Vitamina D pare să aibă efect protector împotriva cancerului [studiu]

Analizele și numeroasele studii¹ experimentale într-o varietate de sisteme de cancer au furnizat seturi mari de date care indică o acțiune protectoare a vitaminei D împotriva mai multor tipuri de cancer. Cercetătorii consideră că acest lucru se întâmplă probabil datorită importanței acestei vitamine în menținerea unui sistem imunitar puternic.

Vitamina D3 este importantă pentru menținerea sănătății oaselor, stimularea sistemului imunitar, absorbția calciului și are efect protector asupra inimii. Se obține prin expunerea la soare, printr-o alimentație care să conțină pește gras (somon, ton, hering etc.) dar și din complexe nutraceutice pe bază de ulei de pește de mare adâncime. Un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu un risc crescut de diferite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon, sân, prostată și cancere hematologice.

Vitamina D, un compus ieftin anti-cancer

Din perspectiva evolutivă, rolul principal al vitaminei D a fost probabil controlul metabolismului energetic, ulterior trecând la alt rol, și anume modularea imunității înnăscute și adaptive, precum și la reglarea homeostaziei calciului. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deoarece celulele canceroase și cele imunitare cresc rapid și folosesc aceleași căi și gene pentru controlul proliferarii, diferențierii și apoptozei, nu este surprinzător că semnalizarea vitaminei D modifică aceste procese și în celulele neoplastice. Astfel, efectele anti-cancer ale vitaminei D pot rezulta din gestionarea creșterii și diferențierii imunității - efectele metabolitului 1α,25-dixodroxivitamina D3 asupra epigenomului și transcriptomului și relația acestuia cu prevenirea și terapia cancerului.

Creșterea speranței de viață la nivel mondial crește ratele de morbiditate și mortalitate prin cancer. Tratamentul costisitor al bolii, cum ar fi intervențiile chirurgicale, radioterapia și chimioterapia, reprezintă o povară financiară pentru sistemele de sănătate din țările dezvoltate și nu este ușor accesibil pentru majoritatea populației din țările în curs de dezvoltare. Astfel, este nevoie urgentă de opțiuni anti-cancer, care combină prevenirea cu terapiile la costuri reduse.

În acest context, vitamina D3 (denumită și colecalciferol) a obținut o atenție semnificativă ca fiind un compus natural ieftin și ușor accesibil. Principala sursă este producția sa non-enzimatică în pielea umană din 7-dehidrocolesterolul sub acțiunea razelor ultraviolete (expunerea la soare). 

Vitamina D3 circulantă din producția endogenă, precum și din aportul alimentar se transformă în ficat în 25-hidroxivitamina D  (calcidiol). Concentrația serică a acestui metabolit stabil al vitaminei D este utilizată ca biomarker pentru statutul de vitamina D al unei persoane. Modul natural de producere a vitaminei D3 prin expunerea pielii la soare trebuie utilizat cu precauție, deoarece expunerea excesivă duce la arsuri solare și poate provoca diferite tipuri de cancer de piele. 

Din păcate, doar un număr limitat de alimente, cum ar fi peștii grași (somonul, tonul, macroul etc.), conțin cantități substanțiale de vitamina D3.  Mai mult decât atât, numai în câteva țări, alimente precum laptele sau alte produsele lactate și sucul de portocale sunt fortificate în mod regulat cu vitamina D2 (numită și ergocalciferol) sau cu vitamina D3. Din acest motiv, ar putea fi recomandate și suplimente cu vitamina D, mai ales persoanelor care nu ies la soare.

Vitamina D, protectoare împotriva cancerului colorectal 

În urmă cu 40 de ani, un studiu epidemiologic a arătat că vitamina D poate acționa ca protectoare împotriva cancerului colorectal. Expunerea crescută la soare, precum și o viață trăită la latitudini mai mici duce la formarea unei cantități mai mari de vitamina D3, deci la o incidență mai mică pentru acest tip de cancer.

Interesant este că, aproximativ în același timp, s-a constatat că, in vitro, calcidiolul a avut un efect anti-proliferativ asupra celulelor melanomului. În general, un nivel scăzut de vitamina D pare să fie asociat cu o incidență mai mare a cancerului. Un număr de studii pe vitamina D și diferite tipuri de cancer, dar nu toate, au confirmat această observație și cele mai convingătoare date au fost cele prezentate pentru cancerul colorectal.

Mai mult, există numeroase studii in vitro și câteva date in vivo care indică faptul că vitamina D este oarecum eficientă și împotriva cancerului de sân și de prostată, precum și a leucemiei și a limfomului.

Există un consens larg că modularea sistemului imunitar este cea mai importantă funcție extra-scheletică a vitaminei D. Deficitul de vitamina D este asociat cu boala Crohn și colita ulcerativă, care sunt cele două manifestări fiziopatologice predominante ale bolii inflamatorii intestinale. Ratele bolilor inflamatorii intestinale cresc probabil din cauza stilului de viață modern care afectează funcția microbiomului intestinal prin niveluri ridicate de grăsimi saturate și zahăr în dietă, precum și utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor.

Vitamina D este importantă pentru reglarea imunității mucoasei intestinale prin modularea funcției de imunitate a barierei imunitare, a integrității epiteliale intestinale și a dezvoltării și funcției celulelor T. Astfel, vitamina D poate preveni apariția bolii inflamatorii intestinale prin stabilizarea homeostazei microbiotei, și poate atenua progresia bolii prin răspunsuri imunitare antiinflamatorii.

Datele privind asocierea incidenței și/sau mortalității cancerului de sân cu vitamina D sunt neconcludente și mai puțin clare decât pentru cancerul colorectal. Cu toate acestea, două meta-analize recente sugerează o relație de protecție între 25-hidroxivitamina D 3 și riscul de cancer de sân.

Asocierea dintre situația vitaminei D în organism și cancerul de prostată este mult mai puțin convingătoare decât cele pentru cancerul colorectal sau de sân, ceea ce sugerează că nu toate țesuturile sau tipurile de celule canceroase răspund identic.
Concluzia acestei analize ample, afirmă oamenii de știință, este că analizele transcriptomice, precum și numeroase studii experimentale într-o varietate de sisteme de cancer au furnizat seturi mari de date puternice care indică o acțiune protectoare a semnalării vitaminei D împotriva mai multor tipuri de cancer. 

Cele mai multe date moleculare convingătoare există pentru cancerul colorectal și leucemia monocitară. Acest lucru rezultă din reglarea unui număr mare de gene care controlează proliferarea, supraviețuirea, diferențierea, migrația și comunicarea celulelor canceroase și a celulelor stromale, cum ar fi fibroblastele, adipocitele, celulele imunitare și endoteliale. 

Caracterizarea atentă a subgrupurilor de boli ar trebui să conducă la date mai consistente pe viitor. Deocamdată, este clar că vitamina D contribuie la menținerea și apărarea fiziologiei normale a organismului împotriva apariției și dezvoltării unor neoplazii. Identificarea utilizării clinice optime a sistemului de vitamina D este, însă, o sarcină care necesită eforturi continue.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Science Direct - An update on vitamin D signaling and cancer
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1044579X20301140?via%3Dihub
1. Review-ul „An update on vitamin D signaling and cancer”, https://doi.org/10.1016/j.semcancer.2020.05.018, apărut în Seminars in Cancer Biology, available online 30 May 2020, In Press, Corrected Proof, autori: Carsten Carlberg, Alberto Muñoz

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0