Superoxid dismutaza si catalaza

Vorbind despre detoxifierea la nivel celular si stresul oxidativ ne referim la acea bacterie enzimatica ce este capabila sa netutralizeze toxine si produsii de metabolizare a acestora, in mod special radicalii liberi degajati.

superoxid-dismutaza-atalaza

Despre coenzima Q10 am vorbit aici. Alte superenzime importante in acest proces profund de detoxifiere sunt superoxid dismutaza si catalaza, enzime implicate în neutralizarea celor mai obișnuiți și mai periculoși radicali liberi: radicalii superoxid.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Radicalii superoxid de tipul peroxidului de oxygen in exces, produc pe langa accelerarea imbatranirii, si bolile reumatice si articulare, din cauza alterarii fluidului sinovial, lubrifiantul prezent la nivelul articulatiilor. Deficitul lichidului sinovial creste frecarea mecanica anormala și conduce la inflamații.

Catalaza transformă hidrogenul peroxid din subprodusele secretate de reacțiile SOD.

SOD ajută la asimilarea zincului, cuprului și manganului la nivel celular. Cantitatea acestor minerale, dar si rezervele de enzime tind să scadă odată cu vârsta, ceea ce duce la acumularea de radicali liberi si procese oxidative, traduse prin imbatranire si diverse afectiuni sistemice.

Există două forme sub care se regaseste SOD in organism respectiv legata de cupru si mangan. Forma mangan (Mn SOD) este activată în mitocondrii, structuri celulare responsabila cu producerea de energie. Procesul genereaza crearea radicalilor liberi.

Forma cupru-zinc (Cu-Zn SOD) actioneaza ca antioxidant în citoplasma celulelor. Activitatea metabolică din citoplasmă genereaza radicali liberi iar formula de Cu-Zn îi neutralizează.

SOD există, în mod natural in special in crucifere broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopida, dar si in ceapa, usturoi verde, în orz, iarbă de grâu și multe alte plante verzi.

Polimorfismul genei SOD2 poate determina alterarea functiei acestei enzime si se impune suplimentarea acesteia. Suplimentele orale cu SOD functioneaza sub forma comprimatelor filmate, adică acoperite cu o substanță protectoare care ajuta enzima sa ramana intactă in pasajul gastric superior, respectiv prin acidul gastric, până la nivelul intestinului subțire, unde va fi absorbita si apoi folosita la nivel celular.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Suplimentarea cu SOD face parte din protocolul de detoxifiere avansata, alaturi de alte formule ce contin Zinc, Cupru si Mangan si poate juca un rol important in preventia unor afectiuni sistemice, de tipul celor inflamatoare sau diabet ori tintind contracararea efectelor imbatranirii. Superoxid dismutaza (SOD), denumit Extramel®, obtinut dintr-un concentrat de pepene galben, este prezenta in , supliment alimentar de calitate, benefic pentru sanatatea pielii, unghiilor si parului. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0