Vitamina B2: Rol • Beneficii • Simptome Deficit

1. Vitamina B2 – informații generale
   a. Ce este vitamina B2?
   b. Proprietățile vitaminei B2
2. Vitamina B2: beneficii
3. Administrarea vitaminei B2
   a. Surse de vitamina B2
   b. Manifestări ale carenței de vitamina B2
   c. Efectele supradozării cu vitamina B2
   d. Doza zilnică recomandată de vitamina B2
   e. Absorbția, metabolizarea și eliminarea vitaminei B2 
4.Interacțiunea vitaminei B2 cu alte vitamine și medicamente

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Vitamina B2 – informații generale

Vitamina B2 sau riboflavina este una dintre vitaminele din complexul B, esențiale pentru sănătate. Această vitamină se găsește în produse vegetale și animale și ajută la descompunerea componentelor din alimente, pentru absorbirea altor nutrienți și mentru menținerea bunei funcționări a țesuturilor.

Ce este vitamina B2?

Riboflavina este o vitamină hidrosolubilă, adică se dizolvă în apă și în etanol. Vitaminele solubile în apă sunt transportate prin fluxul sangvin, iar partea care nu mai este necesară este eliminată din corp prin urină. Un alt aspect important este că vitamina B2 trebuie consumată în fiecare zi, deoarece organismul poate depozita doar cantități mici, iar rezervele acestui nutrient dispar rapid.

Proprietățile vitaminei B2

Vitamina B2 are multe proprietăți:

Hidrosolubilitatea

Cum spuneam, riboflavina este o vitamină solubilă în apă, deci rezervele trebuie să fie refăcute în fiecare zi.

Rezistența la căldură

Vitamina B2 este foarte stabilă în timpul procesării termice, în timpul depozitării și în timpul preparării alimentelor.

Sensibilitatea la lumină

Chiar dacă este o vitamină foarte stabilă în timpul procesării termice, riboflavina este extrem de sensibilă și are riscul de a se degrada odată cu expunerea la lumină. Folosirea unor ambalaje prin care nu trece lumina previne deteriorarea suplimentelor pe bază de vitamina B2.

PH-ul alcalin

Cercetările arată că numeroși factori, printre care și pH-ul, afectează stabilitatea vitaminei B2. Chiar dacă este o vitamină rezistentă la căldură, este extrem de sensibilă la lumină și la pH-ul alcalin al mediului în care este ținută. Oamenii de știință au determinat că intervalul optim pentru stabilitatea soluțiilor apoase de riboflavină este un pH de aproape 5-6.

Vitamina B2: beneficii

Riboflavina este o vitamină implicată în multe procese din corpul uman și este necesară pentru dezvoltarea normală a celulelor și pentru buna funcționare a acestora. Iată ce beneficii are vitamina B2:

Ajută la mobilizarea fierului

Riboflavina ajută la transportarea oxigenului către celule. Hemoglobina conține atomi de fier, responsabil pentru culoarea roșie a sângelui. Când o persoană se confruntă cu o deficiență de vitamina B2, are un risc mai mare de a dezvolta anemie, tocmai pentru că această vitamină ajută la mobilizarea fierului.

Reglează respirația celulară

Riboflavina ia parte la multe reacții metabolice ale carbohidraților, grăsimilor și proteinelor și este, totodată, necesară pentru respirația celulară, vitamina B2 funcționând cu anumite enzime în utilizarea oxigenului celulelor. Respirația celulară este un set de reacții și procese metabolice, care au loc în celulele din organism. În urma proceselor metabolice complexe, este obținută energia necesară funcționării celulei, iar corpul are nevoie de vitamina B2 pentru respirația celulară.

Contribuie la producția de globule roșii

Vitamina B2 este necesară, printre altele, și pentru producția globulelor roșii din sânge (numite eritrocite) și susține alte funcții celulare care dau energie. Aceste funcții includ, printre altele, descompunerea grăsimilor, proteinelor și a carbohidraților.

