Hepatita C la adolescenti

Hepatita C este o afectiune inflamatorie a ficatului, cauzata de virusul hepatic C. Pe termen lung, hepatita C impiedica ficatul sa functioneze normal.

hepatita-c-adolescenti

Hepatita C este transmisa prin contact direct cu sangele infectat, de la mama la fat in timpul nasterii ori, mai rar, prin contact sexual.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In randul adolescentilor, hepatita de tip C este destul de rar intalnita si este, de regula, contractata prin contact direct cu sangele unei persoane infectate in timpul consumului de droguri.

Simptome hepatita C la adolescenti

Parintii ar trebui sa fie ingrijorati si sa isi duca copilul adolescent la medic daca observa urmatoarele simptome:

  • Ingalbenirea fetei si a ochilor (icter)
  • Urina foarte inchisa la culoare
  • Dureri abdominale care persista mai mult de cateva zile

Cu cat o afectiune este diagnosticata mai repede, cu atat mai eficient poate fi tratata, iar acest lucru este valabil si in cazul hepatitei de tip C. Odata ce primeste diagnosticul corect, adolescentul poate urma un tratament adecvat, care sa il ajute sa elimine virusul hepatic C. O analiza a sangelui va lamuri problema si va ajuta medicul sa stabileasca diagnosticul corect.

 

 

Tratament hepatita C la adolescenti

Netratata corespunzator, hepatita C devine cronica si creste riscul de ciroza sau cancer odata cu inaintarea in varsta a adolescentului.

Tratamentul antiviral pentru hepatita C cronica poate ajuta adolescentul sa trateze definitiv afectiunea hepatica. In unele cazuri insa, medicul poate recomanda adolescentului sa amane tratamentul antiviral cu cativa ani, organismul sau nefiind pregatit pentru a face fata unui asemenea tratament si efectelor sale adverse.

Stilul de viata al adolescentilor cu hepatita C

Pentru a te asigura ca ficatul este sustinut sa isi desfasoare activitatea cat mai bine, ar trebui sa stii ca stilul de viata joaca un rol important in mentinerea sanatatii acestui organ, chiar daca hepatita C s-a instalat. Iata ce aspecte trebuie luate in seama:

  • Dieta sanatoasa – o dieta sanatoasa, bazata pe legume si fructe, va oferi antioxidantii necesari si va proteja ficatul de efectele nedorite pe care inflamarea acestuia le are.
  • Activitatea fizica – si stilul de viata activ este important pentru pacientii diagnosticati cu hepatita C intrucat mentinerea greutatii are un rol important.
  • Medicamentele – pacientii diagnosticati cu hepatita C nu trebuie sa ia niciun medicament fara sa se consulte, in prealabil, cu medicul. Medicamentele luate solicita si mai mult ficatul iar pacientii cu hepatita nu au nevoie de asta.
  • Imunizarea – adolescentii diagnosticati cu hepatita C trebuie neaparat sa isi faca vaccin impotriva hepatiei A si B.
  • Consumul de alcool – alcoolul este interzis pacientilor care sufera de hepatita C.

Hepatita C este o infectie cauzata de virusul C care afecteaza ficatul. Alcoolul, drogurile si dieta nesanatoasa accelereaza evolutia bolii, atacand ficatul deja bolnav. De aceea, stilul de viata sanatos este foarte important pentru bolnavii de hepatita C, pentru a incetini evolutia afectiunii hepatice.

Pentru constientizarea necesitatii prevenirii precum si diagnosticarii in timp util a hepatitei C, adolescentii ar trebui sa fie informati cu privire la aceasta boala. Programele de informare si constientizare in ceea ce priveste hepatita C ar trebui sa faca parte din programa scolara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0