Tratamentul endodontic la copii: de ce salvăm dinții de lapte

Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) este o modalitate sigură și eficientă de a pune capăt multor dureri de dinți, dar și de a împiedică pierderea dinților din cauza cariilor sau a unei traume.

Ordinea de erupție a dinților de lapte

  • Până în 6 luni - Cei patru dinți frontali, incisivii centrali, sunt primii dinți care erup (doi pe maxilarul superior și doi pe maxilarul inferior). 
  • Până la 15 luni - Doi incisivi laterali în maxilarele superioare și inferioare cresc alături de incisivii centrali și, până când copilul împlinește 15 luni acesta are de obicei un set complet de opt incisivi.
  • Până la 19 luni - Apar primii molari, care ajută bebelușul să zdrobească mâncarea.
  • Până la vârsta de 23 de luni - se dezvoltă canini. Acești dinți ajută copilul să rupă mâncarea și permit copilului să gestioneze mai multe alimente texturate.
  • La aproximativ 27 de luni - erupe rândul doi de molari pe maxilarul superior și pe maxilarul inferior. Aceștia completează setul de 20 de dinți de lapte ai copilului. 
  • La scurt timp după vârsta de 4 ani, maxilarul și oasele faciale ale copilului încep să crească, creând spații între dinții de lapte. Acesta este un proces de creștere perfect natural, care oferă spațiul necesar pentru apariția dinților permanenți. Între 6 și 12 ani, copilul va avea atât dinți de lapte, cât și dinți permanenți.

Simptome erupție dinți de lapte

Uneori, erupția dinților bebelușului nu provoacă durere sau disconfort. Se poate întâmpla însă ca atunci când dinții erup părinții să observe că:

  • gingia copilului este dureroasă și roșie;
  • un obraz este înroșit;
  • își freacă urechea;
  • este irascibil.

Când încep să cadă dinții de lapte?

Cei 20 de dinți ai copilului vor fi înlocuiți de 32 de dinți permanenți. Te poți aștepta ca dinții de lapte ai copilului tău să înceapă să cadă în jurul vârstei de 6 ani. Primii care cad sunt și primii care erup: incisivii centrali. Copilul va pierde, de obicei, ultimul dinte de lapte, de obicei, al doilea molar, în jurul vârstei de 12 ani.

De ce să salvăm dinții de lapte?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mulți părinți se întreabă însă de ce să recurgă la tratamentul endodontic dacă este afectat un dinte de lapte care va cădea oricum peste câțiva ani.

Este adevărat că dinții temporari (de lapte) sunt înlocuiți de cei definitivi, dar există câteva motive importante pentru care încercăm să-i salvăm prin tratament endodontic în loc să îi extragem pur și simplu.

Dinții de lapte, pe lângă funcțiile masticatorie, fonetică și estetică, mai au rol, deloc de neglijat, de a păstra spațiul necesar erupției dinților definitivi și de a ghida această erupție. În plus, există situații în care unul sau mai mulți muguri dentari din dentiția definitivă lipsesc (anodonție). În aceste situații, păstrarea cât mai mult a dinților de lapte devine crucială.

Îngrijirea dinților de lapte

Cariile de dinți pot apărea foarte devreme în viața unui bebeluș și sunt denumite „carii de biberon”. Afecțiunea apare dacă dinții bebelușului sunt expuși frecvent la lichide zaharoase perioade îndelungate.

Modalitățile de prevenire a cariilor dinți din lapte sunt similare cu cele pentru prevenirea cariilor dentare la adulți și includ menținerea unei igiene orale bune și evitarea ca un copil să adoarmă consumând lapte praf, sucuri de fructe sau lichide îndulcite.

Ce presupune tratamentul endodontic la copii

Tratamentul se desfășoară în câteva ședințe, fiind necesar să avem răbdare până la remiterea completă a simptomelor, pentru a putea finaliza acel dinte cu o obturație (plombă).

Deși se aseamănă, în privința formei, morfologiei și funcționalității cu dinții definitivi, dinții de lapte au anumite particularități care determină o abordare diferită a tratamentului endodontic.

Pentru tratamentul de canal pe dinții de lapte, materialul sigilant trebuie să fie resorbabil, astfel încât organismul să poată resorbi rădăcinile în mod natural, permițând pierderea „la termen" a dintelui de lapte și erupția celui permanent. Dintele tratat se va monitoriza prin controale de rutină odată la șase luni, până la schimbarea lui.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Și pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi, fiecare dintre noi putem să ne îngrijim de sănătatea orală a copiilor noștri prin asigurarea unei igiene riguroase, o alimentație sănătoasă și controale periodice la medicul dentist.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0