Uree serica: ce se intampla cu ea in organism si cum interpretezi valorile

Cand medicul tau de familie iti recomanda sa iti faci analizele de sange, de cele mai multe ori, pe biletul de trimitere se afla si un parametru numit uree serica. Astazi vom detalia ce inseamna, de fapt, ureea serica, dar mai ales ce indica valorile ei.

Ce este ureea?

Ureea este produsul final de descompunere a aminoacizilor care se gasesc in proteine. Azotul (numit si nitrogen) sub forma de amoniac este produs in ficat cand proteinele sunt descompuse. Acest azot se combina cu alte substante chimice din ficat, pentru a forma un produs rezidual numit uree.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La randul ei, ureea este eliberata in fluxul sanguin si este transportata la rinichi, acolo unde este filtrata din sange si excretata in urina. Important de retinut este faptul ca rinichii sanatosi elimina peste 90% din ureea pe care organismul o produce, astfel incat nivelurile masurate in sange pot sa arate cat de bine functioneaza rinichii unei persoane.

In functie de tara, se foloseste, in esenta, aceeasi metoda pentru a se analiza ureea, dar rezultatele analizelor sunt exprimate in doua modalitati diferite. De exemplu, in SUA si in alte cateva tari, concentratia de uree din plasma sau ser (uree serica) este exprimata ca fiind cantitatea de uree nitrogen (BUN). Adica in analizele de laborator, se determina atat ureea serica propriu-zisa (molecula de uree), cat si o portiune azotata a acesteia, adica ureea nitrogen (BUN).

Desi plasma sau sangele este folosit/a pentru analiza, acest test creeaza cumva confuzie, iar pe unele buletine de analize se regaseste ureea nitrogen (BUN), cat si unitatea de masura a concentratiei de BUN (adica mg/dL).

In alte parti ale lumii, ureea este exprimata ca o molecula intreaga (nu doar ca portiunea azotata a ureei), in mmol/L. Pentru ca valoarea BUN reflecta doar continutul azotat al ureei, iar masuratorile facute la analiza pentru uree o reflecta ca pe o molecula intreaga, trebuie sa retinem ca ureea serica este aproximativ dubla fata de cea a BUN (ureei nitrogen). Prin urmare, daca ureea nitrogen (BUN) are o valoare de 10 mg/dl, echivalentul ureei (molecula intreaga) este de 21,4 mg/dl.

Ce se intampla in organism cu ureea?

Vorbim despre o analiza de sange destul de importanta. Prin urmare, trebuie sa retinem ca ureea nitrogen (BUN) din sange scoate la iveala informatii importante despre cat de bine functioneaza rinichii si ficatul unui pacient. Analiza de sange pentru ureea nitrogen (BUN) masoara cantitatea de uree nitrogen (portiunea azotata a ureei) care se afla in sange.

Iata cum reuseste organismul, de regula, sa formeze si sa elimine ureea:

 • Ficatul produce amoniac, care contine nitrogen, dupa ce descompune proteinele folosite de celule.
 • Nitrogenul se combina cu alte elemente chimice, precum carbonul, hidrogenul si oxigenul, pentru a forma ureea, care este un produs chimic rezidual.
 • Ureea circula apoi de la ficat spre rinichi, prin sange.
 • Rinichii sanatosi filtreaza ureea si elimina astfel si alti produsi reziduali din sange.
 • Produsii reziduali filtrati de rinichi parasesc corpul nostru sub forma de urina.


Pentru ca medicul sa verifice daca acest proces functioneaza in parametri normali, el recomanda o analiza de sange pentru ureea serica (molecula intreaga) ori pentru ureea nitrogen (BUN). Analiza de sange poate sa scoata la iveala daca valorile ureei nitrogen sunt sau nu mai mari decat cele normale, sugerand astfel ca rinichii sau ficatul pacientului functioneaza corect sau nu.

De ce se face aceasta analiza?

In general, pacientul este testat pentru a se evalua functia renala si pentru a se monitoriza eficacitatea dializei. Medicul recomanda aceasta analiza pentru a evalua starea de sanatate a rinichilor, cat si pentru ca valorile ureei serice il ajuta sa diagnosticheze afectiunile renale. Totodata, este utila pentru a monitoriza nu doar eficacitatea dializei, ci si pentru a monitoriza alte tratamente asociate cu afectiunile renale ori cu deteriorarea functiei rinichilor.

Uree serica valori normale

Specialistii spun ca valoarea aproximativa de referinta (adica valoarea normal) este:

 • pentru ureea serica/din plasma: intre 2,5 - 7,8 mmol/L
 • pentru ureea nitrogen (BUN) serica / din plasma: intre 7,0 si 22 mg/dL.

 

Valorile de referinta pentru ureea serica depind de varsta pacientului.

In general, valorile normale pentru ureea serica nitrogen (BUN) sunt:

 • la barbatii adulti: intre 8 si 24 mg/dL
 • la femeile adulte: intre 6 si 21 mg/dL
 • la copii cu varste intre 1 si 17 ani: intre 7 si 20 mg/dL.
 • valorile normale ale ureei nitrogen in sange pentru adultii de peste 60 de ani sunt usor mai mari decat valorile normale in cazul adultilor sub 60 de ani.

Uree serica mare - ce probleme indica

Valorile mari ale ureei serice nitrogen pot sa indice: boala cardiovasculara, insuficienta cardiaca congestiva, un infarct miocardic recent, sangerari gastrointestinale, deshidratare, valori mari ale proteinelor, boala renala, insuficienta renala, un blocaj in tractul urinar, stres, un soc (fiziologic ori psihologic). Unele medicamente (cum ar fi anumite antibiotice) pot creste valorile ce apar pe buletinul de analize in cazul ureei serice nitrogen.

Uree serica mica - ce probleme apar

Daca valoarea ureei serice nitrogen este mica, ea poate indica: insuficienta hepatica, malnutritie, o lipsa severa a proteinelor din alimentatia pacientului, hiperhidratarea organismului.

In functie de rezultatele analizei, medicul poate efectua si alte teste de sange, pentru a confirma diagnosticul ori pentru a recomanda tratamentele corespunzatoare.

Important!

Valorile anormale ale ureei serice nu inseamna neaparat ca pacientul are o afectiune renala. Anumiti factori, precum deshidratarea, sarcina, un aport prea mare ori un aport prea mic de proteine, medicamentele din clasa glucocorticoizilor si inaintarea in varsta pot avea un impact asupra valorilor ureei nitrogen din sange, fara sa indice un risc pentru sanatate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/blood-urea-nitrogen/about/pac-20384821
 • WebMD - https://www.webmd.com/a-to-z-guides/blood-urea-nitrogen-test#1
 • American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org.uk/tests/urea-test

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0