Omega 7: Ce este si ce Beneficii are pentru Organism

1. Omega 7 - informații generale
2. Tipurile de Omega 7
 a. Acidul cis-palmitoleic (cis-PMA)
 b. Acidul trans-palmitoleic
 c. Acidul vaccenic
3. Surse de Omega 7
 a. Surse vegane de Omega 7
 b. Surse animale de Omega 7
4. Beneficiile și riscurile acizilor grași Omega 7
 a. Beneficii Omega 7
 b. Reacții adverse Omega 7

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Omega 7 - informații generale

Omega 7 nu este la fel de popular ca Omega 3 sau Omega 6, însă are cel puțin la fel de multe beneficii pentru sănătate. Acizii grași Omega 7 fac parte din clasa acizilor grași nesaturați. Cei mai comuni acizi grași Omega 7 sunt acidul palmitoleic și acidul vaccenic.

Consumul de Omega 7 are o serie de beneficii pentru sănătate, așa că în meniul obișnuit trebuie să existe și alimente care conțin acești acizi grași. Aportul zilnic poate fi suplimentat și prin consumul de suplimente alimentare pe baza de Omega 7, cu acordul medicului.

Tipurile de Omega 7

Există mai multe tipuri de acizi grași nesaturați Omega 7:

Acidul cis-palmitoleic (cis-PMA)

Acidul palmitoleic este un tip de Omega 7 monosaturat, element care se regăsește în gliceridele din țesutul adipos uman. Acest acid se regăsește în toate țesuturile din organism, însă în concentrații mai mari se regăsește în ficat. Uleiul de cătină și uleiul de Macadamia sunt bogate în acid cis-palmitoleic.

Acidul trans-palmitoleic

Acidul trans-palmitoleic este un acid care se regăsește în general în lapte, brânză, iaurt, unt sau carne. Ideal ar fi ca produsele lactate consumate să nu fie degresate, pentru că acidul trans-palmitoleic să fie în concentrație maximă. Beneficiile consumului acestui acid sunt nenumărate, însă cel mai mare al fi cel de reducere al riscului de diabet de tip 2 cu până la 62%.

Acidul vaccenic

Acidul vaccenic se regăsește în produsele lactate, precum și în laptele matern. Acest acid a fost descoperit în anul 1928 în grăsimi de origine animală și în unt. Printre beneficiile consumului acestui acid se numără reducerea nivelului de colesterol și a trigliceridelor. Acidul vaccenic se regăsește și în cortexul orbitofrontal al pacienților care suferă de tulburări bipolare sau schizofrenie.

Surse de Omega 7

Omega 7 se regăsește atât în alimentele de origine vegetală, cât și în alimentele de proveniență animală.

Surse vegane de Omega 7

Iată ce surse vegane sunt bogate în acizi grași Omega 7:

  • Avocado
  • Nuci de Macadamia
  • Migdale
  • Cătină
  • Uleiuri vegetale
  • Uleiurile vegetale cu un conținut mare de Omega 7 sunt:
  • Ulei macerat de păpădie
  • Ulei de Macadamia
  • Ulei de avocado
  • Ulei de rodie
  • Ulei de măsline

Surse animale de Omega 7

Omega 7 se regăsește din belșug în alimentele de proveniență animală:

  • Unt
  • Brânză Cheddar
  • Ouă
  • Somon
  • Ton
  • Păstrăv
  • Carne de vită
  • Carne de curcan
  • Carne de pui

Beneficiile și riscurile acizilor grași Omega 7

Consumul de acizi grași Omega 7 are o mulțime de beneficii pentru sănătate și câteva riscuri.

Beneficii Omega 7

Stimulează sănătatea cardiovasculară

Omega 7 stimulează buna funcționare a sistemului cardiovascular, prevenind o serie de afecțiuni care pot pune în pericol sănătatea. Consumul moderat de Omega 7 reduce nivelul de colesterol rău, crește nivelul de colesterol bun și totodată menține nivelul de triglicerile în limitele normale.

