Vaccinul antigripal nu crește riscul infecției cu SARS-CoV-2 [studiu]

Potrivit unui studiu¹ recent, vaccinul antigripal nu crește riscul unei persoane de a se infecta cu SARS-COV-2.

Cercetarea, care a apărut în Journal of Clinical and Translational Science, arată că vaccinul antigripal este cel mai important mod de a proteja sănătatea oamenilor în această toamnă și iarnă. Activitatea sezonieră a gripei poate fi imprevizibilă și se întâmplă în fiecare an ca persoane în general sănătoase să fie spitalizate din cauza unei infecției respiratorii în fază critică.

Pandemia de COVID-19 se suprapune, în mod potențial dramatic, cu sezonul gripal

Statisticile Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că în timpul sezonului de gripă din SUA 2019-2020, au existat undeva între 39 și 56 milioane de cazuri de boală. Au existat, de asemenea, între 18 și 26 milioane de vizite medicale asociate cu gripa, care au necesitat până la 740.000 de spitalizări. Mai mult, gripa ar fi putut provoca moartea a 62.000 de oameni în SUA.

Având în vedere că al doilea val de COVID-19 a apărut în această perioadă a anului, el se suprapune teoretic cu cea mai activă fază a gripei sezoniere. Măsurile preventive, cum ar fi distanțarea fizică, pot reduce nu doar răspândirea bolii COVID-19, ci și răspândirea gripei. 

Pe măsură ce sezonul gripal se îmbină cu pandemia de COVID-19 în această toamnă, administrarea vaccinului antigripal este mai importantă decât oricând. Acest lucru va ajuta la prevenirea unei epidemii duble de COVID-19 + gripă, potrivit experților.

În acest studiu recent, o echipă de cercetători condusă de dr. Joe Zein a folosit date de la persoanele înscrise în Registrul COVID-19 al Cleveland Clinic. Acest set de date include toți indivizii care au fost supuși testării pentru COVID-19 la Cleveland Clinic, nu doar cei care au testat pozitiv.

Echipa a analizat peste 13.000 de persoane care au făcut un test în perioada 8 martie - 15 aprilie 2020. Anchetatorii au comparat persoanele care au primit vaccinuri antigripale fără adjuvant în toamna sau iarna anului 2019 (4.138 pacienți) cu cei care nu au primit vaccinul (9.082 pacienți). Un adjuvant este un ingredient pe care producătorii îl adaugă unui vaccin pentru a crea un răspuns imun mai puternic. Cu toate acestea, vaccinurile adjuvante pot provoca mai multe efecte secundare - inclusiv umflături, febră și dureri corporale - decât vaccinurile fără adjuvanți.

Constatările nu au evidențiat nicio diferență în incidența sau în severitatea bolii COVID-19 între persoanele care au primit vaccinuri antigripale fără adjuvant în toamna sau iarna anului 2019 și cele care nu au primit vaccinul. Ambele grupuri au avut un risc comparabil de spitalizare (internare la o unitate de terapie intensivă) și deces.

De ce vaccinarea împotriva gripei e necesară

Descoperirile acestui studiu sugerează că strategia de vaccinare uzuală împotriva gripei trebuie să fie susținută la nivel global în acest sezon gripal. Vaccinul antigripal anual rămâne cea mai bună protecție împotriva virusului gripal, atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv, de comunitate.

Astfel, cercetătorii și clinicienii consideră că aderența populației la vaccinarea pe scară largă și timpurie împotriva gripei va contribui la reducerea riscului de infecții virale simultane și, deci, a riscului de epidemii sau pandemii.

Echipa de cercetare sfătuiește oamenii să se vaccineze împotriva gripei, deoarece acest lucru poate duce la un număr mai mic de persoane care să facă alte boli asemănătoare cu COVID-19 și care să ajungă în cabinetele medicale și la departamentele de urgență ale spitalelor.

S-a observat deja la nivel global stresul pe care boala COVID-19 îl poate pune asupra spitalelor și a resurselor medicale, mai spun cercetătorii, așa că, deși nu este clar modul în care sezonul gripal va afecta susceptibilitatea și infecția care duce la COVID-19, aceștia sfătuiesc cu tărie oamenii să facă vaccinurile antigripale, atât pentru sănătatea lor individuală, cât și pentru sănătatea colectivă a sistemelor de îngrijire medicală.

Autorii studiului speră că și alți oameni de știință vor colecta date de supraveghere pentru a analiza posibilele rezultate ale coinfecției (coronavirus + virus gripal) și a evalua interacțiunea dintre vaccinările antigripale și orice vaccin nou dezvoltat împotriva bolii COVID-19.

Ce se știe până în prezent despre obținerea unui vaccin anti-COVID-19

Studiile au dovedit că vaccinurile experimentale împotriva bolii COVID-19 pot antrena sistemul imunitar. Unele cercetări au arătat că organismul poate fi antrenat să producă atât anticorpi, care împiedică virusul să invadeze celulele corpului, cât și celule T, care ucid celulele infectate. Cu toate acestea, întrebarea cea mai importantă dintre toate, dacă administrarea unui vaccin va fi suficientă pentru protejarea împotriva bolii, nu are deocamdată un răspuns sigur.

În prezent, există mai multe vaccinuri în etapa finală a testării, punctul crucial în care unele vaccinuri experimentale tind să eșueze. Unele dintre studii au recrutat deja toți voluntarii cărora li s-a administrat vaccinul și acum se așteaptă rezultatele. Principalele companii și universități care au dezvoltat candidatele la un vaccin împotriva COVID-19 sunt:

  • Universitatea Oxford și AstraZeneca în Marea Britanie
  • Pfizer și BioNTech în Germania
  • Moderna în SUA
  • CanSino și Institutul de Biotehnologie din Beijing, în China
  • Institutul de cercetare Gamaleya în Rusia
  • Janssen, în Belgia
  • Institutul Beijing pentru Produse Biologice și Sinopharm în China
  • Sinovac și Instituto Butantan din Brazilia
  • Wuhan Institute of Biological Products în China
  • Novavax în SUA.

Legat de cum va fi distribuit vaccinul în momentul în care va fi considerat sigur și eficient pentru populație, în termeni generali, primii vaccinați ar trebui să fie vârstnicii și angajații din domeniul sănătății. Vârsta este, de departe, cel mai mare factor de risc pentru formele severe de COVID-19, deci, cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai probabil să aibă mai repede acces la vaccin. Acest plan poate să fie modificat dacă se dovedește că vaccinurile experimentale sunt inadecvate sau ineficiente la vârstnici. 

Legat de cât de repede vor ajunge vaccinurile la populație, majoritatea experților consideră că un vaccin nu va fi disponibil pe scară largă până la mijlocul anului 2021.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cambridge University Press - Safety of Influenza Vaccine during COVID-19
https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-clinical-and-translational-science/article/safety-of-influenza-vaccine-during-covid19/C26A417046677E65D421AD33B3E6281F
1. Studiul „Safety of Influenza Vaccine during COVID-19”, apărut în Journal of Clinical and Translational Science DOI: https://doi.org/10.1017/cts.2020.543, publicat online de Cambridge University Press: 17 September 2020, autori: Joe G. Zein, Georgina Whelan și Serpil C. Erzurum

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0