Studiu: Boala Parkinson ar putea debuta in intestine, nu in creier

Boala Parkinson este o boala degenerativa, ceea ce inseamna ca partea afectată din creier se deteriorează progresiv. Parkinson-ul este cauzat de moartea neuronilor care produc dopamina. Dopamina este un neurotransmitator importat al sistemului nervos, avand un rol esential in controlul motricitatii, al miscarilor musculare. Dacă boala poate debuta cu un subtil tremur al uneia dintre maini, in timp acesta poate evolua in tremur accentuat, rigiditate a corpului sau chiar incetinirea miscarilor. Expresivitatea dispare de pe chipul bolnavului de Parkinson, iar discursul acestuia devine greu de deslusit.

Nu există tratament pentru boala Parkinson, ci doar medicamentațtie care estompeaza sau amelioreaza anumite simptome.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauza exacta a bolii Parkinson nu a fost, pana la acest moment, depistata, insa s-a descoperit ca exista anumiti factorii care favorizeaza aparitia acesteia:

  • Genele – oamenii de stiinta au descoperit ca exista o serie de mutatii genetice care determina predispozitia pentru aceasta boala.
  • Factori ce tin de mediu – expunerea la anumite toxine creste, de asemenea, riscul dezvoltarii, pe termen lung, a acestei boli.

Factorii de risc pentru boala Parkinson sunt:

  • Varsta – tinerii au sanse foarte mici sa dezvolte aceasta boala. De regula, Parkinson-ul se declanseaza in jurul varstei de 60 de ani.
  • Factorii ereditari – daca ai o ruda apropiata care sufera de aceasta boala, sansele ca si tu sa o dezvolti cresc.
  • Sexul – barbatii sunt mai predispusi la Parkinson, in comparatie cu femeile. Nu s-a descoperit inca o cauza pentru care riscul este mai mare la barbati.
  • Expunerea la toxine – erbicidele si pesticidele cresc, de asemenea, riscul aparitiei bolii Parkinson.

 

Complicatiile care ar putea aparea in cazul bolii Parkinson sunt următoarele:

  • Dificultati de gandire – problemele de natura cognitiva apar pe termen lung.
  • Depresia si tulburarile de natura emotionala – starile depresive, teama si anxietatea pot aparea ca o consecinta a bolii Parkinson.
  • Tulburari ale somnului – dificultatile la adormire, insomnia ori somnul agitat sunt posibile complicatii ale acestei boli.
  • Constipatia cronica – boala Parkinson incetineste tractul digestiv.

 

 

Pana acum medicii considerau ca boala Parkinson porneste din creier, asta pentru ca simptomele acestei boli sunt, in mare parte, cauzate de un dezechilibrul dopaminei. Noile studii realizate arata insa ca boala Parkinson ar putea debuta in intestine. Aceasta descoperire ar putea duce la o diagnosticare timpurie a bolii, precum si la dezvoltarea unor noi tratamente.

Un studiu realizat in Marea Britanie pe soareci a scos la iveala legatura dintre boala Parkinson si intestine. Aceasta legatura explica de ce persoanele care sufera de Parkinson se plang de constipatie si de alte tulburari digestive chiar si cu 10 ani inainte de a fi diagnosticate.

Cercetatorii au descoperit ca exista o legatura intre flora intestinala si boala Parkinson, observand cu atentie modul in care se imprastie in creier fibrele toxice alcatuite din substanta numita alfa-synucleina. Dintr-un motiv neidentificat inca, aceste alfa-synucleine, in cazul bolnavului de Parkinson, se unesc în formatiuni care ataca sistemul nervos central. Ceea ce au descoperit oamenii de stiinta acum este ca aceste alfa-synucleine se regasesc si in intestine.

In urma studiului realizat pe soareci, cercetatorii au concluzionat ca flora intestinala ar putea elibera substante chimice care suprasolicita anumite parti din creier, ducand la aparitia bolii Parkinson. Acestia isi propun insa sa continue studiile inainte de a trage o concluzie clara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetarile acestea ar putea duce la descoperirea unor noi scheme de tratament, mult mai eficiente, precum si la o diagnosticare timpurie, care ar creste sansele de succes ale tratamentului, imbunatatind calitatea vietii bolnavilor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0