Este necesară pentru sinteza proteinelor și catabolismul lipidelor și glucidelor

Vitamina B2 este necesară pentru a descompune proteinele în aminoacizi, grăsimi (lipide) și carbohidrați (glucide) sub formă de glucoză. Acest lucru ajută la transformarea nutrienților din alimente în energie care poate fi utilizată de corp și care ajută la menținerea unui metabolism sănătos.

Susține funcția vizuală și ajută la prevenirea cataractei

Printre alte beneficii pe care le are vitamina B2 se numără și sprijinirea menținerii funcției vizuale. Împreună cu vitamina A, vitamina B2 este esențială pentru prevenirea dezvoltării cataractei și pentru menținerea sănătății ochilor. Studiile au arătat că lipsa de riboflavină crește riscul pentru unele probleme oculare.

Are efect antioxidant asupra celulelor

Vitamina B2 acționează ca un antioxidant, care controlează prezența radicalilor liberi cu acțiune dăunătoare. Riboflavina este necesară pentru producerea unui antioxidant numit glutation, care participă la neutralizarea radicalilor liberi și care, în același timp, detoxifică ficatul.

Ajută la vindecarea stărilor de anemie

Anemia este cauzată de mai mulți factori, printre care și scăderea producției de globule roșii din sânge (eritrocite), incapacitatea de a transporta oxigenul prin sânge și pierderile de sânge (hemoragiile). Riboflavina este implicată în toate aceste funcții și ajută la prevenirea și tratarea stărilor de anemie.

Contribuie la regenerarea unghiilor, părului și pielii

Vitamina B2 joacă un rol important în menținerea nivelurilor de colagen, un element important pentru o piele și un păr sănătoase. Colagenul este necesar pentru a menține structura optimă a pielii și pentru a preveni liniile fine și ridurile, așa că o deficiență de vitamina B2 poate să ducă la un aspect îmbătrânit.

Este importantă în dezvoltarea fetală

Aportul suficient de vitamina B2 în timpul sarcinii reprezintă o asociere pozitivă cu greutatea bebelușului și cu lungimea acestuia la naștere. Sugarii ai căror mame suferă de carență de vitamina B2 sau ai căror mame au o dietă săracă în vitamina B2 (mai puțin de 1,2 mg pe zi) în timpul sarcinii au un risc mai mare de a suferi de anumite malformații congenitale, cum ar fi defectele cardiace. În combinație cu vitamina A, vitamina B2 este esențială pentru dezvoltarea fetală.

Susține funcționarea tiroidei

Lipsa vitaminei B2 în organism suprimă funcționarea glandei tiroide, în sensul că glanda tiroidă și glandele suprarenale dau greș și nu secretă hormonii corespunzători. De fapt, anumite afecțiuni autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto și boala Graves sunt caracterizate de citokine proinflamatoare și de stresul oxidativ, însă vitamina B2 poate ajuta la reducerea acțiunilor citokinelor proinflamatoare și la reducerea stresului oxidativ.

Îmbunătățește activitatea digestivă

Vitamina B2 este folosită de organism pentru a menține buna funcționare a sistemului digestiv. Fără cantitățile suficiente de riboflavină, apare carența, iar moleculele care se găsesc în alimente nu pot fi digerate așa cum ar fi normal. Împreună cu vitamina A, riboflavina este esențială pentru sănătatea membranelor mucoase din sistemul digestiv.

Sprijină repararea țesuturilor

Pe lângă faptul că riboflavina este crucială pentru descompunerea componentelor din alimente și absorbirea altor nutrienți, este importantă și pentru menținerea țesuturilor din corp într-o stare cât mai bună, ajutând la repararea acestora, la vindecarea rănilor și a altor leziuni care pot necesita un timp îndelungat de recuperare.

