Testul Real Time PCR pentru diagnosticarea COVID-19: cum se efectuează

Testul principal pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, folosit în toate centrele specializate din țară, se numește Real Time PCR. Testul Real Time PCR oferă informații precise cu privire la infecție, și anume, dacă persoana testată este infectată sau nu. Acest tip de test se poate folosi de mai multe tipuri de tehnologie, dintre care se remarcă tehnologia moleculară gold standard, una dintre cele mai eficiente metode de depistare a virusului SARS-CoV-2. 

Deși, în prezent, se lucrează în mod activ la crearea unor teste mai rapide pentru detectarea virusului SARS-CoV-2, testele RT-PCR sunt, momentan, cele mai precise, fiind principala metodă de testare și diagnosticare recomandată de specialiști. 

Un rezultat pozitiv în urma testului RT-PCR poate însemna fie o infecție activă. Metoda moleculară gold standard are avantajul de a oferi un rezultat precis în cel mai scurt timp de la expunerea la virusul SARS-CoV-2. 

Un test pozitiv impune necesitatea autoizolării a pacientului, precum și a contactării medicului de familie și a DSP-ului local, pentru a semnala infecția și pentru a primi îndrumări. 

Când ai nevoie de efectuarea testului Real Time PCR?

Testul Real Time PCR este eficient în diagnosticarea diferențiată a unei afecțiuni respiratorii. Dacă prezinți simptome ale unei infecții respiratorii, este recomandat să efectuezi acest test pentru a exclude posibilitatea infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau, în cazul în care este confirmată infecția cu noul coronavirus, pentru a lua măsurile necesare pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur. 

De asemenea, acest test este util în contextul în care ai avut contact direct cu o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2. Chiar dacă ești asimptomatică, este bine să afli dacă ai luat infecția, pentru a-i putea proteja pe cei apropiați. 

O altă situație în care poți avea nevoie de efectuarea testului Real Time PCR este eventualitatea unei călătorii în afara țării. Așadar, se cunoaște faptul că mai multe țări solicită un test COVID-19 negativ, din partea cetățenilor români, la intrarea într-o anumită țară.  

Cum se desfășoară protocolul de testare cu testul Real Time PCR?

Primul pas constă în apelarea centrului de testare ales, pentru a efectua o programare în una din unitățile din apropierea domiciliului tău. Odată realizată programarea, urmează să te prezinți la centrul de testare, la data și ora convenită, fără a fi mâncat nimic cu 4 ore înaintea prelevării probei (ai voie, în schimb, să bei apă). Se recomandă, de asemenea, să nu fumezi sau să consumi tablete masticabile (gumă de mestecat, dropsuri sau drajeuri) cu 4 ore înaintea testării. 

Testul RT PCR se realizează cu probe recoltate din tractul respirator superior. Probele sunt prelevate prin metoda de exudat nasofaringian sau faringian, adică probe din nas și/sau din gât. Recoltarea propriu-zisă nu este dureroasă, dar poate fi relativ neplăcută, mai ales pentru persoanele care au reflex regurgitativ. Din păcate pentru persoanele care au intoleranță la testele sub formă de exudat nasofaringian sau faringian, în momentul de față nu există opțiunea unei analize de sânge în cadrul formei de testare Real Time PCR.

În ceea ce privește măsurile de siguranță, este important de reținut faptul că personalul medical din unitățile de testare trebuie să fie echipate corespunzător, pe durata contactului cu persoanele care urmează să se testeze. Așadar, cadrele medicale din unitatea de testare trebuie să fie echipate cu mască medical (FFP2), mănuși de unică folosință, capelină, vizieră, halat impermeabil de unică folosință sau combinezon impermeabil și botoși. 

Rezultatul testului: interpretare și precizie

În ceea ce privește rezultatul testului Real Time PCR, acesta va fi disponibil, sub forma unui rezultat oficial de laborator, validat de către un medic. Testul este considerat pozitiv dacă sunt depistate minimum 2 secvențe ale genomului viral SARS-CoV-2. Dacă rezultatul este neconcludent, se impune repetarea testului, în decursul următoarelor 48 de ore de la primirea rezultatului initial. Precizia rezultatului obținut în urma testului Real Time PCR este foarte mare, deci probabilitatea unui rezultat inconcludent sau eronat este minoră. Cu toate acestea, ca în cazul oricărui test, există o mică posibilitate ca rezultatul să fie unul fals pozitiv sau, din contră, fals negativ. Reține, în schimb, faptul că tehnologia Real Time PCR este una de ultimă generație, iar erorile sunt, în cea mai mare parte, acoperite, așadar nu ai de ce să îți faci griji în această privință.

Informații utile

Un aspect esențial de reținut este că, dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, se impune efectuarea testului Real Time PCR la, în medie, 5 zile de la contact. În cazul în care o persoană din familie, mai ales dacă locuiești cu aceasta în aceeași casă, a fost diagnosticată pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, nu trebuie să te panichezi. S-au semnalat cazuri în care, în cadrul unei familii, unii membri s-au îmbolnăvit de COVID-19, în timp ce alții nu au contractat virusul. Așadar, dacă respecți toate măsurile de protecție, iar persoana infectată se izolează într-o încăpere a casei, poartă mască de protecție, timp de cel puțin 14 zile, riscul de a lua virusul este considerabil redus. 

O altă întrebare frecventă este referitoare la anticorpii pentru virusul SARS-CoV-2. Chiar dacă, în urma testului Real Time PCR sau a analizei speciale pentru depistarea anticorpilor, se remarcă prezența acestora în corp, anticorpii nu asigură protecția împotriva virusului SARS-CoV-2. Din păcate, oamenii de știință nu au descoperit, încă, de ce prezența anticorpilor nu susțin protecția organismului în fața virusului, așa cum se întâmplă în alte tipuri de infecții. 

Nu în ultimul rând, este important de reținut faptul că virusul poate pătrunde în organism și pe cale oculară, așa că, pentru protecție sporită, alături de masca aplicată purtată corect pe față, astfel încât să acopere nasul și gura, este util de purtat și o pereche de ochelari sau o vizieră, așa încât riscul de infectare să fie cât mai scăzut.  


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
FDA – EMERGENCY USE AUTHORIZATION (EUA) SUMMARY COVID-19 RT-PCR TEST
https://www.fda.gov/media/136151/download 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0