Cupa menstruală - de ce să o folosești?

O cupă menstruală este un tip de produs reutilizabil pentru igiena feminină. Este un recipient mic, flexibil, din cauciuc sau silicon, care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Hai să descoperim în acest articol cum se utilizează corect o cupă menstruală, care sunt avantajele, dar și dezavantajele și ce spune știința despre acest dispozitiv.

Cupa menstruală este un dispozitiv flexibil și reutilizabil, care se introduce în vagin pentru a colecta sângele în timpul menstruației. Aceste cupe sunt confecționate din silicon medical, cauciuc de înaltă calitate sau alte materiale sigure pentru corp și pot fi folosite timp de mai mulți ani, în funcție de modul în care sunt îngrijite. Cupele menstruale sunt economice pe termen lung, generează mai puține deșeuri în comparație cu absorbantele și tampoanele de unică folosință și au o capacitate mare de colectare, ceea ce înseamnă că pot fi purtate mai mult timp fără a necesita schimbări frecvente.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum se folosește o cupă menstruală?

Dacă intenționezi să folosești o cupă menstruală, ar trebui mai întâi să discuți cu medicul ginecolog. Deși poți cumpăra singură oricare dintre mărcile disponibile pe piață, online sau în majoritatea magazinelor, va trebui mai întâi să afli de ce dimensiune ai nevoie. Majoritatea mărcilor de cupe menstruale vând versiuni mici și mari.

Cupele pot colecta mai mult sânge decât alte metode, determinând tot mai multe femei să le folosească, fiind o alternativă ecologică la tampoane și absorbante. Și, în funcție de flux, poți purta o cupă timp de până la 12 ore. Pentru a afla dimensiunea potrivită a cupei menstruale, medicul ar trebui să ia în considerare:

  • vârsta ta;
  • lungimea colului uterin;
  • intensitatea fluxului de lichid menstrual;
  • fermitatea și flexibilitatea cupei;
  • capacitatea cupei;
  • rezistența mușchilor pelvieni;
  • dacă ai născut natural.

Cupele menstruale mai mici sunt de obicei recomandate femeilor sub 30 de ani care nu au născut pe cale vaginală. Mărimi mai mari sunt adesea recomandate femeilor care au peste 30 de ani, au născut natural sau experimentează perioade menstruale mai dificile.

Prima folosire a unei cupe menstruale - reguli și recomandări

Când utilizezi o cupă menstruală pentru prima dată, te poți simți oarecum inconfortabil. Dar lubrifierea cupei poate ajuta la ușurarea procesului de introducere. Înainte de a introduce cupa, umezește-o pe margine cu apă sau cu un lubrifiant pe bază de apă. O cupă menstruală umedă este mult mai ușor de inserat.

Dacă îți vine ușor să introduci un tampon în vagin, ar trebui să îți fie relativ ușor să introduci și o cupă menstruală. Urmează acești pași:

  • Spală-te bine pe mâini.
  • Aplică apă sau un lubrifiant pe bază de apă pe marginea cupei.
  • Strânge cupa menstruală (vei vedea că este foarte flexibilă).

Introdu cupa cu marginea în sus, în vagin, așa cum ai face cu un tampon fără aplicator. Ar trebui să stea la câțiva centimetri sub colul uterin.

Odată ce cupa este în vagin, rotește-o și elibereaz-o din strânsoare. Aceasta va crea astfel o etanșare care oprește scurgerile.

La fel ca în cazul unui tampon, nu ar trebui să simți cupa menstruală după ce ai introdus-o corect. De asemenea, ar trebui să poți să te miști în voie și să faci activități de zi cu zi fără să-ți cadă sau să te jeneze. Dacă întâmpini probleme în introducerea cupei, discută cu medicul pentru a vedea unde greșești.

Când să scoți cupa menstruală?

  • Poți purta o cupă menstruală timp de 6 până la 12 ore, în funcție de abundența fluxului. Acest lucru înseamnă că poți folosi cupa pentru a fi pe deplin protejată peste noapte.
  • Ar trebui să scoți întotdeauna cupa menstruală la intervalul de 12 ore. Dacă se umple înainte de acest interval, va trebui să o golești pentru a evita scurgerile.
  • Pentru a scoate o cupă menstruală, urmează acești pași:
  • Spală-ți bine mâinile.
  • Poziționează degetul arătător și degetul mare în vagin. Trage ușor de tija cupei până poți ajunge la bază.
  • Strânge ușor baza și trage de ea în jos, cu atenție.
  • După ce a ieșit, golește cupa în toaletă.

Cupele menstruale refolosibile trebuie spălate bine și șterse înainte de a fi reintroduse în vagin. Cupa trebuie golită de cel puțin două ori pe zi. Cupele menstruale reutilizabile sunt rezistente și pot fi folosite între 6 luni și 10 ani, cu o îngrijire adecvată. Cupele de unică folosință trebuie aruncate după folosire și îndepărtare.

Care sunt avantajele utilizării cupelor menstruale?

Multe femei aleg să folosească cupe menstruale deoarece:

Sunt prietenoase cu bugetul

Plătești un preț unic pentru o cupă menstruală reutilizabilă, spre deosebire de tampoane sau absorbante, care trebuie cumpărate lună de lună și care pot costa mai mult.

Cupele menstruale sunt mai sigure

Deoarece cupele menstruale colectează și nu absorb sângele, nu riști să faci sindromul șocului toxic, o infecție bacteriană rară, e adevărat, dar asociată cu utilizarea tamponului.

Cupele menstruale colectează mai mult sânge

O cupă menstruală poate colecta aproximativ 30 de ml de lichid menstrual. Tampoanele, pe de altă parte, pot absorbi până la o treime din această cantitate.

