Un medicament nou ar putea fi util pentru boala celiacă (studiu)

Potrivit unui studiu preliminar, un medicament experimental poate preveni leziunile intestinale cauzate de boala celiacă, oferind speranța că ar putea deveni primul medicament pentru această tulburare digestivă.

Aproximativ 1% din populația lumii suferă de boală celiacă. În această afecțiune, sistemul imunitar atacă mucoasa intestinului subțire atunci când o persoană sensibilă genetic mănâncă alimente care conțin gluten, o proteină care se găsește în grâu, secară și orz. Simptomele bolii celiace includ diaree, dureri abdominale, oboseală și scădere neintenționată în greutate.

TESTARE PCR COVID-19
 

La baza acestei boli stă un atac anormal asupra organismului al sistemului imunitar, care face rău structurilor asemănătoare părului din mucoasa intestinală numite vilozități. Acestea absorb substanțele nutritive din alimente, astfel încât persoanele cu boala celiacă pot ajunge subnutrite și pot dezvolta probleme precum anemia și subțierea oaselor.

În prezent, singurul tratament care funcționează pentru boala celiacă este evitarea riguroasă a glutenului în alimentația zilnică, pentru tot restul vieții. Însă o dietă fără gluten pe tot parcursul vieții poate fi dificil de menținut, mai ales că glutenul se poate ascunde în multe alimente procesate, de la paste și cereale pentru micul dejun, până la la unele sosuri din comerț, supe la plic și batoane de slăbit. Din păcate, chiar și atunci când pacienții reușesc să adere la o dietă strictă, unii pot avea în continuare parte de inflamație și simptome intestinale.

Ar putea un medicament să devină tratamentul așteptat pentru boala celiacă?

Un studiu¹ publicat în New England Journal of Medicine a analizat dacă un medicament experimental ar putea preveni acele leziuni intestinale asociate cu boala celiacă. Medicamentul, numit ZED1227, inhibă activitatea unei enzime numite transglutaminază 2 (TG2) în intestine; aceasta joacă un rol cheie în răspunsul autoimun al bolnavului.

În studiu au fost înscriși 163 de adulți cu boală celiacă; aceștia ținuseră cu succes o dietă fără gluten timp de cel puțin un an înainte de a intra în studiu. Cercetătorii au repartizat în mod aleatoriu pacienții în unul dintre cele patru grupuri: trei grupuri au primit diferite doze de ZED1227 pentru a le lua în fiecare dimineață timp de șase săptămâni, iar al patrulea grup a luat pastile placebo.

La 30 de minute după fiecare doză de dimineață, pacienții studiați au mâncat un biscuit care conținea o cantitate moderată de gluten, ca o modalitate de a testa capacitatea medicamentului de a bloca inflamația indusă de gluten. După șase săptămâni, studiul a constatat că pacienții din primele trei grupuri, aflați pe orice doză de medicament, au prezentat mai puține semne de leziuni intestinale, comparativ cu grupul placebo. 

În ceea ce privește efectele secundare, erupția cutanată a fost singurul simptom mai frecvent în rândul celor care au luat medicamentul pentru boala celiacă; acest lucru a fost observat la 8% dintre pacienții aflați pe cea mai mare doză. Potrivit autorilor studiului, aceste rezultate sunt încurajatoare, demonstrând că blocarea acestei enzime-cheie este fezabilă.

Dacă administrarea acestui medicament va reduce și simptomele pacienților și le va îmbunătăți calitatea vieții rămâne de văzut în studii viitoare mai ample.

Având în vedere că dietele fără gluten pot fi greu de ținut și nu sunt întotdeauna suficiente singure (aproximativ 30% dintre pacienți continuă să aibă probleme serioase, în ciuda faptului că fac tot posibilul să rămână pe o dietă fără gluten), un astfel de medicament ar putea fi extrem de util.

Echipa de cercetare planifică un studiu care va testa medicamentul ZED1227 la pacienții cu boală celiacă care nu răspund complet la o dietă fără gluten. Dacă ZED1227 sau orice alt medicament devine disponibil pentru boala celiacă, acest lucru nu înseamnă că nu va mai fi nevoie de adoptarea dietei fără gluten.

Oamenii de știință afirmă că, probabil, pacienții vor fi nevoiți să respecte în continuare restricțiile alimentare, dar, având în vedere dificultatea de a evita glutenul în întregime, în cazul în care este ascuns în anumite produse din comerț, medicamentele ar trebui să ușureze viața acestor oameni și să îi ajute în gestionarea bolii.

Alimente permise și interzise în boala celiacă

Persoanele diagnosticate cu boala celiacă vor fi îndrumate spre un stil alimentar personalizat, care să elimine anumite alimente și să le favorizeze pe altele.

Alimentele care conțin gluten și nu sunt sigur de consumat în boala celiacă sunt pâinea, pastele făinoase, cerealele de mic dejun, biscuiții, prăjiturile și produsele de patiserie, sosuri din comerț care conțin gluten. Din fericire, au apărut sortimente de făinoase fără gluten (pâine, paste etc.), așa că acestea pot fi consumate în siguranță.

Este important ca pacientul să verifice întotdeauna etichetele de pe alimentele cumpărate (trebuie să scrie pe ele că nu conțin gluten). Unele produse conțin aditivi care au gluten, cum ar fi aromele de malț și amidonul alimentar modificat. Glutenul poate fi găsit și în unele produse nealimentare, inclusiv în ruj, timbre poștale și unele medicamente.

Dacă alimentele fără gluten și alimentele care conțin gluten sunt preparate împreună sau servite la masă ori consumate cu aceleași ustensile, glutenul poate ajunge peste tot.

Alimentele fără gluten, sigur de consumat în boala celiacă, sunt majoritatea produselor lactate, cum ar fi brânza, untul și laptele, fructele si legumele, carnea și peștele, cartofii, orezul și tăițeii de orez, făina fără gluten, inclusiv făina de orez, porumb, soia și cartofi.
În ceea ce privește ovăzul, acesta nu conține gluten, dar multe persoane cu boală celiacă evită să îl mănânce, deoarece în timpul prelucrării sau ambalării poate fi contaminat cu alte cereale care conțin gluten.

Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că un număr foarte mic de persoane pot fi în continuare sensibile la produsele care nu conțin gluten, cum ar fi ovăzul. Acest lucru are legătură cu faptul că ovăzul conține o proteină numită avenină, care este potrivită pentru majoritatea persoanelor cu boală celiacă, dar poate declanșa simptome pentru unii oameni extrem de sensibili.

O recomandare ar fi aceea că persoanele diagnosticate cu boala celiacă și care se străduiesc să gestioneze simptomele, să nu mănânce în primă fază ovăz, până când nu scapă de aceste simptome. Odată ce nu mai apar simptome, ovăzul se poate introduce în cantitate mică în alimentație și urmărite reacțiile. Dacă acest aliment provoacă simptome, se va opri consumul.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NEJM - A Randomized Trial of a Transglutaminase 2 Inhibitor for Celiac Disease
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2032441
1. Studiul „A Randomized Trial of a Transglutaminase 2 Inhibitor for Celiac Disease”, apărut în N Engl J Med 2021; 385:35-45, iulie 2021, DOI: 10.1056/NEJMoa2032441, autori: Detlef Schuppan et al.
NHS - Coeliac disease treatment
https://www.nhs.uk/conditions/coeliac-disease/treatment/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0