Cum iti afecteaza temperaturile scazute plamanii?

Temperaturile scazute pot afecta atat plamanii pacientului diagnosticat cu afectiuni pulmonare, cat si pe cei ai pacientilor sanatosi din punct de vedere pulmonar.

Aerul rece este, adesea, si extrem de uscat, iar acest lucru poate provoca probleme de respiratie. Totodata, aerul uscat favorizeaza virozele respiratorii, de aceea e important sa ne protejam de imbolnavire, reducand sansele de contractare a unui virus in zilele reci de iarna.

Pacientii care sufera de afectiuni ale aparatului respirator precum astmul, bronsita, BPOC (n.r. bronhopneumopatie obstructiva cronica) sau cancerul pulmonar sunt in mod deosebit expusi riscului de agravare/ declansare a simptomatologiei din cauza aerului rece si foarte uscat, care irita caile respiratorii. Wheezing-ul (respiratia suieratoare), tusea si problemele de respiratie apar, in mod deosebit, in zilele foarte geroase, la acesti pacienti.

Pentru prevenirea complicatiilor pe timpul iernii, pacientul cu afectiuni pulmonare ar trebui sa respecte urmatoarele reguli:

  • Sa administreze medicatia recomandata de medic.
  • Sa evite practicarea sportului ori activitatile foarte solicitante in aer liber, in zilele in care este foarte frig.
  • Sa isi acopere nasul si gura cu un fular lat si gros, atunci cand iese din casa in zilele geroase de iarna. Incearca sa inspiri pe nas si sa expiri pe gura.
  • Stai departe de semineu sau gura sobei – cu toate ca, dupa cateva ore petrecute in frig, un foc care emana caldura pare remediul ideal, nu este deloc asa. Asta pentru ca fumul emanat de foc va irita suplimentar caile respiratorii, favorizand simptomele pulmonare.
  • Imbraca-te bine cand iesi afara, purtand mai multe straturi de haine – in acest fel, vei reusi sa pastrezi temperatura corpului ridicata, iar acest lucru este extrem de important mai ales pentru pacientul care sufera de boli ale plamanilor.
  • Apeleaza la ajutor medical de urgenta daca suferi de astm si observi ca ai de-a face cu o criza specifica. Daca nu ai medicatia necesara la indemana, este esential sa beneficiezi de ajutorul unui medic in cel mai scurt timp, pentru prevenirea complicatiilor ce pot aparea.
 
Am stabilit ce poti face pentru a-ti proteja aparatul respirator de aerul foarte rece si uscat, insa ce faci cu privire la reducerea riscului de imbolnavire? Avand in vedere ca virusurile si microbii circula nestingheriti prin aerul rece de iarna, este recomandat sa adopti o serie de strategii preventive, care vor reduce riscul de imbolnavire. In acest fel, te vei proteja de afectiuni precum bronsitele sau chiar pneumoniile.

Cum reduci riscul de imbolnavire a aparatului respirator pe timp de iarna:

  • Evita contactul cu persoanele bolnave – daca stii ca un coleg sau o ruda a racit, evita contactul cu persoana respectiva pret de cateva zile. In acest fel, nu te vei expune riscului de imbolnavire. Daca suferi de o afectiune pulmonara, poti explica celor din jur cat de important este pentru tine sa eviti o raceala aparent banala, care insa in situatia ta poate avea consecinte mai grave.
  • Daca cineva de langa tine stranuta sau tuseste, acopera-ti repede gura si nasul cu un servetel, pentru a reduce riscul de a inhala/ inghiti particule infectate.
  • Arunca servetelele folosite imediat, nu le lasa pe birou si nu le tine in mana, pentru ca in acest fel nu faci alteva decat sa te reexpui sursei de infectare.
  • Spala-te pe maini cat de des ai ocazia, numai asa vei reusi sa te protejezi de virusurile si bacteriile la care te expui in permanenta, fara sa ai habar.
  • Aeriseste camera in care stai sau dormi cel putin 10 minute pe zi, pentru a permite aerului curat sa patrunda in incapere, dar si pentru a reduce riscul de condens. Daca sesizezi un nivel ridicat de umiditate in casa, foloseste un dezumidificator, pentru a remedia situatia.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0