Sunt ecologice

Cupele menstruale refolosibile pot ține mult timp, ceea ce înseamnă că nu contribui la mai multe deșeuri care afectează mediul înconjurător.

Poți face sex (dar atenție la tipul de cupă)

Cele mai multe cupe refolosibile trebuie scoase înainte de a face sex, dar cele numite discuri menstruale, care stau mai sus în vagin, sub colul uterin, pot rămâne în interior în timpul momentelor intime. Nu numai că partenerul tău nu va simți cupa, dar nu va trebui să vă faceți griji în privința scurgerilor neplăcute.

Care sunt dezavantajele utilizării cupelor menstruale?

Cupele menstruale pot fi o opțiune accesibilă și ecologică, dar trebuie să ții cont și de alte aspecte pentru a face alegerea cea mai potrivită pentru tine:

Îndepărtarea cupei poate fi problematică

S-ar putea să fii într-un loc sau într-o poziție care face dificilă sau incomodă scoaterea cupei. Asta înseamnă că este posibil să nu poți evita scurgerile care survin în timpul procesului.

Pot fi greu de inserat sau îndepărtat

Este posibil să constați că nu găsești unghiul potrivit atunci când pui cupa menstruală. Sau s-ar putea să îți fie greu să strângi baza, atunci când este plină cu lichid, pentru a trage cupa în jos și în afară.

Poate fi greu să găsești dimensiunea potrivită pentru tine.

Cupele menstruale nu sunt unice, așa că este posibil să îți fie greu la început să găsești dimensiunea potrivită. Asta înseamnă că poate fi necesar să încerci câteva mărci înainte de a o găsi pe cea perfectă pentru tine și pentru vaginul tău.

Este posibil să fii alergică la materialul din care este confecționată

Cele mai multe cupe menstruale sunt fabricate din materiale fără latex, făcându-le o opțiune excelentă pentru persoanele cu alergii la acest material. Dar pentru unele femei, există riscul ca și materialul din silicon sau cauciuc să provoace o reacție alergică.

Poate provoca iritații vaginale

O cupă menstruală îți poate irita vaginul dacă nu este curățată și îngrijită corespunzător. De asemenea, poate provoca disconfort dacă introduci cupa fără lubrifiere.

Poate exista un risc crescut de infecție

Spală foarte bine cupa menstruală, apoi clătește-o și las-o să se usuce pentru a scădea riscul de infecții. Nu refolosi o cupă menstruală de unică folosință. Spală bine mâinile înainte și după ce ai scos cupa menstruală.

Ce arată cercetările despre cupa menstruală?

Un studiu recent, longitudinal descriptiv, care a inclus femei cu vârste cuprinsă între 18 și 50 de ani a arătat că aceste cupe menstruale sunt o alternativă bună la alte mijloace utilizate în timpul menstruației. Cercetătorii au constatat că adaptabilitatea la utilizarea cupei crește treptat prin consiliere adecvată și prin practică. 

După a treia menstruație la care au folosit cupa, 68,9% dintre participante au declarat că vor continua utilizarea acesteia. Majoritatea participantelor (67%) nu au raportat efecte secundare la utilizarea cupei, 10% au avut iritații și scurgeri, iar 13% au simțit un miros neplăcut. 

Un alt studiu recent a concluzionat că o cupă menstruală este un produs eficient și convenabil pentru menstruație, care are potențialul de a fi o metodă alternativă pentru gestionarea igienei menstruale. Cu toate acestea, este nevoie ca această metodă să fie mai bine promovată, pentru ca mai multe femei să îi vadă avantajele.

De altfel, un alt studiu a arătat că femeile nu sunt suficient de informate atunci când aleg o cupă menstruală și că dacă nu există o corelație între dimensiunea, forma și volumul cupei menstruale, sau materialul și fermitatea acesteia, acestea nu pot estima ce cupă menstruală ar putea fi cea mai potrivită pentru ele, iar alegerea incorectă ar putea să le provoace neplăceri.

În concluzie, recomandarea noastră este ca, dacă iei în calcul utilizarea unei cupe menstruale, să mergi mai întâi la medicul ginecolog pentru a primi sfaturile potrivite și a face o alegere bună pentru tine.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Are Menstrual Cups Right for You?
https://health.clevelandclinic.org/tired-of-tampons-here-are-pros-and-cons-of-menstrual-cups/
Science Direct - Is menstrual cup a sustainable and safe alternative in menstrual hygiene management? A qualitative exploratory study based on user's experience in India
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221339842200255X
Studiul „Is menstrual cup a sustainable and safe alternative in menstrual hygiene management? A qualitative exploratory study based on user's experience in India”, apărut în Clinical Epidemiology and Global Health, Volume 20, March-April 2023, 101212, https://doi.org/10.1016/j.cegh.2022.101212, autori: Kripalini Patel et al.
NCBI - Study of Adaptability and Efficacy of Menstrual Cups in Managing Menstrual Health and Hygiene: A Descriptive Longitudinal Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9517956/
Studiul „Study of Adaptability and Efficacy of Menstrual Cups in Managing Menstrual Health and Hygiene: A Descriptive Longitudinal Study”, apărut în Cureus. 2022 Sep; 14(9): e29690. Published online 2022 Sep 28. doi: 10.7759/cureus.29690, autori: Ritu Singh et al.
Sage Journals - Comparison between menstrual cups: first step to categorization and improved safety
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/17455065211058553
Studiul „Comparison between menstrual cups: first step to categorization and improved safety”, apărut în Women’s Health. 2021;17. doi:10.1177/17455065211058553, autori: Manley H, Hunt JA, Santos L, Breedon P. 

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0