Un ou, consumat pe zi, nu crește riscul de boli de inimă [studiu]

Sunt bune ouăle sau nu pentru sănătatea noastră cardiovasculară? Răspunsul la această întrebare a fost mereu controversat, până recent, deoarece s-a găsit un răspuns satisfăcător, mai precis – un ou pe zi nu ne pune în pericol sănătatea inimii.

O echipă de oameni de știință de la Population Health Research Institute (PHRI) al Universității McMaster și Hamilton Health Sciences au ajuns la această concluzie prin analizarea datelor colectate din 3 studii clinice mari, multinaționale. Descoperirile cercetătorilor au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition.

Efectele adverse ale consumului crescut de ouă

Deși ouăle reprezintă o sursă accesibilă de nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului, consumul excesiv (mai mult de 3 ouă pe zi, în medie), nu este recomandat de medici, deoarece ouăle pot deveni un potențial factor de risc pentru anumite boli, în principal pentru bolile cardiovasculare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Așadar, în timp ce ouăle reprezintă o sursă bogată de proteine, enzime, vitamine (mai precis, riboflavină și tiamină), precum și minerale și lipide, ele ne pot aduce și numeroase neplăceri. Consumul excesiv de ouă poate determina creșterea nivelului de colesterol LDL, poate bloca arterele, și poate crește riscul dezvoltării diabetului de tip 2

De asemenea, un consum generos de ouă poate afecta sănătatea ficatului. Acest lucru se datorează conținutului de grăsimi saturate din compoziția gălbenușului de ou, care atacă ficatul, prin distrugerea celulelor acestuia, și declanșarea inflamației la nivelul ficatului. Problemele ficatului cauzate de distrugerea celulară pot degenera în complicații mai grave, precum ciroza nealcoolică.

Rezultatele cercetării

Concluziile cercetării sugerează faptul că ouăle pot fi consumate, în moderație, fără absolut niciun risc pentru sănătatea individului. Având în vedere faptul că majoritatea persoanelor din studiile evaluate obișnuiau să consume un ou sau câteva ouă pe zi, fără ca sănătatea să le fie afectată, s-a dedus că un asemenea stil de consum este inofensiv pentru sistemul cardiovascular. Mai mult, conform oamenilor de știință din spatele cercetării, consumul moderat de ouă, care se traduce printr-un ou pe zi, pentru majoritatea oamenilor, nu crește riscul de boli cardiovasculare chiar și în cazul persoanelor cu un istoric de afecțiuni cardiace sau diabet.

De asemenea, nu s-a găsit nicio legătură între consumul de ouă și nivelul de colesterol din sânge sau alți factori de risc. Rezultatele studiului sunt categorice și valabile atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și în cazul celor cu istoric de boală cardiovasculară. 

Acest studiu este primul care pune în lumină o nouă perspectivă asupra consumului de ouă, în contextul în care majoritatea studiilor anterioare au oferit rezultate contradictorii. Acest lucru se datorează, în principal, dimensiunii reduse a studiilor și a faptului că nu s-au efectuat la nivel internațional. Numărul de participanți, precum și varietatea rasială, sunt doi factori esențiali pentru relevanța unui studiu alimentar.

Oamenii de știință au evaluat rezultatele a 3 studii internaționale demarate de Population Health Research Institute. Consumul de ouă a 146,011 de participanți, din 21 de țări diferite, a fost studiat, precum ș cel al 31,544 de pacienți cu afecțiuni cardiovasculare. Informațiile colectate din cele 3 studii au implicat subiecți din 50 de țări, de pe 6 continente diferite, cu standard de viață diferite, în așa fel încât rezultatele să fie relevante pentru orice segment de populație.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
Studiul Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in 177,000 people in 50 countries, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, în ianuarie 2020, autori: Mahshid Dehghan, Andrew Mente, Sumathy Rangarajan, Viswanathan Mohan, Scott Lear, Sumathi Swaminathan, Andreas Wielgosz, Pamela Seron, Alvaro Avezum, Patricio Lopez-Jaramillo, et al.
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqz348/5713417?redirectedFrom=fulltext
Medical press - An egg a day not tied to risk of heart disease: new study
https://medicalxpress.com/news/2020-01-egg-day-tied-heart-disease.html
Healthline -Top 10 Health Benefits of Eating Eggs
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-health-benefits-of-eggs

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0