Eroziunea dentară: cum să ne protejăm dinții de atacul acid din legume și fructe

 

Pentru că este toamnă și suntem în plin sezon de fructe care mai de care mai gustoase și frumos colorate, suntem tentați să ne înfruptăm din toate aceste minuni ale naturii. Nimic rău, atâta timp cât știm cum să ne protejăm dinții de atacul acid din legume și fructe. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În prezent, eroziunea dentară în urmă substanțelor acide este o problemă din ce în ce mai frecventă. Dietele moderne, bogate în substanțe acide, pot expune dinții la riscuri. 

Alimente și băuturi acide

Substanțele acide se regăsesc în băuturi carbogazoase, în cafea sau în vin; însă, în mod surprinzător, acestea se regăsesc, de asemenea, în opțiunile alimentare considerate sănătoase: fructe, sucuri de fructe, apa minerală cu lămâie, chiar și în sosurile pentru salate.

Alimentele nutritive, acide, precum roșiile și citricele pot avea unele efecte asupra smalțului dinților, deci integrati-le ca parte a unei mese, nu ca gustare. Fructele uscate, inclusiv stafidele, pot cauza, de asemenea, probleme, deoarece sunt lipicioase, aderă pe dinți și sunt greu de îndepărtat.

Totuși, principalul vinovat de eroziunea dentară o reprezintă băuturile răcoritoare, în special băuturile dietetice și energizante. Chiar dacă sunt fără zahăr, acestea sunt mai susceptibile să fie acide din cauza bulelor. Chiar și băuturile naturale, sunt sucul de portocale sau limonada proaspătă au un nivel mai mare de acid decât apa, de aceea, este bine să fie consumate ocazional și nu în fiecare zi.  

Stratul de smalț are de suferit și în cazul consumului zilnic a numai patru alimente sau băuturi cu conținut acid. În timp, smalțul dentar vulnerabil poate fi afectat și îndepărtat cu mai multă ușurință. 

Eroziunea smalțului dentar

Învelişul extern care acoperă dintele poartă numele de smalț dentar. Acesta este cel mai dur ţesut din corpul uman şi acoperă coroana dentară, partea vizibilă a dintelui. Chiar dacă este un țesut foarte dur, smalţul se poate crăpa sau ciobi. 

Efectele eroziunii dentare în urmă acțiunii substanțelor acide din alimentație nu se instalează brusc și nu sunt ieșite din comun. Este posibil să nu observați singuri aceste efecte incipiente. Dacă aceste efecte sunt ignorate, eroziunea acidă poate cauza modificări ale formei dinților, aspect îngălbenit al dinților, cât și aspect translucid al marginii acestora. Nu numai că aceste efecte se pot agrava treptat, însă poate apărea și sensibilitatea dentară deoarece stratul protector de smalț dispare, expunând stratul de dentină aflat sub acesta. 

Cum evităm pierderea ireversibilă a smalțului dinților

Încearcă să mănânci alimente acide alături de produse care au un nivel de pH mai ridicat și, prin urmare, au o aciditate scăzută. Printre aceste alimente se numără nucile, brânza, fulgii de ovăz, mango, pepenele, bananele, merele, ouăle, legumele, orezul brun și cereale integrale. Peștele și carnea slabă au, de asemenea, un nivel scăzut de acid. Aceste alimente neutralizează acțiunea acizilor din salivă și, prin furnizarea calciului și fosforului, reface depozitul de minerale pierdute. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe lângă toate acestea, mai trebuie să ții cont de câteva recomandări: 
 - nu este niciodată prea devreme să vă protejați stratul de smalț dentar împotriva efectelor substanțelor acide din alimentația zilnică, deoarece dispariția smalțului dentar este ireversibilă;
 - protecția zilnică este esențială; 
 - încercați să nu consumați mai des de 4 ori pe zi alimente sau băuturi cu conținut acid;  
 - evitați să țineți alimentele care conțin substanțe acide în gură sau să consumați băuturi cu înghițituri mici într-un interval lung de timp; 
 - periați-vă dinții cu blândețe, însă minuțios, cu o periuță de dinți cu peri moi sau de duritate medie; 
 - nu vă periați dinții imediat după consumul unor alimente sau băuturi cu conținut acid, deoarece acesta este intervalul în care sensibilitatea smalțului poate duce la eroziune este maxim. 
 - folosiți o pastă de dinți cu un grad redus la abraziune;
-  apa este un aliment foarte bun în lupta împotriva atacurilor acide și întărește smalțul dinților. Apa nu este acidă și nu dăunează smalțului dinților. De asemenea, îmbunătățește producția de salivă, care curăță în mod natural dinții de resturile de mâncare și restabilește restabileşte echilibrul pH-ului din gură. De aceea, după fiecare masă, este important să vă clătiți gura cu apă.
- Calciul este un mineral util pentru dinți. Acesta neutralizează acizii dăunători, protejând smalțul dinților. Printre alimentele bogate în calciu se numără lactatele, lapte de migdale, peștele, varza kale.

Dacă aveți o alimentație sănătoasă, nu este cazul să faceți nicio schimbare.  


Sursă foto: Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0