De ce aspirina nu se recomanda copiilor?

Se pare că administrarea de aspirină copiilor în timpul unei boli virale - cel mai adesea gripă - poate duce la o afecțiune potențial fatală numită sindrom Reye. Care este legătură dintre aspirină (acidul acetilsalicilic) și acest sindrom grav?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este aspirina?

Aspirina (acidul acetilsalicilic) este un medicament farmaceutic utilizat pentru a reduce durerea sau inflamația. Este clasificată ca un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Aspirina este utilă în durerea ușoară până la moderată, febră, artrita reumatoidă, febră reumatică. Este, de asemenea, utilizată în prevenirea cheagurilor de sânge, a atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a cancerului intestinal. S-a dovedit că aspirina este utilă atunci când este utilizată zilnic pentru a reduce riscul de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale legate de cheaguri și alte probleme ale fluxului sangvin la pacienții care au boli cardiovasculare sau care au avut deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Mulți specialiști prescriu aspirina pentru aceste utilizări.   

Și deși numeroase studii au descoperit că aspirina poate reduce probabilitatea atacurilor de cord și a cancerului intestinal, stomacal și esofagian, specialiștii trebuie să fie precauți atunci când folosesc aspirina ca măsură preventivă, deoarece poate crește riscul de sângerare și poate afecta stomacul. Persoanele cu boli de rinichi, leziuni hepatice sau hemofilie trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza aspirină.

Cu doar câteva decenii în urmă, acidul acetilsalicilic era un medicament utilizat pe scară largă atât pentru reducerea durerii, cât și a febrei, pe care îl lua toată lumea, de la bebeluși la vârstnici. Cu toate acestea, în prezent nu este deloc recomandat să se administreze acid acetilsalicilic copiilor. Din păcate, unii oameni nu sunt conștienți de recomandările actuale și continuă să administreze aspirină copiilor sau nepoților atunci când aceștia au febră sau dureri. 

Efecte adverse aspirină 

Cele mai frecvente efecte secundare ale aspirinei sunt:

  • amețeli, țiuit în urechi, vedere încețoșată
  • somnolență, oboseală, depresie
  • sete excesivă, transpirație, retenție de lichide, glezne umflate
  • disconfort abdominal sau balonare
  • greață, arsuri la stomac, diaree, constipație

Sună de urgență la 112 dacă ai luat aspirină și te confrunți cu:

  • dureri de cap
  • confuzie
  • febră
  • surditate
  • vărsături
  • respirație rapidă și superficială
  • convulsii

Fiecare medicament pe bază de rețetă, dar și fără prescripție medicală are beneficii și riscuri - chiar și un medicament atât de comun și familiar precum este aspirina. Utilizarea aspirinei poate duce la reacții adverse grave, cum ar fi sângerare la stomac, sângerare la nivelul creierului și insuficiență renală. Niciun medicament nu este complet sigur. De aceea, trebuie să te consulți cu medicul înainte să iei aspirină. 

Administrarea aspirinei copiilor poate duce la sindromul Reye

Se pare că administrarea de acid acetilsalicilic  copiilor în timpul unei boli virale - cel mai adesea gripă sau varicelă - poate duce la o afecțiune potențial fatală numită sindrom Reye. Acest sindrom este definit de leziuni bruște ale creierului și probleme ale funcției hepatice și poate duce la convulsii, comă și chiar deces. Incidența sindromului Reye a scăzut dramatic de când s-au schimbat recomandările pentru administrarea de aspirină copiilor. 

Simptomele sindromului Reye includ vărsături, comportament iritabil sau agresiv, confuzie, letargie, schimbări mentale, convulsii, postură decerebrată, vedere dublă, pierderea auzului, dificultăți de vorbire, scăderea funcției musculare, slăbiciune sau paralizie a brațelor ori a picioarelor. Descris pentru prima dată în 1963, sindromul Reye este o encefalopatie acută, care apare după o boală virală acută. 

Legătura dintre sindromul Reye și aspirină nu este clară, dar faptul că numărul cazurilor a scăzut dramatic odată ce copiii au încetat să mai ia aspirină în mod obișnuit, arată că această corelație este reală. În 1981, după mai multe studii asupra utilizării aspirinei la copii, Centrele pentru  Controlul și Prevenireai Bolilor (CDC) au emis un avertisment că administrarea de aspirină pentru o boală anterioară părea să provoace apariția Sindromului Reye.  

Niciun studiu nu indică cea mai mică vârstă „sigură” pentru utilizarea acidului acetilsalicilic în timpul infecțiilor virale. Datele epidemiologice arată că doar 8% dintre cazurile de sindrom Reye apar la copiii cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani și că sindromul este extrem de rar la pacienţii cu vârsta peste 18 ani.  

Fundația Națională pentru Sindromul Reye, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Academia Americană de Pediatrie recomandă ca aspirina și produsele combinate care conțin acid acetilsalicilic să nu fie administrate adolescenților sub 19 ani în timpul bolilor care cauzează febră

Cum se diagnostichează sindromul Reye?

Nu există un test specific pentru sindromul Reye. În schimb, screeningul pentru această afecțiune începe de obicei cu teste de sânge și de urină, precum și cu testarea tulburărilor de oxidare a acizilor grași și a altor tulburări metabolice. Uneori sunt necesare teste de diagnostic mai invazive pentru a evalua alte posibile cauze ale problemelor hepatice și a investiga orice anomalii neurologice, cum ar fi puncția lombară, biopsia hepatică, tomografia computerizată (CT), scanare prin rezonanță magnetică (RMN), biopsie cutanată.

