Terapia psihologica poate avea beneficii pe termen lung asupra pacientilor cu colon iritabil

Doctorii stiu de mult ca terapiile psihologie precum relaxarea si hipnoza pot ameliora temporar simptomele sindromului colonului iritabil (IBS). Dar, noile studii arata ca ar putea avea si beneficii pe termen lung.

IBS este o tulburare gastrointestinala ce afecteaza pana la 16% din populatia Statelor Unite. Provoaca durere abdominala cronica, disconfort, balonare, diaree sau constipatie. Momentan nu exista niciun remediu, dar schimbarile din dieta, medicatia si interventiile psihologice pot ameliora simptomele, au constatat autorii studiului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Studiul nostru este primul care a analizat efectele pe termen lung," sustine autoarea principala a studiului, Lynn Walker, profesor de pediatrie la Vanderbilt University Medical Center (Centrul Medical Universitar Vanderbilt), in Nashville. ”Am descoperit ca beneficiul moderat al terapiilor psihologice conferit pe termen scurt se continua si pe termen lung. Acest lucru este semnificativ deoarece IBS este o stare cronica, intermitenta pentru care nu exista niciun tratament medical bun,” a declarat ea intr-un comunicat de presa al spitalului.

Cercetatorii au analizat rezultatele a 40 de studii clinice care au implicat mai mult de 2.200 de pacienti cu IBS. Analiza a gasit mai multe terapii psihologice diferite - printre care relaxarea, hipnoza si terapia cognitiv-comportamentala - favorabile in egala masura in a ajuta oamenii sa-si schimbe modul de a gandi. Indiferent de perioada de tratament, cercetatorii au descoperit ca efectele pot continua pana la sase sau chiar 12 saptamani de la terminarea tratamentului.

Studiul publicat recent in Clinical Gastroenterology and Hepatology (Gastroenterologia si Hepatologia Clinica), a aratat ca tratamentele online au fost la fel de eficiente ca si cele desfasurate fata in fata. Autorul principal al studiului, Kelsey Laird, doctorand al programului de psihologie clinica din cadrul Vanderbilt, sustine ca, ”Adesea, medicina occidentala conceptualizeaza mintea ca fiind separata de corp, dar IBS este un exemplu perfect al legaturii dintre cele doua.

”Simptomele gastrointestinale pot creste stresul si anxietatea, care pot intensifica severitatea simptomelor. Acesta este un cerc vicios ce poate fi intrerupt de tratamentul psihologic," a adaugat in comunicatul de presa.

In continuare, cercetatorii planuiesc sa examineze efectele terapiilor psihologice asupra capacitatii pacientilor de a functiona la serviciu, la scoala si in timpul altor activitati obisnuite.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1