Sulfina (Melilotus officinalis): beneficii și contraindicații

Sulfina este o plantă ale cărei frunze, flori și ramuri sunt utilizate pentru prepararea unor remedii care pot fi de ajutor în caz de hemoroizi, varice și crampe la nivelul picioarelor.

Sulfina, cunoscută științific ca Melilotus officinalis, este o plantă anuală, originară din Africa de Nord, Europa, precum și din regiunile climatice temperate din Asia și care, de-a lungul anilor, a fost naturalizată și în America de Nord.

Hipocrate, „părintele” medicinei, a folosit sulfina pentru a trata ulcerele pielii, în timp ce farmacologul și botanistul Dioscoride a descris această plantă ca fiind un remediu emolient și antiedematos. În vechime, sulfina a fost utilizată și pentru tratarea abceselor și ca agent analgezic. De asemenea, i-au fost descrise acțiunile sedative și antispastice.

În medicina secolului al XIX-lea, lăstarii înfloriți de sulfină erau folosiți pentru a prepara comprese, în timp ce infuzia de sulfină era utilizată pentru spălare și clătire și pentru tratarea inflamației ganglionilor limfatici. De asemenea, ceaiul de sulfină era administrat în caz de răceală, secreții nazale și probleme gastrointestinale.

În medicina alternativă modernă, sulfina este încă folosită ca adjuvant în tratamentul multor boli. Extractele din această plantă care conțin cumarine (de exemplu, 7-hidroxicumarină) sunt utilizate în tratamentul flebitei, în prevenirea trombozei și a fragilității vasculare, precum și în tratamentul venelor varicoase și al hemoroizilor. Sulfina mărește permeabilitatea vasculară și poate contribui la susținerea funcției ficatului.

Sulfina are efecte sedative și antispastice asupra mușchilor netezi ai tractului digestiv, ai sistemului respirator și ai sistemului excretor. Extractul de Melilotus officinalis este utilizat și în tratamentul ulcerelor piciorului diabetic. Pe lângă proprietățile medicinale raportate, sulfina este, de asemenea, utilizată pentru a adăuga aromă unor mâncăruri și unor băuturi (are un miros dulce, de vanilie și de fân proaspăt cosit, care, prin uscare, devine mai puternic și mai agreabil).

Ce beneficii are sulfina?

Sulfina poate acționa ca diuretic, stimulator al circulației sangvine și repelent.

Sulfina poate fi un bun diuretic

Sulfina este utilizată de multe ori pentru a crește cantitatea de urină. Chiar dacă nu există dovezi clinice care să susțină această afirmație, multe persoane au constatat că este un bun diuretic.

Sulfina poate regla tensiunea arterială

Datorită conținutului de cumarină, sulfina poate fi utilizată ca adjuvant în caz de hipertensiune, acționând ca reglator al tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sânge periferice.

Sulfina poate ușura problemele venoase

Această plantă este utilizată pe scară largă pentru tratarea problemelor venoase, cum ar fi varicele, cheagurile de sânge în vene, hemoroizii, tromboflebita și congestiile limfatice. Sulfina ajută la reducerea simptomelor circulației sangvine slabe, afecțiune care este denumită în mod popular insuficiență venoasă cronică. 

Acest remediu natural contribuie la ușurarea durerilor de picioare și a crampelor și, de asemenea, poate avea un efect pozitiv în caz de edem inflamator și congestiv. Planta este acceptată de unele autorități sanitare europene ca adjuvant în tratarea hemoroizilor și a afecțiunilor venoase.

Sulfina poate trata leziunile

Sulfina este utilizată ca ingredient în unele unguente pe bază de plante, folosite în tratarea rănilor, a contuziilor și a leziunilor. 

Sulfina poate contribui la un somn odihnitor

În caz de probleme cu somnul, sulfina poate acționa ca un sedativ ușor. În acest scop, se va bea o cană cu ceai de sulfină seara, înainte de culcare.

Frunzele de sulfină pot funcționa ca repelent

Frunzele uscate de sulfină pot fi utilizate ca repelent împotriva  insectelor, în special pentru a ține moliile la distanță de îmbrăcămintea din șifonier. Astfel, aceste frunze pot fi puse pot fi puse în săculeți de pânză în dulapuri, în fețele de pernă, sub saltele etc.
Atenție, însă, frunzele fermentate produc o substanță numită dicumarol, un anti-coagulant puternic, extrem de otrăvitor în exces, deoarece previne coagularea sângelui.

Cum se folosește sulfina ca remediu?

Părțile aeriene ale sulfinei pot fi utilizate atât intern, cât și extern, sub formă de infuzie sau infuzie concentrată sau extern sub formă de cataplasmă. Intern, este utilizată ca vasodilatator periferic și pentru scăderea tensiunii arteriale, iar extern se folosește ca antiinflamator și antiseptic.

Cum se prepară infuzia de sulfină?

Pentru a pregăti o infuzie de sulfină, se toarnă apă clocotită peste 1-2 lingurițe de flori și tulpini pisate. Ceaiul se lasă la infuzat timp de 5-10 minute, apoi se strecoară într-o ceașcă. Se recomandă a se consuma două căni pe zi, în caz de afecțiuni vasculare, hipertensiune, hepatite, gastrite, reumatism.

Cum se face o cataplasmă de sulfină?

Pentru a pregăti o cataplasmă, planta sfărâmată se amestecă bine cu o cantitate mică de apă clocotită, apoi se întinde pe un șervet moale de pânză. Cataplasma se aplică pe zona afectată și se ține până când se răcește complet. 

Ce precauții se recomandă la folosirea remediilor din sulfină?

  • Deși frunzele proaspete de sulfină sunt destul de sigur de utilizat, frunzele uscate pot fi toxice. Când frunzele parțial uscate sunt înghițite în cantități mari, acest lucru poate duce la deces prin sângerare abundentă.
  • Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să folosească această plantă.
  • Persoanele cu probleme de coagulare a sângelui ar trebui să evite această plantă.
  • Nu se va depăși doza recomandată pe ambalaj. Supradozajul cu sulfină poate provoca vărsături. De asemenea, dozele mari pot cauza probleme cu ficatul. Sulfina nu trebuie luată împreună cu medicamente care dăunează ficatului (acetaminofen, amiodaronă, carbamazepină, izoniazidă etc.).
  • Administrarea remediilor cu sulfină trebuie întreruptă cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.
  • Alte efecte secundare pe care le poate avea sulfina sunt îngălbenirea pielii sau a ochilor, sângerări sau vânătăi, dureri de cap, modificări ale dispoziției, dureri de stomac și urină închisă la culoare.
  • Persoanele care suferă de diabet ar trebui, de asemenea, să fie prudente în timpul utilizării acestei plante.
  • Medicamentele eliberate pe bază de rețetă care conțin cumarină s-au dovedit a interacționa negativ cu alte medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, în special diluanți de sânge, aspirină și medicamente pentru inimă. Prin urmare, persoanele care iau medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală de orice tip ar trebui să se adreseze medicului înainte de a utiliza sulfina ca remediu. De altfel, chiar și persoanele care știu că au o stare mai bună de sănătate e bine să ceară sfatul medicului înainte de a începe folosirea unor remedii naturale.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Polish Yellow Sweet Clover (Melilotus officinalis L.) Honey, Chromatographic Fingerprints, and Chemical Markers
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6155788/
Plants For a Future - Melilotus officinalis - Lam
https://pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Melilotus+officinalis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0