Un derivat din uleiul de turmeric are proprietăți neuroprotectoare (studiu)

Cercetătorii de la Universitatea Kumamoto, Japonia, au descoperit că o componentă derivată din uleiul esențial de turmeric acționează direct asupra nervilor dopaminergici pentru a crea un efect neuroprotector asupra culturilor de țesuturi ale unui model de boală Parkinson.

Curcumina, principala substanță activă din turmeric, are puternice efecte antiinflamatorii și antioxidante. Astfel, uleiul de turmeric are de asemenea proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene, antitumorale și chiar anti-îmbătrânire. Despre acest ulei există unele dovezi că poate ajuta la combaterea cancerului de colon, la tratarea epilepsiei, la reducerea durerilor provocate de artrită, la îmbunătățirea sănătății ficatului și la prevenirea bolilor neurologice.

Turmeronul aromatic ar putea sprijini tratarea bolilor neurologice

Unele studii au arătat că turmeronul, un compus bioactiv major al uleiului de turmeric, inhibă activarea microgliei. Microglia este un tip de celulă localizată în tot creierul și măduva spinării. Activarea microgliei este un semn revelator al bolilor cerebrale, astfel încât faptul că uleiul esențial de turmeric conține un compus care oprește această activare dăunătoare a celulelor este o informație extrem de utilă pentru prevenirea și tratamentul bolilor cerebrale.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Un alt studiu efectuat pe animale a arătat că atât turmeronul aromatic analizat in vitro, cât și in vivo determină creșterea rapidă a numărului de celule stem neuronale¹. Turmeronul aromatic din uleiul esențial de turmeric este considerat a fi o modalitate naturală promițătoare de a sprijini regenerarea necesară în tratamentul bolilor neurologice, cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer, leziunile măduvei spinării și accidentul vascular cerebral.

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă cauzată de moartea selectivă a neuronilor dopaminergici care transmit informații din substanța neagră a creierului mediu către striat, care are ca rezultat scăderea producției de dopamină. Simptomele includ tremor de membre, imobilitate, rigiditate musculară și alte tulburări de mișcare. Tratamentele, cum ar fi suplimentele de dopamină, sunt disponibile în prezent, dar încă nu există nicio modalitate de a inhiba neurodegenerarea dopaminergică.

Studiile anterioare au raportat că răspunsul inflamator cauzat de activarea microgliei (celulele responsabile de funcția imună în creier) este observat în substanța neagră a creierului mediu al pacienților cu boală Parkinson.

Experimente suplimentare concepute pentru a imita starea in vivo a creierului mediu au arătat că activarea microglială declanșează degenerarea selectivă a neuronilor dopaminergici din substanța neagră și că oxidul nitric derivat din microglia activată a fost implicat în neurodegenerare. Aceste descoperiri sugerează că acei compuși cu efecte antiinflamatorii asupra microgliei pot suprima degenerarea dopaminergică.

O echipă de cercetare de la universitatea japoneză Kumamoto susține că o componentă derivată din uleiul esențial de turmeric, turmeron aromatic (ar-turmeron) și derivații săi acționează direct asupra nervilor dopaminergici pentru a crea un efect neuroprotector asupra culturilor de țesuturi ale unui model de boală Parkinson. Acest lucru se datorează potenței antioxidante celulare îmbunătățite din activarea Nrf2, iar cercetătorii consideră că derivații de ar-turmeronă identificați în acest studiu pot fi folosiți ca agenți terapeutici noi pentru boala Parkinson.

Ce efecte au ar-turmeronul și derivații săi?

În studiul² efectuat de cercetătorii japonezi, aceștia au analizat tumeronul aromatic (ar-turmeron), o componentă majoră a uleiului esențial de turmeric despre care s-a raportat că prezintă efecte anti-tumorale și antiinflamatorii asupra microgliei. Savanții au folosit linia de celule microgliale BV2 și culturile de felie de creier mediu pentru a stabili dacă ar-turmeronul suprimă neurodegenerarea dopaminergică prin efectele sale antiinflamatorii și dacă identifică acei compuși similari din punct de vedere structural care ar putea avea efecte antiinflamatorii și neuroprotectoare mai puternice.