Îmbunătățește absorbția mineralelor și a vitaminelor

Vitamina B2 este esențială pentru absorbirea și activarea unor substanțe importante, cum ar fi fierul, acidul folic și vitaminele B1, B3 și B6. 

Ajută la tratarea unor afecțiuni ale sistemului nervos

Vitamina B2 este utilă în calmarea sistemului nervos, luptând împotriva stresului cronic și reglând, printre altele, hormonii care controlează pofta de mâncare, energia, dispoziția, temperatura și multe altele. Poate fi de ajutor în tratarea diverselor afecțiuni ale sistemului nervos, cum ar fi senzația de amorțeală, boala Alzheimer, scleroza multiplă, anxietatea și epilepsia.

Încetinește progresia virusului HIV

Unele studii au arătat că riboflavina poate încetini progresia virusului HIV, prin faptul că ajută la o mai bună funcționare a sistemului imunitar.

Administrarea vitaminei B2

Cercetările au arătat că aportul de vitamina B2 la masă crește în mod semnificativ absorbția acesteia în organism.

Surse de vitamina B2

Vitamina B2 se găsește în multe alimente:

  • de orgine vegetală: sparanghel, anghinare, avocado, piper cayenne, coacăze, cereale îmbogățite cu vitamina B2, alge Kelp, fasole Lima, mazăre, ciuperci, nuci, pătrunjel, dovleci, măceșe, salvie, cartofi dulci, legume crucifere (broccoli, varză de Bruxelles), spanac, frunze de păpădie și năsturel, extract de drojdie;
  • de origine animală: pește, carne de pasăre de curte, carne de vită, rinichii și ficatul animalelor, ouă, produse lactate.

O parte din vitamina B2 se pierde prin fierbere, la fel și prin prepararea la aburi sau la microunde.

În farmacii și în magazinele online există și suplimente alimentare pe bază de vitamina B2. În funcție de nevoile fiecăruia, medicul poate recomanda suplimentarea.

Manifestări ale carenței de vitamina B2

Când dieta este una precară, săracă în nutrienți valoroși, există un risc semnificativ ca pacientul să dezvolte o carență de vitamina B2. O persoană care are carență de B2, de multe ori are o lipsă și în privința altor vitamine.

Tot un semn al carenței de vitamina B2 sunt afectările oculare. Ochii persoanei care are lipsă de vitamina B2 pot fi extrem de sensibili la lumina puternică, pot să apară semne precum mâncărimile oculare, ochii pot lăcrima în exces sau pot fi roșii ori inflamați. De asemenea, poate să apară o senzație ca de arsură la nivel ocular.

O carență de vitamina B2 ar putea pune în pericol dezvoltarea fătului și ar putea crește riscul de preeclampsie (tensiune arterială periculos de mare în timpul sarcinii).

Unele dintre manifestările carenței de vitamina B2 sunt cele de natură dermatologică. Astfel, din cauza lipsei de vitamina B2, o persoană se poate confrunta cu simptome de genul: crăpături la colțurile gurii, buze crăpate, piele uscată, inflamație la nivelul mucoasei gurii, inflamația limbii, ulcere / afte la gură, dermatită în zona scrotală, acumulare de lichid în membranele mucoase.

În plus, persoanele care se confruntă cu o deficiență de vitamina B2 în organism pot să aibă o anemie prin carență de fier. Medicul le recomandă anumitor persoane să ia vitamina B2 pentru că încetinește sau ajută în cazul anemiei cu celule în seceră (siclemie). Pe lângă anemie, alte manifestări ale carenței de vitamina B2 sunt amețeala și oboseala.

Carența de vitamina B2 poate încetini sau împiedica metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, poate duce la modificări ale dispoziției, cum ar fi sporirea stărilor de anxietate și apariția semnelor depresiei. Uneori, o manifestare a deficienței de vitamina B2 pot fi și reacțiile mentale lente.

