Tinea versicolor sau pitiriazis: ce este și cum se tratează corect infecția

1. Ce este pitiriazis sau tinea versicolor?
a. Cauze și factori de risc
b. Semne și simptome
c. Afecțiuni similare
d. Grupele de risc 

2. Forme de pitiriazis
a. Pitiriasis alba (pitiriazisul alb al feței)
b. Pitiriasis rosea (pitiriazis rozat Gilbert)
c. Pitiriasis rubra pilaris
d. Pitiriasis versicolor

3. Diagnosticare pitiriazis
a. Complicații pitiriazis

4. Tratament pitiriazis
a. Tratament medicamentos
b.Remedii naturiste

5. Informații utile despre pitiriazis sau tinea versicolor
a. Metode de prevenție pitiriazis
b. Pitiriazis la copii
c. Pitiriazis la femeile însărcinate
d. Pitiriazisul și alte boli cronice
 

Ce este pitiriazis sau tinea versicolor?

Pitiriazisul, sau tinea versicolor, se referă la un grup de afecțiuni ale pielii ce se manifestă sub formă de leziuni cutanate cu aspect de cruste și descuamări, fără semne de inflamație. Așadar, umbrela de pitirazis cuprinde următoarele boli: pitiriasis alba, pitiriasis rosea, pitiriasis rubra pilaris și pitiriasis versicolor. Pitiriazisul se manifestă la orice grup de vârstă, deci poate apărea în orice moment al vieții, dar, cel mai frecvent, se declanșează undeva între vârstele de 10 și 35 de ani. În mod normal, afecțiunea dispare de la sine în decursul a câtorva săptămâni, dar se poate interveni și cu tratament pentru ameliorarea simptomelor și accelerarea procesului de vindecare. Majoritatea formelor de pitiriazis, în afara leziunilor tip crustă, nu prezintă alte simptome. În anumite cazuri poate apărea senzație de mâncărime și de usturime a pielii, ce poate fi remediată cu ajutorul tratamentului antifungic. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze și factori de risc ale pitiriazis

Ciuperca Malassezia furfur este un tip de cultură micologică ce se regăsește pe suprafața pielii. În mod normal, aceasta nu cauzează probleme de sănătate. Mai mult, o bună parte din culturile microbiomului cutanat, inclusiv Malassezia, care trăiesc în comunități mari pe suprafața pielii, au rolul de a ne proteja de infecții sau de agenți patogeni care ne pot îmbolnăvi. 

În condiții normale, aceste culturi trăiesc în simbioză cu celulele corpului, susținându-se reciproc în diverse procese organice. Uneori, însă, anumite microorganisme, precum ciuperca Malassezia, se pot reproduce în număr anormal de mare și afecta bariera naturală a pielii. Când se întâmplă acest lucru, pot apărea mici porțiuni de piele depigmentată sau alte caracteristici anormale ale pielii, cum ar fi descuamarea. Atunci când ciuperca Malassezia invadează țesutul cutanat, acesta se infectează, cauzând o reacție a sistemului imunitar care se manifestă prin simptomele specifice pitiriazisului. 

Din păcate, specialiștii nu cunosc o cauză exactă a suprapopulării culturii Malassezia furfur pe suprafața pielii, însă se cunosc anumiți factori care pot promova dezvoltarea acestor microorganisme, cum ar fi:
-    Temperaturile ridicate și umiditatea
-    Transpirația excesivă
-    Excesul de sebum
-    Sistemul imunitar slăbit
-    Anumite modificări hormonale

Semne și simptome ale pitiriazis

Cele mai des întâlnite simptome ale pitiriazisului sunt petele pigmentare, care apar, de obicei, pe brațe, piept, gât și spate. Aceste pete pot fi de mai multe tipuri, și anume:
-    Deschise sau închise la culoare
-    Rozalii, roșiatice sau asemănătoare cu alunițele, la textură și culoare
-    Uscate și/sau îngroșate și, în anumite cazuri, pot prezenta mâncărime
-    Temporare (apar și dispar în funcție de anotimp și de gradul de umiditate din atmosferă) 

În cazul persoanelor cu piele mai închisă la culoare, aceste pete vor fi mai deschise  și poartă numele de pete hipopigmentare. De asemenea, există cazuri în care această afecțiune nu se manifestă vizibil, adică nu sub formă de pete și/sau descuamări, ci printr-o senzație de mâncărime a pielii. 

