Afecțiunile gingivale: gingivita și parodontita

Gingivita reprezintă inflamația mucoasei gingivale, fiind cea mai des întâlnită afecțiune a cavității bucale. Cauza principala a gingivitei este igiena orală incorectă care duce la apariția plăcii microbiene și formarea tartrului.

Afecțiunile gingivale: gingivita și parodontita

Gingia reprezintă componentă vizibilă a parodonțiului marginal, aceasta se fixează pe dinte de jur împrejurul lui. Gingia sănătoasă are culoarea roz-deschis, cu aspect de coajă de portocală, cu margini ușor ascuțite și ferme, bine atașate.  

Gingia reprezintă o componentă importantă pentru sănătatea orală și trebuie constant verificată culoarea și aspectul acesteia pentru a putea preveni, diagnostica și trata patologia orală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Culoarea poate varia în funcție de grosimea epiteliului, de numărul de melanocite, de gradul de keratinizare și de vascularizația corionului gingival. Patologic, culoarea gingiei poate varia astfel:

  • roșu-aprins în inflamațiile acute - gingivite (gingivită alergică);
  • roșu-violaceu în inflamații cronice; 
  • palidă-lucioasă în anemii; 
  • palidă-albicioasă în hiperkeratoză; 
  • cu lizereu eritematos roșu aprins în SIDA;
  • negru-maronie în intoxicațiile cu metale, boală Addison, hemosideroză. 

Tot patologic, gingia mai poate prezenta zone de hiperkeratoză, descuamări, eroziuni și ulcerații, vezicule, bule, aspect atrofic, hipertrofie, hoperplazii, indurații dureroase, precum și aspect granular. 

Există trei grade de afectare gingivală:  

  • Gingivită 
  • Parodontita superficială 
  • Parodontită avansată - în acest stadiu final al afecțiunii gingivale, fibrele musculare și osul subiacent sunt distruse,ceea ce duce la migrarea, mobilizarea și pierderea dinților.

Ce este gingivita

Gingivita reprezintă inflamația mucoasei gingivale, fiind cea mai des întâlnită afecțiune a cavității bucale. Cauza principală a gingivitei este igiena orală incorectă care duce la apariția plăcii microbiene și formarea tartrului, dar există și alți factori favorizanți, precum:

  • dinții înghesuiți;
  • obturații neadaptate perfect cavităților;
  • purtarea aparatului ortodontic;
  • fumatul;
  • stresul;
  • sarcina;
  • anticoncepționalele;
  • alimentația necorespunzătoare;
  • lucrări protetice incorect adaptate sau fracturate;
  • diabetul, precum și alte afecțiuni.

În cazul gingivitei generate de obturații și lucrări incorect adaptate, obturațiile necesită îndepărtarea și refacerea corectă. Dacă nu se îndepărtează placa bacteriană prin periaj corect zilnic, de două ori pe zi, cu pastă, periuță și ață dentară, aceasta produce toxine care pot irita țesutul gingival și cauza gingivită. 

În acest stadiu al afecțiunii gingivale, procesul este reversibil dacă se corectează periajul, deoarece țesutul osos și țesutul conjunctiv care susține dintele în alveolă nu au fost încă afectate. Totuși dacă nu este tratată, gingivita evoluează către parodontită și duce la deteriorarea permanentă a dintelui, țesuturilor gingivale sau osului.

Semnele și simptomele gingivitei

Semnele și simptomele clasice ale gingivitei sunt gingiile înroșite, tumefiate, moi, lucioase sensibile la durere care sângerează ușor la periaj, la folosirea aței dentare și la consumul alimentelor mai dure. 

De cele mai multe ori, când pacienții observă sângerarea gingivală, evită efectuarea igienei orale în acea zonă și nu se adresează medicului stomatolog, deoarece nu o consideră o afecțiune dentară, ceea ce reprezintă o abordare greșită. Un alt semn al afecțiunii gingivale este retracția gingiilor, ceea ce da un aspect alungit dinților. 

Afecțiunile gingivale pot evolua prin formarea unor pungi gingivale între dinți și gingii, care colectează placa bacteriană și particulele alimentare. Unele persoane se confruntă și cu respirație cu miros neplăcut, persistență sau cu gust neplăcut în gură, chiar dacă boala nu este avansată. 

Cum putem preveni gingivita? 

Igienă orală corectă este esențială, dar și periajul dentar profesional este important, deoarece placa bacteriană sau tartrul pot fi îndepărtate numai în cabinetul stomatologic.
Alimentația corectă asigură aportul de nutrienți pentru maxilar, țesuturi gingivale și dinți.  Evitarea fumatului, alimentelor lipicioase, afumate și băuturilor carbogazoase. Controlul dentar de rutină o dată la 6 luni.

Ce este paradontita

Parodontita este adesea cunoscută sub numele de „boala gingiilor” și este o afecțiune foarte frecventă în care gingiile și structurile parodontale mai adânci se inflamează. Această inflamație a gingiilor, care se manifestă prin gingie umflată și tendința de a sângera în timpul periajului dinților, este rezultatul acumulării multor bacterii cărora li s-a permis să se acumuleze pe dinți. Dacă nu este tratată la timp, inflamația se poate răspândi sub gingii și de-a lungul rădăcinilor dinților, provocând distrugerea ligamentului parodontal și a osului de susținere. Acest lucru duce în final la slăbirea și pierderea dinților.

Cum poate fi prevenită paradontita?

Inflamația parodontală nu este inevitabilă. Dezvoltarea parodontitei poate fi prevenită prin adoptarea unui regim de igienă orală, care presupune: 

  • Curățarea dinților de două ori pe zi, cu o periuță (de dimensiuni adecvate și în stare bună) și pastă de dinți.
  • Curățarea spațiilor dintre dinți unde nu pot ajunge perii periuței de dinți, folosind ață dentară sau perie interdentală, în funcție de dimensiunea spațiului. Această procedură trebuie efectuată o dată pe zi.
  • Ața dentară trebuie utilizată acolo unde dinții au puțin sau deloc spațiu între ei. O grijă deosebită trebuie să acorzi dinților strâmbi sau aglomerați sau acolo unde există coroane, proteze, deoarece placa bacteriană se acumulează ușor în aceste locuri și accesul este limitat.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă, din cauza igienei orale precare, resturile de mâncare nu sunt îndepărtate de pe dinți, acestea se vor mineraliza și se vor transforma în depozite dure și fixe (cunoscute în mod obișnuit sub numele de tartru), care nu pot fi îndepărtate cu o periuță de dinți. Dentistul sau parodontul va identifica aceste depuneri de tartru în timpul controlului dentar obișnuit și le va elimina în urma unei curățări profesionale. 
 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Carmen Trufas.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0