Un medicament experimental, promitator in tratarea cancerului de vezica urinara

Adăugarea medicamentului experimental entinostat la un tratament asemănător imunoterapiei a stimulat substanțial remisiunea cancerului la șoareci, potrivit unui studiu realizat de UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center.

Potrivit oamenilor de știință, ratele de cancer de vezică urinară în SUA au fost stabile sau au scăzut ușor în ultimul deceniu, dar ratele de supraviețuire la cinci ani abia au crescut din anii 1990. La nivel mondial, apar cam 500.000 de cazuri pe an. De aceea, cercetătorii au căutat modalități de a îmbunătăți terapiile pentru acest cancer care poate fi extrem de dificil de tratat în stadiile sale avansate.

Combinația de entinostat cu imunoterapie, rezultate bune în studiile pe animale

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat recent mai multe tratamente de imunoterapie pentru cancerul vezicii urinare, dar aceste tratamente micșorează tumorile la doar aproximativ 15% dintre pacienți. 

Cu scopul de a crește ratele de răspuns la imunoterapii, cercetătorii s-au orientat către inhibitorii de histon deacetilază (HDAC) în speranța că această clasă de medicamente va avea ca rezultat exprimarea țintelor de imunoterapie care fuseseră anterior reduse la tăcere în timpul evoluției tumorii. Într-un studiu¹ pe animale realizat la UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center, savanții au folosit entinostat, un inhibitor HDAC extrem de selectiv testat în studii clinice în stadiu avansat în diferite tipuri de cancer.

Potrivit autorilor studiului, celulele T specifice neoantigenului au crescut în număr după tratamentul cu entinostat, ceea ce înseamnă că antigenele demascate de entinostat pot fi vizate de celulele T din organism care altfel nu ar fi activate pentru a distruge celulele tumorale. Cercetătorii se gândesc deja la combinarea viitoare a entinostatului cu terapiile care stimulează funcția celulelor T.

Când au fost tratați cu entinostat în combinație cu imunoterapie, la două treimi dintre șoareci s-a constatat o dispariție completă a tumorilor și nici măcar unul dintre șoareci nu a avut recidivă a tumorii atunci când a fost întrerupt tratamentul. 

Folosirea entinostatului în monoterapie la oameni nu a condus la reduceri eficiente ale dimensiunii tumorii, spun cercetătorii, care suspectează că neoantigenele trebuie să fie demascate sau făcute vizibile în același timp în care frânele celulelor T sunt eliberate de imunoterapii.

Având în vedere beneficiile clare ale adăugării entinostatului la imunoterapie în acest studiu de laborator, anchetatorii efectuează în continuare un studiu clinic pentru a testa beneficiile terapiei combinate la persoanele care au cancer de vezică în stadiu avansat. Acest studiu a început în 2020 și se așteaptă ca rezultatele sale să fie raportate la sfârșitul anului 2022.

Pentru următorii pași, concluzionează investigatorii, vor aștepta până la finalul studiului clinic pentru a vedea dacă și rezultatele clinice par promițătoare. Dacă da, vor lua în considerare un studiu și mai amplu. Între timp, oamenii de știință lucrează la îmbunătățirea terapiei și la personalizarea acesteia prin adăugarea unei strategii numită vaccinare cu neoantigen la regimul de entinostat plus imunoterapie, pentru a crește și mai mult șansele de succes.

Ce opțiuni de tratament există pentru cancerul de vezică urinară?

Pentru pacienții cu cancer de vezică urinară sunt disponibile diferite tipuri de tratament. Mai precis, există cinci tipuri de tratament standard:

Intervenție chirurgicală

Se poate face unul dintre următoarele tipuri de intervenții chirurgicale:

  • Rezecție transuretrală cu fulgurație. Aceasta este o intervenție chirurgicală în care un cistoscop (un tub subțire iluminat) este introdus în vezică prin uretră. Un instrument cu o buclă mică de sârmă la capăt este apoi folosit pentru a îndepărta cancerul sau pentru a arde tumora.
  • Chistectomie radicală. Aceasta este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii urinare și a oricăror ganglioni limfatici și organe din apropiere care conțin cancer. Această intervenție chirurgicală se poate face atunci când cancerul vezicii urinare invadează peretele muscular sau când cancerul superficial implică o mare parte a vezicii urinare. La bărbați, organele din apropiere care sunt îndepărtate sunt prostata și veziculele seminale. La femei, uterul, ovarele și o parte a vaginului sunt îndepărtate. 
  • Chistectomie parțială (segmentară). Aceasta este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei părți a vezicii urinare. Această operație poate fi efectuată pentru pacienții care au o tumoare de grad scăzut care a invadat peretele vezicii urinare, dar este limitată la o zonă a acesteia. 
  • Deviere urinară. Aceasta este o intervenție chirurgicală pentru a crea o nouă modalitate prin care organismul să stocheze și să elimine urina.

După ce medicul îndepărtează tot cancerul care poate fi văzut în momentul intervenției chirurgicale, unii pacienți pot primi chimioterapie după operație pentru a distruge orice alte celule canceroase rămase. Tratamentul indicat după intervenția chirurgicală, pentru a reduce riscul ca acel cancer să reapară, se numește terapie adjuvantă.

Radioterapie

Radioterapia este un tratament pentru cancer care utilizează raze X cu energie ridicată sau alte tipuri de radiații pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le împiedica să se dezvolte. Radioterapia externă folosește o mașină în afara corpului pentru a trimite radiații către zona corpului în care se află cancerul.

Chimioterapie

Chimioterapia este un tratament pentru cancer care utilizează medicamente pentru a opri creșterea celulelor canceroase, fie prin distrugerea celulelor, fie prin oprirea divizării acestora. Atunci când chimioterapia este administrată pe cale orală sau injectată într-o venă sau într-o mușchi, medicamentele intră în fluxul sangvin și pot ajunge la celulele canceroase din întreg organismul (chimioterapie sistemică). 

Când chimioterapia este plasată direct în lichidul cefalorahidian, un organ sau o cavitate a corpului, cum ar fi abdomenul, medicamentele afectează în principal celulele canceroase din acele zone (chimioterapie regională). Pentru cancerul vezicii urinare, chimioterapia regională poate fi intravezicală (se introduce în vezica urinară printr-un tub introdus în uretră). Modul în care se administrează chimioterapia depinde de tipul și de stadiul cancerului tratat. Chimioterapia combinată este tratamentul care utilizează mai mult de un medicament anticancer.

Imunoterapie

Imunoterapia este un tratament care folosește sistemul imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva cancerului. Substanțele produse de organism sau fabricate într-un laborator sunt folosite pentru a stimula, a dirija sau a restabili apărarea naturală a organismului împotriva cancerului. Acest tip de tratament pentru cancer se mai numește și bioterapie sau terapie biologică.

Terapie țintită

Terapia țintită este un tip de tratament care utilizează medicamente sau alte substanțe pentru a identifica și ataca anumite celule canceroase. Terapiile direcționate provoacă, de obicei, mai puține daune celulelor normale decât chimioterapia sau radioterapia.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JCI - Entinostat induces antitumor immune responses through immune editing of tumor neoantigens 
https://www.jci.org/articles/view/138560
1. Studiul „Entinostat induces antitumor immune responses through immune editing of tumor neoantigens”, apărut în Journal of Clinical Investigation, 2021; 131 (16) DOI: 10.1172/JCI138560, autori: Andrew S. Truong et al.
National Cancer Institute - Bladder Cancer Treatment
https://www.cancer.gov/types/bladder/patient/bladder-treatment-pdq#_134 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0