Afecțiuni similare

Vitiligo

Anumite boli de piele pot manifesta simptome similare cu cele ale pitiriazisului, una dintre acestea fiind vitiligo. Diferențele dintre cele două afecțiuni sunt după cum urmează:
-    Vitiligo nu afectează textura pielii
-    Vitiligo apare, de obicei, pe degete, încheieturi, zona axilei, zona gurii și a ochilor
-    Vitiligo se manifestă, de obicei, sub formă de pete simetrice 

Psoriazis

O altă afecțiune de piele care se aseamănă cu pitiriazisul este psoriazisul, deoarece, și în cazul acestei boli, poate apărea descuamarea și aspectul solzos al pielii. Cu toate acestea, pitiriazisul se manifestă mai virulent față de tinea versicolor și necesită un tratament mai puternic, deoarece este o afecțiune cronică autoimună, în timp ce tinea versicolor este o infecție fungică.

Grupele de risc

Pitiriazisul poate apărea la persoane de orice origine etnică, dar se manifestă, cu preponderență, la copii, adolescenți și tineri adulți, cu vârste cuprinse între 10 și 35 de ani. Persoanele adulte sunt mai expuse riscului de boală dacă trăiesc în zone cu climă subtropicală. 

Există, de asemenea, o serie de factori de mediu care cresc riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni, cum ar fi: 
-    istoricul familial (boala se poate transmite pe fond genetic)
-    o predispoziție pentru transpirație excesivă (poate fi vorba și de o dereglare hormonală la nivelul glandelor sudoripare)
-    climatul țării de reședință (dacă este vorba despre o țară subtropicală, de regulă)
-    un tratament medicamentos care slăbește sistemul imunitar
-    anumite forme de cancer

Forme de pitiriazis

După cum spuneam, există mai multe forme de pitiriazis, și anume: pitiriasis alba, sau pitiriazisul alb al feței, pitiriasis rosea, sau pitiriazis rozat Gilbert, pitiriazis rubra pilaris și pitiriazis versicolor.

Pitiriasis alba (pitiriazisul alb al feței)

Pitiriasis alba este una dintre variațiile pitiriazisului, care apare sub forma unor pete deschise la culoare, roz sau albe, pe zona feței, a gâtului, a brațelor sau a umerilor. În unele cazuri, aceste pete se pot suprainfecta și cauza prurit. De asemenea, zonele de piele pătată sunt mai uscate și se pot usca și mai mult dacă sunt expuse la soare. 

Pitiriasis rosea (pitiriazis rozat Gilbert)

Pitiriasis rosea este o formă mai agresivă de pitiriazis, care se manifestă sub forma unor erupții roșiatice, care se pot accentua în culoare și textură odată cu trecerea timpului. Această formă de pitiriazis apare, de obicei, pe spate sau pe zona toracală, și se întinde progresiv pe suprafața pielii. În unele cazuri, petele de pitiriazis rozat Gilbert pot da mâncărime, senzație ce poate fi accentuată de transpirație sau de expunerea la soare și umiditate. Pitiriazisul rozat Gilbert afectează, în special, persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, mai ales pe timpul primăverii și toamnei. 

Pitiriasis rubra pilaris

Pitiriasis rubra pilaris este o afecțiune cronică ce are ca simptome prezența unor papule cornoase foliculare. Acestea sunt asemănătoare cu foliculita, dar pot fi însoțite de descuamare sau de suprafețe de piele rugoasă, cauzată de îngroșarea țesutului cutanat în zonele afectate. Apare, de obicei, în zona palmelor și a tălpilor, precum și a scalpului, cu prelungire spre gât. Papulele pot avea formă, textură sau culoare diferită, de la o persoană la alta și, în anumite cazuri, pot fi dureroase.

Pitiriasis versicolor

Pitiriazis versicolor se manifestă pe brațe și în zona toracală superioară, sub forma unor leziuni tegumentare hiperpigmentare sau hiperpigmentare, cu margini bine delimitate. Leziunile pot prezenta mâncărime și, în urma scărpinării repetate, pot forma cruste. Această formă de pitiriazis apare, cel mai des, la populația care locuiește în zone subtropicale sau cu umiditate foarte ridicată.  

Diagnosticare pitiriazis

Dacă remarci prezența unor pete pigmentare pe piele, este important să mergi la doctor, pentru a primi un diagnostic precis. Medicul va examina pielea afectată și va putea diagnostica pitiriazisul numai cu ajutorul unui consult clinic. 

Dacă manifestarea petelor este vagă, este posibil ca medicul să solicite prelevarea unei mostre de piele, pentru o analiză de laborator, care poate fi o biopsie (probă de țesut), probă de ciupercă de piele testată în cultură fungică sau o microscopie cu hidroxid de potasiu. Oricare dintre aceste teste poate fi efectuat pentru depistarea exacta a tipului de pitiriazis. 