Previn bolile de inimă

Reducând valorile colesterolului și pe cele ale trigliceridelor, acizii grași Omega 7 ajută la prevenirea bolilor de inimă.

Îmbunătățesc funcția creierului

Omega 7 stimulează buna funcționare a creierului, menținând funcțiile acestuia active, în ciuda trecerii anilor.

Calmează durerea și inflamația

Acizii grași Omega 7 au capacitatea de a reduce inflamația din organism, calmând astfel durerile care au la bază un proces inflamator. Pacienții care suferă de afecțiuni inflamatorii ar trebui să suplimenteze consumul de Omega 7.

Reduc depresia

Omega 7 poate regla chimia creierului, îmbunătățind astfel dispoziția. Așadar, acizii grași Omega 7 pot fi folosiți pentru combaterea depresiei.

Scad șansele dezvoltării anumitor tipuri de cancer

La fel ca și celelalte tipuri de acizi grași, și Omega 7 pot reduce riscul de apariție a unor tipuri de cancer.

Beneficii asupra pielii

Omega 7 hidratează pielea și stimulează regenerarea acesteia. Așadar, Omega 7 poate fi un ingredient anti-aging eficient. Mai mult decât atât, acizii grași Omega 7 contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor de la nivel cutanat, stimulând producția de colagen.

Scad riscul de diabet

Omega 7, în special acidul palmitoleic, poate combate sindromul metabolic, care crește riscul de mărire a nivelului de zahăr din sânge, de apariție a rezistenței la insulină precum și de instalare a diabetului.

Scad nivelul proteinei C reactive

Proteina C reactivă este un marker al inflamației în organism. Atunci când sistemul imunitar detectează stimuli care pun sănătatea individului în pericol, nivelul de proteină C reactivă crește pentru a ajuta procesul de vindecare să se definitiveze. Pot avea loc însă și anomalii, iar un nivel al proteinei C reactive care nu mai scade poate sta la baza apariției unei afecțiuni cronice. 

Mai mult decât atât, se știe că inflamația cronică stă la baza dezvoltării unor afecțiuni precum: Alzheimer, scleroză multiplă, psoriazis, poliartrită reumatoidă, diabetul de tip 1 și nu numai.

Reacții adverse ale Omega 7

Consumul de acizi grași Omega 7 nu provoacă reacții adverse dacă acești acizi sunt consumați în cantități echilibrate. Pe de altă parte, Omega 7 în cantități mari are efecte laxative așa că poate să apară diareea.

Oamenii de știință cercetează efectele pe care suplimentarea de Omega 7 le are asupra sănătății. Efectele antiinflamatoare ale Omega 7 sunt, în mod deosebit, analizate. De asemenea, și efectul acizilor Omega 7 asupra metabolismului și asupra sănătății cardivasculare sunt cercetate.

Ideal ar fi ca toți nutrienții necesari să fie luați din alimentație, însă uneori acest lucru nu este posibil și poate să apară deficitul. Omega 7, de pildă, se regăsește preponderent în alimente de origine animală sau în uleiuri vegetale. Așadar, persoanele care adoptă o dietă vegană, ar trebui să consume uleiuri vegetale bogate în Omega 7 pentru a compensa lipsa consumului de alimente de proveniență animală.

Dacă te gândești să iei suplimente cu Omega 7, cere sfatul medicului, chiar dacă ești o persoană sănătoasă, dar mai ales dacă suferi de afecțiuni cronice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Urology of Virginia - Omega-7 An Overlooked Fatty Acid - Life Extension
https://www.urologyofva.net/articles/category/longevity/33391/09/18/2018/omega-7-an-overlooked-fatty-acid-life-extension
Pub Med – Circulating omega-7 fatty acids are differentially related to metabolic dysfunction and incident type II diabetes: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31706030/
Studiul „Circulating omega-7 fatty acids are differentially related to metabolic dysfunction and incident type II diabetes: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)”, apărut în Diabetes Metab. 2020 Sep;46(4):319-325. doi: 10.1016/j.diabet.2019.10.005. Epub 2019 Nov 6, autori: N. L. Weir et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0