Ce este și cum se manifestă refluxul esofagian la copii?

Refluxul esofagian este o problemă comună în rândul adulților, mai ales după o masă copioasă sau după consumul de alimente picante. Acesta se poate transforma în afecțiune atunci când se manifestă în mod recurent, indiferent de tipul de alimentație consumat.

Refluxul esofagian nu este, însă, resimțit numai de adulți. Copiii pot avea reflux esofagian, chiar și bebelușii. La cei din urmă, refluxul poate fi însoțit de regurgitație și iritabilitate. La copiii mai mari și adolescenți, refluxul esofagian se manifestă, de regulă, prin arsuri stomacale și disconfort la nivelul pieptului. 

Majoritatea copiilor depășesc fără probleme starea de reflux esofagian, fără a fi nevoie de tratament al simptomelor. Cu toate acestea, dacă afecțiunea devine recurentă, refluxul esofagian poate declanșa alte probleme, precum dezvoltare încetinită a copilului și leziuni ale esofagului. În aceste cazuri, se impune un tratament și o monitorizare atentă a bolii. 

Cum apare refluxul esofagian?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Starea de sughiț, însoțită de arsuri stomacale și dureri în piept, asociate cu refluxul esofagian este rezultatul refulării conținutului gastric din stomac către esofag. Acest lucru se întâmplă deoarece mușchiul care leagă esofagul de stomac, numit și sfincterul esofagian, se relaxează la momentul nepotrivit sau nu se închide bine. 

Simptomele regfluxului esofagian

Cel mai frecvent simptom al refluxului esofagian la copii sunt arsurile la stomac. Acestea pot dura până la 2 ore și se înrăutățesc după mese. La bebeluși și copii mici, refluxul esofagian poate da și alte simptome, cum ar fi:

  • Regurgitare frecventă, în special imediat după mese;
  • Durere pronunțată la nivelul zonei toracale;
  • Stare de sughiț cronic și halitoză;
  • Simptome pulmonare și laringiene (tuse, astm, răgușeală, senzație de înecare sau de durere în interiorul gâtului);
  • Irascibilitate, manifestată prin plânset dificil de stăpânit, după mese;
  • Scăderea în greutate;
  • Aceste simptome se pot înrăutăți dacă cel mic stă întins pe spate imediat după masă. 

Complicații reflux esofagian

Unii copii pot dezvolta complicații din cauza refluxului esofagian. Așadar, refluxul recurent al acidului gastric poate duce la:

  • Dificultăți de respirație (atunci când lichidul gastric ajunge la trahee, plămâni sau nas);
  • Lezarea esofagului, care poate duce la sângerare la nivelul esofagului și alte afecțiuni mai severe.

Aceste complicații pot transforma mâncatul într-o acțiune dureroasă, ceea ce poate impune probleme pentru buna dezvoltare a copilului. Prin urmare, dacă observi că cel mic nu ia în greutate potrivit standardelor de creștere normale, este important să mergi la doctor. 

Diagnostic și tratament

La copiii mai mari, diagnosticul se stabilește printr-un consult fizic și evaluarea simptomelor. La copiii mici și bebeluși, medicul va trebui să apeleze la anumite proceduri de investigație pentru a pune diagnosticul în mod corect. Acestea pot include:

  • Radiografia eso-gastro-duodenală cu bariu (presupune ingerarea unei cantități mici de bariu, care permite doctorului să vizualizeze activitatea de la nivelul stomacului, al esofagului și al intestinului subțire);
  • Monitorizarea pH-ului esofagian (considerată cea mai precisă formă de diagnostic a refluxului esofagian, aceasta implică inserarea unui cateter, prin nas, către esofag, care va monitoriza cantitatea de lichid gastric care refulează);
  • Endoscopia superioară (analizarea esofagului, a stomacului și a unei porțiuni din intestinul subțire cu ajutorul unei camere cu fibră optică).

Tratamentul refluxului esofagian depinde de simptomele și de severitatea afecțiunii. De asemenea, menținerea copilului în poziție verticală, pe parcursul hrănirii, poate ajute în acest sens. 

La copiii mai mari, refluxul esofagian poate fi redus prin eliminarea sau evitarea, pe cât posibil, a anumitor alimente și băuturi, precum: sucul de citrice, ciocolata, alimentele și băuturile pe bază de cofeină, alimentele grase și/sau prăjite, usturoiul și ceapa, mâncărurile picante și cele pe bază de roșii sau bulion.

Dacă simptomele nu se diminuează, medicul poate prescrie anumite medicamente, cum ar fi pansamentele gastrice sau antiacizii, pentru a ameliora starea celui mic. În cazuri rare, atunci când tratamentul cu medicamente nu își face efectul, iar simptomele se înrăutățesc și apar complicații, se apelează la o procedură medicală care presupune crearea unei valve în partea superioară a stomacului, prin care se va regla circulația conținutului gastric către esofag.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Kids’ Health - Gastroesophageal Reflux
https://kidshealth.org/en/parents/gerd-reflux.html
Medline Plus - Reflux in Children
https://medlineplus.gov/refluxinchildren.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0