Totul despre paracetamol

Paracetamolul este un medicament cu rol analgezic și antipiretic, sau antitermic, cunoscut și ca acetaminofen. Deși modul în care acesta acționează nu este cunoscut, paracetamolul este un remediu pentru numeroase afecțiuni și simptome, precum durerile de cap, durerile musculare, artrita, durerile de spate, durerile dentare, stările febrile și răceala. În ceea ce privește tratamentul artritei, paracetamolul poate atenua durerile provocate de boală, însă nu are efect asupra inflamației de la nivelul articulațiilor. 

Precauții și recomandări

Nu este indicat consumul de paracetamol dacă nu este prescris de medic sau în absența afecțiunilor și simptomelor menționate mai sus. Cantitatea maximă de paracetamol la adulți este de 1 gram (1000 mg) per doză și, respectiv, 4 grame (4.000 mg) pe zi. 

Supradoza de paracetamol poate dăuna sănătății, prin afectarea ficatului. De asemenea, consumul de paracetamol în paralel cu cel de băuturi alcoolice (mai mult de 3 băuturi alcoolice pe zi) este contraindicat, mai ales în cantități de paracetamol mai mari de 2 grame pe zi. De asemenea, consumul de paracetamol la pacienții cu ciroză este contraindicat, iar persoana în cauză trebuie să se consulte cu medicul înainte de a lua acest medicament. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este important de reținut că paracetamolul se regăsește în compoziția multor medicamente pentru răceală, tuse sau alergii, așadar este recomandat să verifici prospectul medicamentelor pe care le iei deja, înainte de a lua paracetamol, pentru a evita supradoza. Pentru a identifica paracetamolul în lista de ingrediente a altor medicamente, caută cuvintele: paracetamol, acetaminofen sau APAP. 
Nu în ultimul rând, anumite analize, precum testul glucozei din urină, pot fi alterate de consumul de paracetamol. Așadar, este important să îi comunici medicului dacă ai luat recent sau iei, în prezent, paracetamol, înainte de a efectua analize. De asemenea, la persoanele diabetice, paracetamolul poate modifica nivelul de glucoză din organism, deci este important ca tratamentul cu acest medicament să le fie prescris de medicul curant.

Paracetamolul și sarcina

Nu se cunosc, cu exactitate, efectele paracetamolului asupra fătului. Dacă ești însărcinată sau în perioada de alăptare, este recomandat să te consulți cu medicul ginecolog înainte de a lua paracetamol. Acest medicament se transferă în laptele mamar și poate avea consecințe asupra fătului. 

Când și cum să iau paracetamol?

Paracetamolul trebuie luat întocmai ca în prospectul medicamentului, la secțiunea ”Mod de administrare”, sau conform indicațiilor medicului. Dacă medicamentul este pentru cel mic, atunci este preferabil să optezi pentru o formulă de paracetamol special concepută pentru copii și să urmezi îndeaproape indicațiile de consum de pe prospect. Paracetamolul este contraindicat copiilor sub 2 ani fără consultarea prealabilă a unui medic pediatru. 

Dacă paracetamolul cumpărat este sub formă lichidă, este important să dozezi cantitatea (atât pentru adulți, cât și pentru copii) cu lingurița din ambalaj, pentru un dozaj corect.Dacă produsul nu vine cu linguriță proprie, poți solicita farmacistului un recipient de dozare. Dacă paracetamolul cumpărat este sub formă de tabletă orodispersabilă, este important să lași tableta să se dizolve complet în gură, fără să o mesteci sau să o înghiți.  Cel mai simplu este să plasezi tableta sub limbă și să o lași să se topească de la sine. 

 
 

În cazul paracetamolului sub formă de supozitor, acesta este stric pentru inserție pe cale rectală și nu poate fi consumat oral. Este important să te speli temeinic pe mâini înainte de a introduce supozitorul. De asemenea, este bine să te speli în zona intimă în prealabil. Nu ține supozitorul scos din ambalaj prea mult timp în mână, deoarece se va topi. Este indicat să inserezi paracetamolul tip supozitor înainte de culcare, pentru o acțiune eficientă. De asemenea, nu este recomandat să mergi la toaletă la scurt timp după ce ai introdus supozitorul. 

Dacă remarci următoarele simptome în urma tratamentului cu paracetamol, trebuie să oprești imediat tratamentul și să mergi la medic:

  • persistența febrei mai mult de 3 zile de la începerea tratamentului cu paracetamol
  • persistența durerilor la 7 zile de la începerea tratamentului cu paracetamol (5, în cazul copiilor)
  • apariția alergiilor cutanate, înroșirea sau inflamarea pielii
  • apariția sau persistența durerilor de cap
  • agravarea simptomelor existente

Paracetamolul trebuie depozitat într-un spațiu uscat și răcoros, departe de lumină naturală directă. Supozitoarele rectale trebuie, de preferat, depozitate în frigider. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:

https://doc.ro/W53217001
NHS - Paracetamol for adults
https://www.nhs.uk/medicines/paracetamol-for-adults/
Drugs.com – What is paracetamol?
https://www.drugs.com/paracetamol.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0