Ce poți face înainte de culcare pentru prevenirea bruxismului nocturn

Bruxismul este termenul medical care descrie scrâșnitul din dinți. De regulă, medicul stomatolog este cel care depistează această problemă, din cauza efectelor asupra dinților și afectarea articulației temporo-mandibulare, însă și partenerul de viață sau persoana cu care dormiți vă poate atenționa în acest sens.

Ce poți face înainte de culcare pentru prevenirea bruxismului nocturn

Încleștarea dinților din când în când este normală și, de obicei, nu provoacă probleme de sănătate, dar atunci când acest obicei se repetă zi de zi poate dăuna dinților și poate provoca alte probleme de sănătate orală. Scrâșnirea dinților apare de obicei în timpul somnului, astfel încât poate fi greu ca cineva să știe că are bruxism. 

Bruxismul este termenul medical care descrie scrâșnitul din dinți. De regulă, medicul stomatolog este cel care depistează această problemă, din cauza efectelor asupra dinților și afectarea articulației temporo-mandibulare, însă și partenerul de viață sau persoana cu care dormiți vă poate atenționa în acest sens.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bruxismul sever poate duce la dinți deteriorați, situație care necesită, în cele din urmă, aplicarea de coroane dentare, implanturi, canale radiculare sau proteze dentare. De asemenea, bruxismul poate deteriora maxilarul, duce la pierderea auzului și vă poate schimba forma feței. 

Cauzele bruxismului nocturn sunt nenumărate, însă iată care sunt cele mai comune:

  • Anxietate, stres, furie sau tensiune acumulată în timpul zilei;
  • Sunteți o persoană hiperactivă;
  • Malocluzia ( alinierea incorectă a dinților de pe cele două arcade dentare);
  • Apneea în somn;
  • Refuxul gastric;
  • Efect secundar al unor tratamente medicamentoase recomandate de medicul psihiatru, precum antidepresivele;
  • Complicații ale bolii Parkinson.

Simptomele bruxismului nocturn sunt următoarele:

  • Dureri de cap;
  • Dureri musculare la nivelul feței;
  • Dureri de urechi;
  • Încordare musculară în zona umerilor
  • Încordarea maxilarului;
  • Măcinarea dinților, dar și sensibilitate dentară;
  • Dificultăți la deschiderea cavității bucale.

Bruxismul poate părea o problemă minoră, însă consecințele sale pot fi cât se poate de serioase așa că, mai mult ca sigur, îți doreșți să rezolvi această problemă. Poți face asta creându-și o rutină specială seară, înainte de culcare.

Renunță la substanțele excitante pentru creier – cofeina este o substanță care stimulează activitatea cerebrală, dar care predispune și la anxietate, mai ales dacă este consumată seara, înainte de culcare. Evită deci băuturile pe bază de cofeină precum cafeaua, sucurile, ceaiurile sau chiar ciocolata caldă.

Renunță la consumul de alcool – specialiștii sunt de părere că există o legătură strânsă între consumul de alcool și bruxism, chiar dacă nu au fost făcute multe studii care să cerceteze această legătură.

Evită mestecarea unor obiecte pentru calmarea stărilor nervoase – multe persoane au obiceiul  de a mesteca fie gumă de mestecat, fie să "ronțăie" obiecte, precum capacele pixurilor, pentru a face față stresului din timpul zilei. Acest obicei întărește obiceiul de scrâșnire a dinților din timpul nopții, sau semnalează că e posibil să suferi de bruxism, așa că este indicat să fie conștientizat și evitat.

Poartă o gutieră pe timpul nopții – medicul stomatolog este cel în măsură să îți recomande o gutieră potrivită pentru tine, care te va împiedică să îți scrâșnești dinții în timpul nopții. Gutiera trebuie purtată în fiecare noapte, iar perioada de acomodare poate fi destul de dificilă. Odată ce te obișnuiești însă cu gutiera, e posibil ca tendința de a scrâșni dinții să dispară definitiv.

Fă exerciții de relaxare seara, înainte de culcare – fie că practici pilates, yoga, faci meditație sau exerciții de respirație, orice activitate relaxantă te va ajută să faci față stresului și va estompa “dorința” de a-ți scrâșni dinții în timpul nopții.

Fă exerciții speciale pentru relaxarea cavității bucale – poziționează-ți limba între dinți și stai așa cât de mult poți tu. În această poziție, maxilarul tău este complet relaxat. Cu cât faci mai des acest exercițiu, cu atât va înțelege mai bine maxilarul tău cum este să fie relaxat, iar șansele să scrâșnești dinții în timpul nopții scad. Fă-ți un obicei din a pune în practică această metodă de relaxare în timpul zilei, fie că ești la volan, în trafic, fie că ești la birou și muncești, ori char în timp ce gătești. Repetiția este mama învățăturii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fă o baie caldă înainte de culcare - Apa caldă vă poate ajuta să vă relaxați mușchii maxilarului chiar înainte de somn. O altă soluție la-ndemână ar fi să înmoi o pânză în apă caldă, aplicată pe maxilar. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0