Stomatita: cauze, simptome si tratament

Stomatita este o inflamatie la nivelul cavitatii bucale. Zona inflamata poate fi atat pe interiorul obrajilor sau la nivelul gingiilor, cat si pe interiorul buzelor sau la nivelul limbii.

Principalele doua forme ale stomatitei sunt: stomatita herpetica si stomatita aftoasa.

Cauze stomatita

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stomatita herpetica poate fi cauzata de infectie cu virusul herpes simplex. Acest tip de stomatita este des intalnita in randul copiilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani. Persoanele expuse la acest virus pot dezvolta ulceratii de tip herpes la nivelul cavitatii bucale de mai multe ori pe parcursul vietii.

Stomatita aftoasa, pe de alta parte, nu este cauzata de un virus contagios, ci mai degraba de probleme de igiena orala sau de ranirea membranei mucoase bucale. Iata cele mai comune cauze ale aparitiei stomatitei aftoase:

 • Deshidratarea membranei mucoase a cavitatii bucale din cauza respiratiei pe gura in timpul congestiei nazale
 • Mici leziuni aparute in urma unui tratament dentar

 • Boala celiaca
 • Alergii sau sensibilitati alimentare la capsune, citrice, cafea, branzeturi, nuci sau alte alimente
 • Reactii alergice la anumite bacterii din cavitatea bucala
 • Afectiuni autoimune care ataca celulele din cavitatea bucala
 • HIV/ SIDA
 • Sistem imunitar slabit
 • Deficit de vitamina B12, acid folic, fier sau zinc
 • Anumite tratamente medicamentoase
 • Stres
 • Candidoza

Simptome stomatita

Stomatita herpetica se manifesta prin prezenta mai multor basici la nivelul gingiilor, cerului gurii, interiorului obrajilor, limbii sau buzelor. Aceste basici cauzeaza dificultati la mestecare si inghitire. Febra poate sa apara si ea in caz de stomatita herpetica. In general, infectia dureaza intre 7 si 10 zile.

Stomatita aftoasa se manifesta prin ulcere rotunde sau ovale, a caror margine este inflamata si rosie. Centrul leziunii este, de regula, alb sau galben. Acestea se vindeca in 1-2 saptamani. In cazul ulcerelor mari, cu forma neregulata, vindecarea poate dura pana la 6 saptamani si pot ramane cicatrice.

Tratament stomatita

Tratamentul difera in functie de tipul de stomatita de care pacientul sufera. Asadar, medicul va stabili in prima faza natura stomatitei – herpetica sau aftoasa.

 

 

Tratamentul pentru stomatita herpetica

Medicamentele antivirale precum cele pe baza de zovirax (aciclovir) pot trata stomatita herpetica. Un asemenea tratament va scurta perioada de vindecare a infectiei.

Deshidratarea reprezinta un pericol, mai ales atunci cand vine vorba de copii, asa ca trebuie sa ne asiguram ca este consumata o cantitate suficienta de lichide. Acetaminofenul poate reduce durerile, dar si febra cauzate de virusul herpex simplex.

In caz de dureri severe, medicul poate prescrie lidocaina aplicata local – este un anestezic local care amorteste zona pe care este aplicat. Lidocaina implica risc de inecare sau de iritatii, de aceea este folosita numai la recomandarea medicului.

Tratamentul pentru stomatita aftoasa

Stomatita aftoasa nu este o afectiune serioasa si nu necesita tratament. Aceasta se trateaza cu usurinta de la sine. Daca totusi apar dureri sau veziculele au dimensiuni mari, se pot folosi cremele cu efect calmant precum cele pe baza de benzocaina.

Daca leziunile nu dispar intr-o saptamana, e necesar sa apelezi la medic pentru a-ti prescrie un tratament adecvat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0