Alimente care contribuie la sanatatea si aspectul unghiilor

Aspectul unghiilor tale nu depinde numai de vizitele la manichiuristă, de produsele pe care le folosești pentru tratament sau de factorii genetici. 

Hrana de zi cu zi influențează și ea felul în care cresc unghiile: o dietă care asigură necesarul de nutrienți te ajută să ai unghii frumoase, cu un luciu sănătos, rezistente și tari.

Unghiile sunt cartea noastră de vizită atunci când dăm mâna cu o altă persoană. Vrem ca ele să fie nu doar curate, ci și aspectuoase și sănătoase. Unghiile trec prin multe de-a lungul unei zile, sunt înmuiate în apă, pot fi lovite de tastatura computerului sau agresate dacă facem munci fizice. Mai ales dacă vrem să avem unghii lungi și elegante și reușim să le creștem cu greu, e frustrant să ni se exfolieze sau să ni se rupă imediat ce spălăm câteva farfurii. 

În momentul în care unghiile nu sunt sănătoase, apar simptome precum:

  • Decolorarea unghiilor,
  • Exfolierea,
  • Inflamație și sângerare în jurul unghiilor,
  • Creștere încetinită,
  • Subțierea unghiilor,
  • Separarea unghiilor de piele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mai mult decât atât, unghiile ne arată ce alte probleme de sănătate putem avea. Un punct alb, o dungă roșie, o formă ieșită din comun, toate acestea pot indica dacă avem o afecțiune la plămâni, ficat sau inimă. Trebuie să acordăm constant o atenție sporită unghiilor. Spre exemplu:

Unghiile palide

Dacă observi că unghiile tale sunt ușor străvezii, asta înseamnă că poți suferi de anemie, o nutriție necorespunzătoare, o boală la ficat sau insuficiență cardiacă congestivă.

Unghiile albicioase

Dacă unghiile tale sunt în mare parte albe, iar marginile au nuanțe mai închise, asta poate indica probleme hepatice.

Unghiile galbene

În majoritatea cazurilor, principala cauză a unghiilor cu un colorit gălbui sunt ciupercile. Pe măsură ce infecția avansează, unghiile tale se pot retrage sau pot deveni mai groase și chiar să se sfărâme. Extrem de rar, acest tip de unghii pot indica probleme medicale mai grave, cum ar fi: boala tiroidiană, bolile pulmonare sau chiar diabetul.

Unghii albăstrui

Asta poate indica că organismul tău nu primește suficient oxigen. Ceea ce poate duce la o problemă pulmonară precum emfizemul. Mai există și câteva afecțiuni cardiace ce pot fi asociate cu acest tip de unghii.

Unghiile exfoliate sau rupte

În cazul în care suprafața unghiei tale este ondualtă sau sfâșiată, acesta poate fi un prim semn al artritei inflamatorii. De asemenea, unghia poate avea un aspect ușor decolorat și pielea de sub unghie poate avea o culoare roșiatică.

Unghiile fragile

Dacă unghiile tale se rup aproape din orice mișcare și sunt uscate, atunci ai putea fi diagnosticat cu boala tiroidiană. 

Inflamarea pielii din jurul unghiei

Un pliu al unghiei inflamat poate fi rezultatul lupusului sau al unei alte tulburări a țesutului conjunctiv. Totuși, pliul se poate inflama și din cauza unei infecții obișnuite.

Unghiile roase

Deși este un obicei, nu o boală a organismului, acesta poate ascunde o tulburare emoțională ce poate fi tratată corespunzător. Specialiștii leagă unghiile roase de anxietăți sau de tulburarea obsesiv-compulsivă. Dacă nu puteți scăpa de acest tic nervos, puteți apela la medicul dumneavoastră pentru un consult.

Linii întunecate sub unghie

Dacă sesizezi acest tip de dungi sub unghiile tale, trebuie să mergi urgent la un medic. În majoritatea cazurilor sunt cauzate de melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.

Indiferent de îngrijirea provenită din produsele special create pentru unghii, cel mai important factor pentru sănătatea și frumusețea lor este alimentația cotidiană.

