Diagnosticarea lupusului eritematos sistemic la copii

Lupusul eritematos sistemic este o boală greu de diagnosticat în general, iar copiii nu fac excepție. Unii copii pot resimți simptomele specifice lupusului, în timp ce la alții boala se manifestă foarte delicat. Să vedem ce presupune diagnosticul și prognosticul pacientului când vorbim de lupus la copii, dar și cum poate fi ținută boala sub control.

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune a sistemului imunitar, care devine subit hiperactiv și începe să atace țesuturile sănătoase ale organismului. Hiperactivitatea sistemului imunitar în cazul pacientului cu lupus cauzează o serie de simptome precum erupțiile cutanate, inflamație articulară, complicații renale și nu numai. În cazul copiilor, testele pe bază de anticorpi pot ajuta medicul să stabilească diagnosticul, însă există și situații în care testele ies pozitive, însă copilul nu suferă de lupus. Criteriile specifice de diagnostic pentru adulți sunt folosite și pentru depistarea bolii lupus la copii.

Recomandările Experților DOC

Simptome de lupus eritematos sistemic la copii

Atunci când apare la copii, lupusul se manifestă printr-o serie de simptome, de la caz la caz. Cele mai comune simptome sunt următoarele:

  • Căderea părului
  • Erupții cutanate de tip fluture (acea erupție care apare pe ambii obraji și pe nas și se aseamănă cu un fluture)
  • Dureri musculare
  • Dureri articulare
  • Oboseală extremă
  • Durere în piept
  • Tulburări de memorie
  • Probleme de concentrare

Lupusul se manifestă la copii la fel ca la adulți. Copiii însă sunt mai greu de diagnosticat. Întrucât perioada de așteptare până la primirea diagnosticului este mai lungă la copii, există un risc mai mare ca lupusul să fi atacat deja organele interne până la momentul depistării bolii.

Diagnostic de lupus la copii

Diagnosticarea lupusului la copii poate fi un proces complex și implică colaborarea între medici specializați în reumatologie și pediatrie. Iată cum poate fi diagnosticat lupusul la copii:

Istoric medical și examinare fizică

Medicul va discuta cu părinții și copilul despre simptomele prezentate și va efectua o examinare fizică pentru a identifica semnele clinice ale bolii.

Analize de sânge

Testele de sânge pot ajuta la identificarea unor markeri specifici ai lupusului, cum ar fi anticorpii antinucleari (ANA), anticorpii anti-ADN dublu catenar, anticorpii anti-Sm și altele.

Analize de urină

Analizele de urină pot fi folosite pentru a evalua funcția renală și pot depista semne de inflamație sau leziuni renale.

Biopsie cutanată sau renală

În unele cazuri, medicul poate recomanda o biopsie a pielii sau a rinichilor pentru a confirma diagnosticul și a evalua gradul de afectare.

Evaluare imagistică

Radiografiile, ultrasunetele sau alte tehnici de imagine pot fi utilizate pentru a evalua afectarea articulațiilor sau a altor organe.

În general, cel puțin patru dintre următoarele situații trebuie să fie prezente pentru ca un medic să diagnosticheze lupusul:

  • erupție cutanată malară: acea erupție cutanată în formă de fluture;
  • erupție cutanată discoidă: pete în relief, solzoase pe piele;
  • fotosensibilitate: erupție cutanată cauzată de expunerea la soare;
  • ulcere bucale: răni mici, de obicei nedureroase, în gură;
  • artrită: umflare și durere în cel puțin două articulații;
  • probleme cardiace și pulmonare;
  • probleme neurologice;
  • probleme cu rinichii;
  • probleme hematologice (de sânge);
  • test de anticorpi antinucleari pozitiv (ANA);
  • alte teste de sânge pozitive care pot indica o boală autoimună.

Ce tratamente există pentru lupus la copii?

Unii medici spun că tratarea unei boli imprevizibile cum este lupusul este ca și cum s-ar lupta cu un incendiu: nu ai idee încotro se poate răspândi, așa că te concentrezi pe stingerea flăcărilor pe care le vezi. Dacă lupusul afectează pielea, tratamentele vor fi îndreptate în această direcție, dacă afectează rinichii copilului, tratamentul va merge pe afectarea renală. De aceea, este esențial ca părinții să anunțe medicii când apar simptome noi, pentru că ar putea însemna că lupusul atacă o altă parte a corpului.

Antimalaricele, preferate pentru tratarea lupusului la copii

Tratamentul pentru lupus este împărțit în două mari categorii: cu medicamente imunosupresoare și cu medicamente non-imunosupresoare. Printre cele non-imunosupresoare sunt și antimalaricele, considerate printre cele mai sigure și mai blânde medicamente pentru lupus, care ajută la prevenirea complicațiilor care pun viața în pericol. 

Așadar, antimalaricele, în special hidroxiclorochina, sunt adesea recomandate ca tratament în lupus la copii. Antimalaricele au proprietăți antiinflamatorii, ceea ce le face eficiente în reducerea inflamației asociate cu lupusul. Acestea pot ajuta la controlul durerii, umflăturii și rigidității articulare.