Cum se tratează sindromul Reye?

Sindromul Reye este tratat de obicei în spital - cazurile severe pot fi tratate în secția de terapie intensivă. Personalul spitalului va monitoriza îndeaproape tensiunea arterială a copilului și alte semne vitale. Tratamentul specific poate include:

  • Fluide intravenoase. Glucoza și o soluție de electroliți pot fi administrate intravenos.
  • Diuretice. Aceste medicamente pot fi utilizate pentru a reduce presiunea intracraniană și pentru a crește pierderea de lichid prin urinare.
  • Medicamente pentru prevenirea sângerării. Sângerarea cauzată de anomalii hepatice poate necesita tratament cu vitamina K, plasmă și trombocite.
  • Pături de răcire. Această intervenție ajută la menținerea temperaturii interne a corpului la un nivel sigur.

În cazul în care copilul are probleme cu respirația, este posibil să aibă nevoie de un aparat de respirație (ventilator).

Surse ascunse de aspirină

Evitarea aspirinei la copii nu este la fel de simplă ca faptul că nu le dai medicamente etichetate „aspirină”, din păcate. Alte ingrediente care trebuie evitate și care pot fi regăsite în alte medicamente sunt salicilații, acetilsalicilatul, salicilamida sau salicilatul de fenil. 

Ce îngrijiri și remedii îi poți oferi unui copil răcit sau gripat?

Pe lângă odihnă și un consum mare de lichide, unui copil cu gripă i se poate da acetaminofen.

Copilul trebuie să bea multe lichide

Febra și pierderea poftei de mâncare sunt frecvente în caz de gripă și pot duce la deshidratare. Din acest motiv, părinții trebuie să aibă grijă să îi dea copilului apă, ceaiuri de plante și supe în cantitate suficientă pentru o bună hidratare.

Odihna este necesară

Deși cei mici sunt plini de vitalitate, copilul bolnav trebuie încurajat să se odihnească în pat sau pe canapea alături de cărți, muzică liniștitoare și animațiile sau filmele lui preferate.

Hainele trebuie să fie ușoare

Chiar dacă tendința este de a îmbrăca foarte gros un copil gripat, e bine ca hainele să fie în mai multe straturi, ușor de adăugat și de îndepărtat în cazul în care copilul are frisoane sau febră și deci, ba îi este frig, ba prea cald.

Copilul poate lua acetaminofen

În cazul în care copilul are febră și dureri, părinții îi pot da acetaminofen  sau ibuprofen, nu aspirină. Este important să se respecte dozele de medicament și să nu i se dea copilului medicamentul pentru mai multe zile decât este necesar.

Dacă tușește, poate lua un remediu pe bază de plante

În cazul în care copilul tușește, i se poate da un remediu pe bază de plante, cum ar fi un sirop de tuse cu nalbă mare, mușețel și miere. Părinții trebuie să urmeze cu atenție instrucțiunile din prospect. De asemenea, mierea poate ajuta la ușurarea tusei pentru copiii cu vârste de peste 12 luni. Dacă se trezesc noaptea cu tuse, o linguriță de miere poate acționa pe post de calmant. Mierea nu trebuie dată copiilor sub 12 luni, întrucât există riscul de botulism. 

Un spray nazal ajută la descongestionare

Când copilul are nasul înfundat și secreții nazale, poate folosi un spray nazal cu apă de mare. Pentru afecțiuni precum răceală, bronșită și sinuzită poate fi utilizat și un aparat cu aerosoli, care să ușureze simptomele. În cazul în care bebelușul are nasul înfundat, se pun câteva picături de soluție salină (apă sărată) în nas, apoi se aspiră ușor mucusul cu o seringă cu bulb. Această operațiune va fi repetată de 2-3 ori pe zi, astfel încât interiorul nasului bebelușului să nu se umfle. Pentru copiii mai mari, se poate folosi un spray cu apă de mare de 2-3 ori pe zi.

În concluzie, sindromul Reye este o afecțiune rară, dar gravă, care provoacă umflături la nivelul ficatului și creierului și care poate duce la deces; afectează cel mai adesea copiii și adolescenții care se recuperează după o infecție virală, cel mai frecvent gripă sau varicelă. 

Administrarea de aspirină a fost asociată cu apariția sindromului Reye, așa că trebuie să se evite administrarea acestui medicament copiilor. În schimb, în caz de febră și dureri asociate cu răceala și gripa, copiilor li se pot administra alte medicamente, cum sunt acetaminofenul sau ibuprofenul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Alcohol and Drug Foundation - What is aspirin?
https://adf.org.au/drug-facts/aspirin/
National Institute of Neurological Disorders and Stroke -  Reye's Syndrome https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/reyes-syndrome
American Family Physician - Aspirin Use in Children for Fever or Viral Syndromes
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2009/1215/p1472.html
U.S. Food & Drug Administration - Aspirin for Reducing Your Risk of Heart Attack and Stroke: Know the Facts
https://www.fda.gov/drugs/safe-daily-use-aspirin/aspirin-reducing-your-risk-heart-attack-and-stroke-know-facts


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0