Uleiul esențial de Ylang Ylang poate îmbunătăți starea de spirit

Uleiul esențial de Ylang Ylang pare să aibă multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea anxietății, îmbunătățirea stării de spirit și contribuția la scăderea tensiunii arteriale.

Ylang Ylang este o floare galbenă, în formă de stea, care crește pe arborele Cananga odorata. Această specie tropicală este originară din țările din jurul Oceanului Indian, cum ar fi India, Filipine, Malaezia, Indonezia și părți din Australia. Parfumul florii este unul fructat și bogat.

Din floarea Ylang Ylang se produc mai multe tipuri de ulei esențial, prin distilare cu abur. Cel mai puternic dintre aceste uleiuri se folosește ca notă de vârf în parfumuri renumite, cum ar fi Chanel Number Five. Uleiurile esențiale mai puțin puternice sunt folosite ca note medii-de bază în parfumuri, în loțiuni și săpunuri sau ca aromă alimentară.

Se pare că uleiul de Ylang Ylang poate îmbunătăți starea de spirit, poate reduce depresia, poate atenua anxietatea, poate scădea tensiunea arterială și ritmul cardiac prea rapid. Unele persoane îl folosesc ca afrodiziac, iar de-a lungul timpului acest ulei a fost utilizat ca remediu natural pentru reumatism, gută și dureri de cap.

Ce beneficii are Ylang Ylang?

Există atât unele cercetări științifice, cât și unele dovezile anecdotice despre potențialele beneficii ale uleiului esențial de Ylang Ylang. Un mic studiu¹ a constatat că Ylang Ylang a redus anxietatea și a sporit stima de sine atunci când a fost aplicat pe piele sau inhalat. Efectul benefic al acestui ulei asupra dispoziției a fost confirmat și în alte studii și este, de asemenea, confirmat prin dovezi anecdotice.

Un alt studiu a constatat că inhalarea mirosului de Ylang Ylang a avut un efect sedativ, prin reducerea semnificativă a ratei tensiunii arteriale sistolice și diastolice, precum și a ritmului cardiac la bărbații sănătoși.

Ylang ylang conține linalool, un compus care are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare, unele cercetări arătând că este eficient în reducerea Candidei albicans, o infecție fungică.

În multe părți ale lumii, florile de Ylang Ylang sunt pisate sub formă de pastă și utilizate ca inhalant pentru tratarea astmului. În țările asiatice, florile de Ylang Ylang uscate sunt utilizate pentru a trata simptomele malariei. De asemenea, Ylang Ylang este folosit ca remediu popular pentru a crește libidoul și a reduce anxietatea sexuală.

Cum se folosește uleiul esențial de Ylang Ylang?

Uleiul esențial de Ylang Ylang poate fi amestecat cu un ulei purtător (de cocos, de migdale, de măsline etc.) și utilizat pentru îngrijirea pielii uscate și pentru masaj. De asemenea, poate fi masat pe scalp pentru a promova producția de sebum și a reduce uscăciunea, în cazul persoanelor cu scalp uscat. Deoarece acest ulei poate fi iritant pentru unele persoane, e bine ca înainte de utilizare pe o suprafață mai mare de piele să se aplice puțin ulei pe o porțiune mai mică (de exemplu, în spatele urechii) și să se aștepte 24 de ore înainte de utilizare.

E indicat ca uleiul esențil de Ylang Ylang să fie întotdeauna diluat într-un ulei purtător. Pentru a se utiliza local, se adaugă o picătură de ulei esențial pentru fiecare linguriță de ulei purtător. De asemenea, este important să fie depozitat corect, într-un recipient din sticlă opac, într-un loc răcoros și întunecat. Deși poate avea o perioadă lungă de valabilitate, când uleiul își schimbă aroma sau miroase a rânced trebuie aruncat.

Uleiul esențail de Ylang Ylang se poate utiliza amestecat cu apă într-o lampă de aromaterapie sau poate fi inhalat prin utilizarea într-un difuzor de cameră.

Ce efecte secundare poate avea uleiul de Ylang Ylang?

Uleiul esențial de Ylang ylang conține mai mulți alergeni, cum ar fi izoeugenolul, care se mai găsește și în uleiul esențial de cuișoare. Această substanță a fost asociată cu apariția dermatitei de contact la unele persoane sensibile, deci e bine de reținut că poate fi iritantă pentru piele atunci când este aplicată local.

Mare atenție dacă ai animale de companie, Ylang Ylang este otrăvitor pentru câini și pisici, deci sub nicio formă nu trebuie aplicat pe pielea sau pe blana animalului și va fi păstrat într-un loc în care acesta nu îl poate găsi.

Ylang Ylang este considerat în prezent sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar în anumite produse din comerț.

Ce alte uleiuri esențiale sunt utile în îmbunătățirea stării de spirit?

Și alte uleiuri te ajută să ai o stare de spirit mai bună și să combați anxietatea și stresul.

Uleiul esențial de lavandă

Numeroase studii au arătat ca lavanda este un remediu natural eficient pentru a atenua anxietatea, depresia și stresul, dar și pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Fără efecte secundare cunoscute, uleiul esențial de lavandă folosit în aromaterapie poate fi o modalitate eficientă de relaxare mentală.

Uleiul esențial de tămâie

Tămâia oferă o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv ușurarea stresului și a anxietății, reducerea durerii și creșterea imunității. Se pare că acest mirosul ușor picant are efect pozitiv asupra sistemului nervos. Utilizat în lampa de aromaterapie, nu dă reacții negative.

Uleiul esențial de citronelă (lemongrass)

Se pare că acest ulei esențial cu aromă de citrice, utilizat în aromaterapie, stimulează inspirația, reduce stresul și crește claritatea mentală.

Uleiul esențial de mentă

Acest ulei este unul dintre favoritele persoanelor care apelează la aromaterapie, datorită proprietăților sale revigorante. Pentru a calma o durere ușoară de cap, se poate aplica pe tâmple o picătură de ulei esențial de mentă amestecată în câteva picături de ulei purtător.

Uleiul esențial de santal

Acest ulei foarte parfumat utilizat în lampa de aromaterapie stimulează claritatea mentală și concentrarea, ajută la echilibrarea emoțiilor și îmbunătețește dispoziția. De asemenea, amestecat într-un ulei purtător, poate fi pus între palme, care vor fi masate una de alta, apoi persoana poate inspira profund mirosul, după care își poate ține mâinile de o parte și de alta a feței (degetele mari se sprijină pe bărbie iar restul degetelor pe frunte) pentru a ajunge la o stare de calm.

Uleiul esențial de busuioc 

Pentru cei care iubesc aroma busuiocului, uleiul esențial folosit în aromaterapie este cunoscut pentru revitalizarea minții, creșterea nivelului de energie și atenuarea oboselii cronice. Este excelent în amestec cu ulei esențial de mentă pentru a îmbunătăți starea de spirit.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - [Aromatherapy with ylang ylang for anxiety and self-esteem: a pilot study]
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25076278/
1. Studiul „[Aromatherapy with ylang ylang for anxiety and self-esteem: a pilot study]”, apărut în Rev Esc Enferm USP. 2014 Jun;48(3):492-9. doi: 10.1590/s0080-623420140000300015, autori: Juliana Rizzo Gnatta et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0