Tot din cauza lipsei de vitamina B2 pot să apară inflamații ale gurii și inflamația limbii. Totodată, persoana poate să aibă durere în gât (disconfort sau senzația de usturime ori uscăciune în gât). Alte manifestări vizibile ale carenței de vitamina B2 apar la nivelul podoabei capilare. Persoana care suferă de lipsă de vitamina B2 are, printre altele, mătreață și se confruntă cu căderea părului.

Efectele supradozării de vitamina B2

Principalul risc al supradozării (excesului de vitamina B2) este afectarea ficatului. Cu toate acestea, supradozarea ori toxicitatea cauzată de vitamina B2 este rară. Ar trebui să mănânci cantități imposibil de mari de alimente pentru a face supradoză cu riboflavină în mod natural.

Este posibil, însă, să administrezi o doză prea mare de vitamina B2 prin intermediul suplimentelor, fie sub formă injectabilă, fie prin cele cu administrare orală, însă și această situație este rară, deoarece organismul nu stochează această vitamină. În situații rare, există potențiale efecte adverse apărute în urma administrării unor doze mari de riboflavină. 

Este posibil ca în unele zone de pe corp să apară senzații de arsură. Tot în cazuri rare, din cauza dozelor prea mari de riboflavină pot să apară mâncărimi și furnicături, reacții alergice (umflarea feței sau a limbii, urticarie și dificultate în respirație). Dacă suspectezi o supradoză cu vitamina B2, sună imediat la 112.

Doza zilnică recomandată de vitamina B2

Necesarul zilnic recomandat sau doza zilnică recomandată de vitamina B2 pentru bărbații cu vârste de 19 ani și peste este de 1,3 miligrame pe zi, iar pentru femeile de aceeași vârstă, necesarul zilnic este de 1,1 miligrame pe zi. În timpul sarcinii, femeile ar trebui să ia 1,4 miligrame pe zi, iar în perioada alăptării, femeile ar trebui să ia 1,6 miligrame pe zi.

Pentru sugari, copii și adolescenți:

  • între 0 și 6 luni: 0,3 mg/zi
  • între 7 și 12 luni: 0,4 mg/zi
  • între 1 și 3 ani: 0,5 mg/zi
  • între 4 și 8 ani: 0,6 mg/zi
  • între 9 și 13 ani: 0,9 mg/zi
  • băieți de 14-18 ani: 1,3 mg/zi
  • fete cu vârste între 14 și 18 ani: 1,0 mg/zi

Absorbția, metabolizarea și eliminarea vitaminei B2 

Unii experți spun că rata de absorbție crește de la 15% la aproximativ 60% când un supliment cu vitamina B2 este administrat împreună cu alte alimente (persoana ia suplimentele în timpul mesei) sau când vitamina B2 provine dintr-o sursă alimentară bogată. Acest lucru este adevărat în cazul majorității vitaminelor și mineralelor. Cum spuneam, vitamina B2 este eliminată din corp prin urină.

Interacțiunea vitaminei B2 cu alte vitamine și medicamente

Suplimentele alimentare pot să interacționeze cu medicamentele, iar suplimentele care conțin vitamina B2 pot avea un impact asupra eficacității unor medicamente, cum ar fi unele antibiotice. În anumite cazuri, medicul poate recomanda suplimentele dacă, de exemplu, un pacient folosește un anumit medicament care împiedică absorbția vitaminei B2. 

Medicamentele care pot să aibă o interacțiune cu vitamina B2 sunt:

  • antidepresivele triciclice;
  • unele medicamente antipsihotice;
  • metotrexatul, folosit pentru a trata cancerul și unele afecțiuni autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoidă;
  • unele medicamente folosite pentru a controla crizele sau convulsiile;
  • unele medicamente pentru tratamentul gutei;
  • diureticele tiazidice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pubchem - Riboflavin
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/riboflavin
Mount Sinai - Vitamin B2 (Riboflavin)
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/vitamin-b2-riboflavin
NCBI - Vitamin B2 (Riboflavin) 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525977/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0