Lupusul poate provoca leziuni cutanate, iar antimalaricele au fost asociate și cu ameliorarea simptomelor cutanate. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea erupțiilor cutanate și la protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale expunerii la soare. De asemenea, antimalaricele pot ajuta la prevenirea crizelor și la menținerea bolii sub control, contribuind la reducerea frecvenței și severității episoadelor acute (acele pusee de boală).

Antimalaricele au beneficii asupra organelor interne, cum ar fi rinichii, și contribuie la menținerea funcției renale la un nivel mai bun. Aceste medicamente sunt adesea bine tolerate și au un profil de siguranță relativ bun, ceea ce le face potrivite pentru utilizare pe termen lung când vorbim de lupus la copii.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) ca tratament în lupus la copii

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, care intră tot la categoria non-imunosupresoare, sunt recomandate pentru a ușura durerea, umflarea și rigiditatea pentru copiii care au artrită lupică. Ibuprofenul sau naproxenul sunt administrate în doze ceva mai mari decât atunci când se iau fără prescripție medicală; reacțiile adverse potențiale, cum ar fi problemele cu stomacul, trebuie monitorizate, dar tind să fie ușoare. 

Terapii cu imunosupresoare la copiii cu lupus

Mulți copii cu lupus vor avea nevoie de corticosteroizi, cum este prednisonul, la un moment dat pe parcursul bolii, însă medicii scurtează tratamentul cât de mult este posibil din cauza potențialelor efecte secundare, care pot include creșterea în greutate, hipertensiunea arterială și scăderea densității osoase.

Se mai pot recomanda și DMARD-uri, acele medicamente antireumatice care modifică boala, cum ar fi metotrexatul, azatioprina și micofenolatul de mofetil, dar și acestea vin cu efecte adverse, cum ar fi probleme hepatice și anemie. De asemenea, medicii mai pot prescrie produse biologice care țintesc doar anumite părți ale sistemului imunitar, cum ar fi rituximab, tocilizumab și belimumab. 

În afară de medicamente, copilul cu lupus poate avea nevoie și de IgIV (imunoglobulină intravenoasă), un produs din sânge format din anticorpi sănătoși care este eliberat intravenos și care poate ajuta la restabilirea sistemului imunitar.

De asemenea, copilul va avea nevoie de câteva măsuri de stil de viață pentru a i se gestiona mai bine boala. E necesar ca părinții să îi dea să mănânce mai multe legume, fructe, carne slabă și lactate slabe, și să evite să îi dea alimente cu zahăr și grăsimi trans. 
Foarte important, copilul trebuie încurajat să fie activ fizic: să meargă cu bicicleta, să iasă la joacă împreună cu alți copii sau să fie dus la înot, dacă există această posibilitate pentru părinți. Totuși, aceștia trebuie să îi explice copilului că, deși e important să se miște, nu trebuie să exagereze și să se obosească extrem.

Tot părinții și alte persoane care se ocupă de copil peste zi trebuie să știe că expunerea la soare poate declanșa o erupție cutanată, așa că cel mic trebuie să poarte haine adecvate și să fie dat cu o cremă cu factor de protecție solară de cel puțin 30.

Prognosticul pacientului în caz de lupus la copii

Pronosticul pentru lupus în cazul copiilor depinde de evoluția lupusului, precum și de severitatea cu care acesta atacă organele interne (dacă o face).

Pe de o parte, copiii cu afecțiuni renale grave sau cu alte complicații severe necesită tratament agresiv pentru gestionarea bolii. Pe de altă parte, la copiii cu manifestări blânde precum iritația cutanată ușoară și artrita, boala este mai ușor de tratat și de ținut sub control. Chiar și așa, boala lupus este una cât se poate de imprevizibilă, așa că medicului îi va fi aproape imposibil să ofere un prognostic aproape de realitate, pe termen lung.

Copilul care suferă de lupus va fi în permanență monitorizat de medici și supus analizelor și testelor care verifică evoluția bolii. De aceea, acesta poate avea nevoie de ajutorul unui psiholog, care să îl facă să înțeleagă mai bine boala pe care o are.

Diagnosticul de lupus eritematos sistemic este dificil de acceptat și pentru un adult, așa că nu e de mirare dacă cel mic va întâmpina probleme la înțelegerea situației în care se află. Un psihoterapeut îi va explica celui mic ce este lupusul eritematos sistemic, de ce e important să meargă la medic și să facă tratamentele precum și ce modificări trebuie să facă la capitolul stil de viață pentru a se simți mai bine. Cu ajutorul unui terapeut, copilului îi va fi mai ușor să își înțeleagă, dar și să își accepte boala.

Susținerea părinților și a celor apropiați este, de asemenea, foarte importantă pentru copiii diagnosticați cu lupus. Aceștia trebuie să se simtă susținuți și încurajați, nicidecum marginalizați din cauza problemei de sănătate pe care o au.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Systemic Lupus Erythematosus (SLE) in Children
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14796-systemic-lupus-erythematosus-sle-in-children
NCBI - An Update on the Management of Childhood-Onset Systemic Lupus Erythematosus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8270778/
Studiul „An Update on the Management of Childhood-Onset Systemic Lupus Erythematosus”, apărut în Paediatr Drugs. 2021; 23(4): 331–347. Published online 2021 Jul 10. doi: 10.1007/s40272-021-00457-z, autori: Vitor Cavalcanti Trindade et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0