Traheea: ce funcții are și cu ce boli este asociată

Traheea este o structură asemănătoare unui tub situat în interiorul gâtului și în partea de sus a pieptului, care transportă aerul spre și dinspre plămâni atunci când respirăm. Ce boli o pot afecta?

Atunci când o persoană inhalează, aerul călătorește prin nas sau prin gură, în josul traheei și în plămâni. Când plămânii expulzează aerul, acesta se deplasează înapoi în trahee și prin gură sau nas. Ce este traheea, care este rolul ei și ce boli o pot afecta?

Ce este traheea

Traheea este o structură tubulară, care pleacă de la laringe sau cutia vocală și se întinde până la bronhii, cele două căi de trecere care leagă traheea de plămâni. Lungimea medie a traheei este de aproximativ 11,8 centimetri, iar traheea unui bărbat este de obicei mai lungă decât cea a unei femei.

O membrană mucoasă, similară cu cea din cavitatea nazală, căptușește interiorul traheei. Celulele din această membrană, numite celule goblet, eliberează mucus pentru a ajuta la prevenirea pătrunderii microorganismelor și a resturilor. Traheea este de asemenea căptușită cu structuri minuscule asemănătoare firelor de păr, numite cili. Acestea ajută la împingerea mucusului care conține resturi sau agenți patogeni afară din trahee. Apoi, persoana înghite sau scuipă mucusul.

Țesutul moale constituie cea mai mare parte a traheei, iar cartilajul oferă un sprijin suplimentar. Traheea se află situată paralel cu esofagul, chiar în fața acestuia. Partea din spate a traheei este mai moale, pentru a permite esofagului să se extindă atunci când persoana mănâncă. 

Datorită apropierii lor, o mică bucată de cartilaj din laringe acoperă automat deschiderea traheei pentru a împiedica alimentele sau băuturile să intre în ea atunci când persoana mănâncă sau bea. Dacă mâncarea sau băutura intră în trahee, acest lucru provoacă de obicei tuse. Dacă o bucată de mâncare este deosebit de mare, ar putea să rămână prinsă în trahee și să blocheze respirația.

Ce funcții are traheea

Funcția principală a traheei este transportarea aerului către și dinspre plămâni. Fără trahee, o persoană nu ar putea să respire. Pe lângă transportul aerului, traheea ajută la apărarea împotriva bolilor. Mucusul din trahee contribuie la captarea microorganismelor, cum ar fi virusurile și bacteriile dăunătoare, înainte ca acestea să intre în plămâni. 

Traheea ajută, de asemenea, la reglarea temperaturii aerului care intră și iese din plămâni. În zilele mai reci, traheea contribuie la încălzirea aerului și îi furnizează umiditate înainte ca acesta să ajungă în plămâni. În zilele toride, traheea ajută la răcirea aerului prin evaporare.

Ce boli pot afecta traheea

Diverse probleme de sănătate pot afecta traheea. În cazuri grave, o persoană poate avea probleme cu respirația, motiv pentru care necesită asistență medicală imediată. Printre bolile care pot afecta traheea se numără:

  • Traheomalacia, o afecțiune în care cartilajul traheei s-a descompus, provocând slăbirea traheei, situație care poate afecta respirația.
  • Stenoza traheală, adică îngustarea traheei, care provoacă probleme de respirație ușoare până la severe. Dacă îngustarea este severă, persoana afectată poate necesita un tub traheal.
  • Tumorile traheale, care sunt afecțiuni rare. Indiferent dacă aceste tumori sunt sau nu canceroase (benigne sau maligne), ele pot determina îngustarea traheei, ceea ce face dificilă respirația.

Există mai multe cauze potențiale ale traheomalaciei. Acestea pot include:

  • Inhalarea unor substanțe iritante
  • Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
  • Infecții cronice care afectează traheea, cum ar fi bronșita
  • Emfizemul
  • Traume cauzate de intervenții chirurgicale
  • Deteriorarea provocată de utilizarea pe termen lung a unui tub respirator.

Cauze potențiale ale stenozei traheale includ:

  • Un traumatism în zona pieptului sau a gâtului
  • O tumoare care se împinge în trahee
  • Daune provocate de radioterapie
  • Anumite infecții, cum ar fi tuberculoza
  • Unele tulburări autoimune
  • Presiunea altor structuri corporale din gât sau din piept.

Dacă o problemă de sănătate atacă traheea, persoană afectată se poate confrunta cu:

- Dificultăți de respirație și de recăpătare a suflului
- Respirație șuierătoare și zgomotoasă
- Stridor, adică un sunet ca un scârțâit sau ca un fluierat atunci când o persoană respiră
- Răguşeală
- Un ton albăstrui al pielii
- Tuse care poate fi însoțită sau nu de sângerare
- Dificultăți la înghițirea alimentelor.

Dacă apar dificultăți de respirație, se va solicita ajutor medical de urgență. Dacă tusea sau scurtarea respirației reprezintă o problemă persistentă care nu pare să aibă o cauză clară, este recomandată o programare pentru un consult medical amănunțit.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Trachea: Everything you need to know 
https://www.medicalnewstoday.com/articles/trachea
Brigham and Women’s Hospital - Tracheal Disorders
https://www.brighamandwomens.org/lung-center/diseases-and-conditions/tracheal-disorders

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0