Unghiile au nevoie de substanțe precum:

  • biotina,
  • zincul,
  • acidul folic,
  • vitamina E,
  • acizii grași Omega 3 și
  • proteinele pentru a-și păstra starea de sănătate.

Dacă vrei să conferi unghiilor rezistență, strălucire naturală și aspect sănătos e nevoie să ții cont de câteva alimente pe care să le introduci în dietă.

Alimente care contribuie la sănătatea unghiilor tale

Lintea

Dacă ai unghiile subțiri, cu suprafață neregulată, e posibil să ai o lipsă de acid folic. Lintea conține acest acid din belșug și prin acest lucru contribuie la menținerea unor unghii puternice și rezistente. Lintea poate fi folosită la fel ca fasolea boabe, sub formă de supă, în salate, fiartă și preparată ca o cremă cu ceapă, usturoi, condimente și ulei de măsline.

Carnea de pui

Keratina e cea mai importantă substanță din care sunt făcute unghiile. Pentru ca aceasta să existe, organismul are nevoie de proteine, iar carnea de pui este o bogată sursă de proteine. Pe cât posibil, caută carne de pui crescuți în aer liber, pe care să o prepari fără piele, la abur, fiartă sau la cuptor cu diverse legume.

Ouăle

Biotina și proteinele fac parte din componenta ouălor și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea keratinei, care e conținută în procent de 90% în unghii și păr. Oamenii cărora li se rup unghiile ușor primesc adesea de la specialiști prescripție de suplimente care conțin biotină. Pentru unghii casante ar trebui consumată zilnic o doză de 2,5 miligrame.

Fasolea verde - păstăi

Plină de nutrienți, fasolea verde aduce multe beneficii consumatorilor, iar printre acestea se numără și stimularea creșterii unghiilor și întărirea acestora. Puțini știu că fasolea conține Omega-3, dar și vitamina K, vitamina C și complexul de B-uri, precum și beta-caroten. Fasolea verde poate fi fiartă și adăugată în supe și salate, poate fi coaptă la cuptor, cu ulei și sare sau preparată cu sos de roșii și usturoi.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos conține vitaminele A, D, E și K, toate benefice pentru întărirea unghiilor. Îl poți folosi pentru dresingurile salatelor, pentru a prepara pește, pui, curcan sau diverse alte surse de proteine la care vei avea ca bonus adaosul de vitamine. O linguriță de ulei de cocos e foarte potrivită și ca adaos în smoothie-uri. În plus, uleiul de cocos e bun și la exterior: seara, în loc de cremă de mâini, masează-ți degetele și unghiile cu puțin ulei de cocos nerafinat.

Nucile și migdalele

Contribuie la prevenirea ruperii unghiilor, ajutându-le să rămână tari și rezistente prin conținutul de Omega-3. Poți arunca o mână de nuci peste aproape orice fel de salată, le poți consuma cu iaurt dimineața sau, de ce nu, pe post de gustare între mese (un pumn de nuci te satură pentru mai multe ore). 

Migadalele sunt bogate în vitamina E, vitală când vine vorba de sănătatea unghiilor. Această vitamină a frumuseții protejează celulele de stresul oxidativ, iar o porție de migdale (aproximativ 20-25 migdale) conțin 60% din necesarul zilnic de vitamina E. În plus, conțin și zinc, un alt aliat al unghiilor frumoase.

Dacă introduci aceste alimente în dieta ta zilnică, unghiile tale vor fi mai puternice, vor crește mai repede și vor avea un aspect sănătos. Nu doar că vei economisi mai mulți bani, pentru că aceștia nu vor mai pleca din portofelul tău către saloanele cosmetice, ci vei observa că ai mai multă energie pentru a duce la final task-urile cotidiene, iar sănătatea ta se va îmbunătăți. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

https://www.goodhousekeeping.com/uk/fashion-beauty/skincare-advice/a577630/foods-healthy-strong-nails/
https://food.ndtv.com/food-drinks/no-more-brittle-nails-load-up-on-these-6-essential-nutrients-for-healthy-nail-growth-1768895

The 5 Best Foods to Eat for Stronger Nails and Healthier Hair By KIERA AARON, Health.com


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0