu cancer de ovar epitelial în stadiile I-IV.

Măsuri de precauție în utilizarea scorului ROMA

Algoritmul de estimare a riscului de malignitate ovariană nu trebuie utilizat fără o evaluare independentă clinică sau radiologică și nu este destinat să stabilească dacă o pacientă trebuie să apeleze la o intervenție chirurgicală. Un rezultat ROMA cu probabilitate redusă în contextul unei evaluări inițiale pozitive a riscului de cancer nu ar trebui să împiedice trimiterea pacientei la ginecologie oncologică.

Scorul ROMA nu a fost validat pentru următoarele grupuri: femei tratate anterior pentru tumori maligne, femei tratate în prezent cu chimioterapie, femei însărcinate sau femei cu vârste mai mici de 18 ani. Markerii serici nu sunt specifici pentru malignitate și valorile pot varia în funcție de metodă. Valorile obținute cu diferite metode de analiză nu pot fi utilizate în mod interschimbabil.

În cazuri rare, pot apărea interferențe cauzate de titrele extrem de ridicate de anticorpi la reactivi specifici (de exemplu, anticorpi heterofili, streptavidină sau ruteniu). Laboratorul trebuie avertizat dacă rezultatul nu se corelează cu prezentarea clinică.

Cancerul ovarian apare mai ales după 50 de ani

Cancerul ovarian afectează mai ales femeile care au trecut prin menopauză (de obicei, acestea au peste 50 de ani), dar poate afecta uneori și femeile mai tinere. Nu se cunoaște cauza exactă a cancerului ovarian, dar anumiți factori pot crește riscul:

 

  • Un istoric familial de cancer ovarian sau de sân  - acest lucru ar putea însemna că persoana a moștenit gene care îi cresc riscul de cancer
  • Terapia de substituție hormonală (deși, în general, creșterea riscului de cancer este foarte mică în urma acestor tratamente)
  • Endometrioza (o afecțiune în care țesutul care căptușește uterul crește și în afara acestuia)
  • Dacă persoana suferă de obezitate sau este supraponderală
  • Fumatul
  • Lipsa de exercitiu fizic (minimum 30 minute de mișcare pe zi)
  • Expunerea la azbest.

Simptomele cancerului ovarian nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut, deoarece sunt similare cu cele ale unor afecțiuni mai frecvente, cum ar fi sindromul intestinului iritabil: balonare, abdomen umflat, disconfort în zona pelvină, nevoia de a urina des, senzație de sațietate rapidă (deși persoana nu mănâncă mult). Tratamentul acestui tip de cancer depinde de măsura în care s-a răspândit și de sănătatea generală a pacientei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic laboratories - ROMA Score (Ovarian Malignancy Risk Algorithm)
https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/62661
NHS - Ovarian Cancer
https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0