Un vaccin pentru COVID-19, mai aproape de realitate?

Unul dintre vaccinurile anti COVID-19 aflate în curs de elaborare, mai precis – cel al Universității din Oxford, pare să fie cea mai promițătoare opțiune la momentul actual, vaccinul fiind fără riscuri pentru indivizi și reușind să declanșeze un răspuns imunitar la testele umane efectuate. 

Până în luna iulie 2020, s-au efectuat 1,077 teste clinice cu acest vaccin care demonstrează că substanța stimulează, într-adevăr, producția de anticorpi și celule T în organism, care pot lupta cu succes împotriva noului coronavirus

Aceste descoperiri sunt deosebit de promițătoare, însă este timpuriu pentru ca vaccinul să fie eliberat pe piață, fiind nevoie de studii clinice mult mai ample pentru a stabili veridicitatea eficacității sale. 
Cu toate acestea, fiind cel mai promițător candidat, Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de vaccin. 

Cum funcționează vaccinul creat de Universitatea Oxford?

Vaccinul a fost creat într-un timp record, dintr-un virus modificat genetic care cauzează boala gripală de tip A la cimpanzei. Virusul a fost în așa fel modificat încât să nu cauzeze infecții în rândul oamenilor și să imite cu fidelitate noul coronavirus. 

Oamenii de știință au obținut acest model de virus prin transferul de instrucțiuni genetice ale acțiunii reactiv proteice ale coronavirusului – modul în care virusul invadează celulele organismului – în vaccinul creat. Acest lucru înseamnă că substanța activă din vaccin se aseamănă cu virusul SARS-CoV-2, iar sistemul imunitar înțelege, astfel, cum să reacționeze pentru a-i face față. Până în prezent s-a pus un accent deosebit pe anticorpi, deoarece aceste microorganisme sunt esențiale în lupta împotriva virusului gripal, iar stimularea anticorpilor este modelul de funcționare al vaccinului antigripal tradițional. Cu toate acestea, în ceea ce privește noul coronavirus, anticorpii sunt doar o parte din ecuație. 

Anticorpii sunt particule de materie proteică, create de sistemul imunitar, care se prind de suprafața virusurilor și, prin neutralizarea lor, coronavirusul SARS-CoV-2 poate fi dezactivat. Celulele T fac parte din categoria limfocitelor, iar rolul lor este de a susține sistemul imunitar în procesul de identificare a celulelor infectate în organism și de a le distruge. Majoritatea vaccinurilor eficiente induc atât un răspuns al anticorpilor, precum și un răspuns al celulelor T. 

În cadrul studiului efectuat pe vaccinul Universității Oxford, nivelul de celule T a atins apogeul la 14 zile după vaccinare, în timp ce nivelul de anticorpi a crescut cel mai mult la distanță de 28 de zile. Din păcate, durata studiului nu a fost suficient de lungă pentru a putea estima durata de valabilitate a anticorpilor și a celulelor T în organismul vaccinat. Cu toate acestea, cercetătorii englezi sunt mulțumiți de performanța vaccinului și încrezători în eficiența sa. 

Potrivit concluziilor studiului, 90% dintre persoanele vaccinate au dezvoltat anticorpi cu rol neutralizant după prima doză. Momentan, nu se cunoaște doza exactă necesară pentru asigurarea protecției organismului, însă răspunsul imunitar poate fi crescut considerabil cu numai două doze. 

Cât de sigur este noul vaccin?

Vaccinul produs de Universitatea Oxford este sigur, dar vine cu o serie de reacții adverse. Deși niciuna dintre aceste reacții nu este periculoasă, s-au constatat simptome de febră și dureri de cap la 70% dintre subiecții studiului. Cercetătorii susțin că aceste simptome pot fi remediate cu paracetamol

Care sunt pașii următori?

Rezultatele obținute până în luna iulie 2020 sunt promițătoare, dar scopul principal al cercetătorilor este să se asigure că vaccinul este suficient de sigur pentru a fi administrat populației largi. 

Următorul studiu clinic va fi efectuat tot în Regatul Unit al Marii Britanii, pe un eșantion de 10.000 de persoane. Cu toate acestea, este nevoie ca testarea vaccinului să fie extinsă și în alte țări, cu o pondere de infectare mai mare, pentru a-i dovedi eficacitatea. Așadar, se plănuiește un studiu clinic de amploare în Statele Unite, pe un eșantion de 30.000 persoane, alături de teste mai mici în Africa de Sud (2.000 persoane) și Brazilia (5.000 persoane).  

Când va fi disponibil un vaccin viabil?

Este posibil ca un vaccin împotriva noului coronavirus să fie aprobat până la sfârșitul anului 2020, însă disponibilitatea lui va fi, probabil, limitată. Așadar, cei cu prioritate pe lista vaccinării vor fi cadrele medicale și cei cu risc crescut de expunere la coronavirusul SARS-CoV-2, cum ar fi persoanele cu comorbidități și vârstnicii. Cu toate acestea, vaccinarea în masă este planificată, cel mai devreme, în cursul anului viitor. 

Care sunt celelalte vaccinuri în curs de dezvoltare și testare?

Vaccinul creat de Universitatea Oxford nu este singurul candidat aflat în testare. Astfel, cercetători din Statele Unite și din China sunt în procese similare, cu vaccinuri proprii. Compania americană Moderna a creat un vaccin care produce anticorpi neutralizanți, prin injectarea codului genetic ARN al coronavirusului, care stimulează producția de proteină virală în corp, ceea ce declanșează răspunsul imunitar.  

Companiile BioNtech și Pfizer au obținut, la rândul lor, rezultate promițătoare cu vaccinuri pe bază de ARN. Un vaccin similar în mecanism cu cel al Universității Oxford, creat în China, se arată drept un candidat important. La polul opus se află cercetarea pe metode tradiționale de obținere a unui vaccin, cum ar fi compania Valneva, care izolează întregul virus SARS-CoV-2, îl dezactivează și, apoi, îl injectează sub formă de vaccin.  

În total există, în momentul de față, 23 de vaccinuri diferite, aflate în curs de testare clinică, pe plan global, alături de alte 140 aflate în stadii inițiale de dezvoltare. Guvernul britanic se poziționează printre cele mai interesate organe politice de testare a opțiunilor de vaccin existente, așa încât a comandat și urmează să pună în circulație 190 de milioane de vaccinuri, printre care: 100 de milioane de doze de vaccin produse de Universitatea Oxford (vaccin cu virus modificat genetic), 30 de milioane de doze de vaccin de la BioNtech și Pfizer (vaccin ARN) și 60 de milioane de doze de vaccin produse de Valneva (vaccin cu virus inactiv).  

În prezent, se urmărește identificarea celor mai promițătoare forme de vaccin, din categorii diferite, pentru a obține rezultate viabile, realizate pe eșantioane ample și, astfel, pentru a se decide care este cea mai bună opțiune, care poate fi, ulterior, administrată în masă și pe plan global. Deși rezultatele obținute până în prezent nu sunt definitive, este remarcabil și încurajator faptul că există șanse foarte mari ca până la sfârșitul anului 2020 să existe cel puțin un vaccin aprobat drept sigur și eficient împotriva COVID-19. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul „Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial”, publicat în The Lancet, în iulie 2020, autori: Pedro M Folegatti, Katie J Ewer, Parvinder K Aley, Brian Angus, Prof Stephan Becker, Sandra Belij-Rammerstorfer, et al.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31604-4/fulltext


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0