Vitiligo: Cauze, simptome si tratament

Vitiligo este o afectiune caracterizata de aparitia unor pete depigmentate la nivelul pielii. Petele pot aparea in orice parte a corpului, iar persoanele care sufera de aceasta afectiune au adesea asemenea pete raspandite in mai multe zone ale corpului. In cele mai multe cazuri, petele raman decolorate pentru tot restul vietii, nu se mai pigmenteaza.

vitiligo-cauze-simptome-tratament

Cauze vitiligo

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vitiligo este o afectiune cronica despre care specialistii banuiesc ca ar fi de natura autoimuna, iar cauzele aparitiei sale nu sunt in totalitate cunoscute. Aparitia vitiligo determina pierderea melaninei, substanta responsabila cu pigmentarea pielii. Melanocitele, celulele care produc pigmentul, nu mai functioneaza normal la persoanele cu vitiligo, ceea ce inseamna ca productia de melanina este oprita.

Simptome vitiligo

Singurul simptom al acestei boli consta in aparitia petelor decolorate pe piele. De regula, aceste pete se observa mai usor in zonele expuse la soare. Cu toate ca pata poate debuta avand dimensiuni reduse, in timp diametrul acesteia se poate mari. Totodata, si intensitatea decolorarii creste pe masura ce timpul trece, pata devenind la final complet alba.

Formele petelor sunt neregulate iar uneori marginile acestora capata o nuanta rosiatica, care poate cauza mancarime. In afara de conturul rosiatic aparut ocazional, vitiligo nu mai cauzeaza niciun alt disconfort precum iritatie, prurit sau uscaciunea pielii.

Modul in care evolueaza si se multiplica petele decolorate este complet necunoscut, fiind diferit la fiecare individ in parte. Daca la unii pacienti petele se pot multiplica si mari in cateva saptamani, la altii boala poate stagna cateva luni sau chiar ani.

Factori de risc vitiligo

Vitiligo este o afectiune cu care se poate pricopsi oricine, insa risc crescut au urmatoarele categorii:

  • Persoanele cu varste cuprinse intre 10-30 ani
  • Persoanele care au istoric in familie in ceea ce priveste vitiligo
  • Persoanele care sufera de afectiuni autoimune printre care tiroidita autoimuna (tiroidita Hashimoto) sau de diabet de tip 1

Tratament vitiligo

Dupa un examen fizic si o analiza a petelor decolorate, medicul va pune diagnosticul si va recomanda un tratament. Din pacate, nu exista inca un tratament care sa vindece aceasta afectiune, ci numai tratamente care amelioreaza simptomul, concentrandu-se pe reducerea vizibilitatii zonelor afectate de vitiligo.

 

 

Fototerapia cu radiatii UVB si UVA

Expunerea pielii afectate la radiatii UVB si UVA reprezinta o varianta de tratament pentru pacientii bolnavi de vitiligo. In asemenea situatii este ideal ca pacientul sa poata face tratamentul la domiciliu intrucat este eficient tratamentul daca este realizat zilnic. In cazul in care acest lucru nu este posibil, pacientul trebuie sa faca efortul de a ajunge la clinica de dermatologie cel putin de 2-3 ori pe saptamana, pentru ca rezultatele sa se vada.

Camuflarea cosmetica a petelor

In unele cazuri, atunci cand vitiligo este intr-un stadiu bland, petele decolorate pot fi camuflate cu ajutorul cremelor pigmentate si al produselor de make-up. Produsele dermatocosmetice aplicate in mod corect pot rezista pe piele si pana la 18 ore, mai ales daca alegi variante rezistente la apa.

Depigmentarea

Daca petele decolorate au acoperit mai bine de 50% din suprafata corpului, depigmentarea poate fi o solutie. Prin depigmentare, pielea neafectata de vitiligo se apropie de nuanta pielii afectate, iar diferenta dintre cele doua tonuri va fi mai dificil de perceput.

Depigmentarea se face prin creme si unguente pe baza de substante puternice precum monobenzonul. Tratamentul are rezultate permanente si dureaza intre 12-24 luni. Intrucat pielea va deveni mai sensibila, este interzisa expunerea indelungata la soare persoanelor care aleg sa isi depigmenteze pielea.

Tratament medicamentos

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii pot recomanda tratament medicamentos care ajuta la ameliorarea acestei afectiuni, dar si care incetinesc evolutia sa. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0