Nu în ultimul rând, medicul se poate ajuta de lampa Wood, un dispozitiv cu lumină ultravioletă, pentru a depista prezența ciupercii Malassezia pe suprafața de piele afectată. 

Complicații pitiriazis

Deși nu se cunoaște nicio complicație gravă a pitiriazisului, durata de vindecare poate fi mai lentă dacă este lăsat netratat. Așadar, în absența unui diagnostic și a unui tratament corespunzător, este nevoie de câteva luni pentru ca pielea să revină la aspectul normal. De asemenea, este bine de știut că iritația poate recidiva, mai ales în cazul celor care nu urmează un tratament antifungic.  

Tratament pitiriazis

Tratamentul pitiriazisului are ca scop, de regulă, controlul simptomelor și îmbunătățirea aspectului pielii. Afecțiunea poate trece de la sine, dar mult mai lent. Așadar, medicul îți poate prescrie produse cu aplicare topică, cu acțiune antifungică, precum șampoane, geluri de curățare sau unguente. În cazurile severe de boală, de exemplu, atunci când pitiriazisul acoperă o suprafață foarte mare de piele sau nu răspunde la tratamentul topic, se pot prescrie pastille antifungice, cu administrare orală. Pe lângă tratamentul medical, este nevoie de o igienă temeinică a hainelor și așternuturilor, precum și de evitarea expunerii la temperaturi ridicate și la umiditate.  

Tratament medicamentos

Schemele de tratament pentru pitiriazis cuprind, în mod frecvent, unguente sau produse de curățare pe bază de sulfură de seleniu, benzoat de benzil. ketoconazol,  clotrimazol, fluconazol, miconazol sau alte antifungice. Pentru cazurile mai grave, se poate apela la pastile antifungice pe bază de fluconazol, itraconazol sau ketoconazol. 

Remedii naturiste

În ceea ce privește remediile naturiste pentru pitiriazis, tinctura de nucă neagră, aplicată topic, de câteva ori pe zi, poate ajuta în retragerea iritației. De asemenea, extractul de anghinare, consumat sub formă de supliment alimentar, sau anghinare proaspătă, consumată de câteva ori pe săptămână sau aplicată pe iritație, sub formă de cataplasmă, poate susține ameliorarea simptomelor cutanate.

Informații utile

Metode de prevenție pitiriazis

Prevenția pitiriazisului poate fi dificilă, deoarece este vorba despre o afecțiune recurentă, în majoritatea cazurilor.  Dacă ai fost diagnosticată cu pitiriazis și ai urmat un tratament care a dat rezultate bune, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a evita o posibilă recidivă, și anume: evitarea căldurii excesive, a expunerii îndelungate la soare și a transpirației abundente. 
De asemenea, medicul îți poate prescrie un tratament preventiv pentru primăvară și iarnă, perioadele din an în care această afecțiune se manifestă cu precădere.

Pitiriazis la copii

Din păcate, copiii fac parte din segmentul de populație afectat de pitiriazis. Forma cea mai întâlnită la cei mici este pitiriazisul rozat Gilbert, care are ca simptom principal erupțiile roșiatice pe torace și spate. Copiii nu tolerează cu ușurință această boală, dar, prin reducerea expunerii la soare, căldură excesivă și umiditate, precum și prin menținerea unei igiene corporale temeinice, afecțiunea poate fi ținută sub control. 

Pitiriazis la femeile însărcinate

În perioada sarcinii, sistemul imunitar al mamei este mai scăzut, așa încât riscul pitiriazisului devine mai pregnant. Dacă ești însărcinată și urmezi un tratament pe bază de corticosteroizi, ai suferit un transplant de organe sau ai diabet, riscul de pitiriazis este foarte mare. Potrivit informațiile acumulate până în prezent, pitiriazisul nu se transmite de la mamă la făt.

Pitiriazisul și alte boli cronice
    

Pitiriazisul, deși recurent, nu este considerat o afecțiune cronică, ci o infecție fungică sezonieră. Acesta nu influențează simptomele unor boli cronice preexistente, precum diabetul sau afecțiunile inflamatorii din spectrul artritei sau artrozei, dar poate avea un impact considerabil asupra sistemului imunitar. Dacă suferi de o boală cronică și ai fost diagnosticată cu pitiriazis, consultă-te cu medicul curant pentru cea mai potrivită opțiune de tratament pentru tine. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic – Tinea Versicolor
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinea-versicolor/symptoms-causes/syc-20378385 
Harvard Health Publishing – Tinea Versicolor
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/tinea-versicolor-a-to-z 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0