Ar-turmeronul are un carbon asimetric, astfel încât cercetătorii au pregătit opt analogi și au încercat să-i identifice pe cei cu efecte antiinflamatorii mai puternice. Ei au folosit efectele inhibitorii asupra răspunsului inflamator indus de activarea stimulată de lipopolizaharidă (LPS) a celulelor BV2 ca indicator. Analogii cu efecte antiinflamatorii mai puternice decât carbonul asimetric au fost ar-turmeron, ar-atlanton și analog 2.

Pentru a afla dacă acești compuși, inclusiv carbonul asimetric, au un efect inhibitor asupra degenerescenței dopaminergice, cercetătorii au analizat apoi culturi de felii de creier mediu în care activarea microglială a fost indusă de stimularea interferon-γ și LPS. Toți cei patru compuși au suprimat semnificativ o scădere a numărului de neuroni dopaminergici, indusă de interferon-γ și LPS. 

Cu toate acestea, producția de oxid nitric, care este eliberată din microglia activată și este implicată în neurodegenerarea dopaminergică, nu a fost deloc inhibată. În plus, trei compuși, carbonul asimetric, ar-atlanton și analog 2, au inhibat degenerarea dopaminergică indusă de MPP +, o toxină care dăunează selectiv neuronilor dopaminergici, independent de activitatea microglială.

Noul derivat din uleiul de turmeric ar putea fi utilizat în tratamentul bolii Parkinson

Aceste rezultate indică faptul că atât carbonul asimetric, cât și derivatele sale, ar-atlanton și analog 2, au un efect direct asupra neuronilor dopaminergici și prezintă efecte neuroprotectoare. În plus, analiza utilizând linii celulare progenitoare dopaminergice și culturi de felie de creier mediu a arătat că efectele neuroprotectoare ale ar-atlanton și analog 2 sunt mediate de activarea Nrf2, un factor de transcripție care sporește potența antioxidantă a celulelor.

Potrivit, autorilor studiului, rezultatele indică un nou mecanism prin care ar-turmeronul și derivații săi protejează direct neuronii dopaminergici ai feliei mezencefalice, independent de efectele antiinflamatorii raportate anterior asupra microgliei. Practic, doi derivați, ar-atlanton și analog 2, prezintă efecte neuroprotectoare prin creșterea expresiei proteinelor antioxidante prin activarea Nrf2. În special analogul 2 identificat în acest studiu este un activator puternic al Nrf2 și se presupune că are un puternic efect antioxidant. 

Investigatorii concluzionează că este posibil ca acest compus să fie un nou agent neuroprotector dopaminergic pentru tratamentul bolii Parkinson și ar putea fi utilizat și pentru tratarea altor boli cauzate de stresul oxidativ, cum ar fi afecțiunile hepatice și renale.

În prezent, deși afecțiunea nu se vindecă, aproape toți pacienții cu boala Parkinson trebuie să ia în cele din urmă medicamente pentru a ajuta la ușurarea simptomelor. Sunt disponibile mai multe clase de medicamente dar, levodopa-carbidopa rămâne cea mai eficientă terapie simptomatică și este disponibilă în numeroase formulări. De asemenea, se pot face combinații și cu alte clase de medicamente, inclusiv agoniști dopaminergici, inhibitori COMT, inhibitori MAO și agenți anticolinergici. Tratamentul este individualizat și ajustat în timp, pe baza simptomelor și a efectelor secundare.

 

Sursă foto: Shutetrstock
Bibliografie:
Pub Med - Aromatic-turmerone induces neural stem cell proliferation in vitro and in vivo 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25928248/
1. Studiul „Aromatic-turmerone induces neural stem cell proliferation in vitro and in vivo”, apărut în Stem Cell Res Ther. 2014 Sep 26;5(4):100. doi: 10.1186/scrt500, autori: Joerg Hucklenbroich, Rebecca Klein et al.
MDPI - Aromatic-Turmerone Analogs Protect Dopaminergic Neurons in Midbrain Slice Cultures through Their Neuroprotective Activities
https://www.mdpi.com/2073-4409/10/5/1090
2. Studiul „Aromatic-Turmerone Analogs Protect Dopaminergic Neurons in Midbrain Slice Cultures through Their Neuroprotective Activities”, Cells 2021, 10(5), 1090; https://doi.org/10.3390/cells10051090, autori: Yuria Hori, Reiho Tsutsum et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0