Sindromul blugilor strâmți sau meralgia nervului femural

Un obicei aparent inofensiv precum purtarea hainelor strâmte, în special a pantalonilor - de jeans sau din piele, ne face să ne simțim mai atrăgători sau atrăgătoare, dar ne pot aduce o serie de prejudicii sănătății. 

Blugii prea strâmți pot încetini circulația sângelui și pot deteriora nervii. Blugii skinny sunt la modă de ani de zile, dar ar putea fi timpul să optezi pentru ceva mai lejer, măcar prin alternanță. Efectul compresor al materialului dens, de tipul denimului, poate inhiba circulația sângelui și pune sănătatea vasculară în pericol, dar poate declanșa umflături, amorțeli și leziuni musculare și nervoase. 

Multe femei constată și o deformare a corpului, prin reliefarea grăsimii din zona superioară beteliei blugilor, consolidată prin purtarea frecventă a pantalonilor strâmți, cu talie joasă, care poate fi îndepărtată ulterior prin masaj endermologic și automasaj zilnic.

Însă, purtarea blugilor strânși mult timp, zi de zi și ore în șir, comprimă și un nerv senzorial numit nervul cutanat femural lateral care trece de la abdomen prin coapsă. Compresia poate provoca amorțeli, furnicături și arsuri la nivelul picioarelor de deasupra genunchilor, cunoscut sub numele de sindrom al blugilor strâmți” sau meralgie parestezică

Îmbrăcămintea prea strânsă în general poate provoca și alte probleme de sănătate mai generale, precum dureri abdominale sau chiar arsuri la stomac cronice. Ca și cum nu ar fi suficient de neplăcut, blugii strâmți pot exercita o presiune dură și constantă asupra vezicii urinare, ceea ce poate provoca inflamații si chiar cistită, chiar și în lipsa unor bacterii.

Și lenjeria de corp prea strâmtă poate cauza probleme cu iritarea pielii, în special în zonele în care pielea este mai sensibilă, cum ar fi în jurul liniei bikinilor, sub sâni sau sub brațe, unde pot genera dermatite de contact, cu îngroșarea, colorarea pielii și prurit.

Chiloții, sutienele și chiar bluzele și pantalonii strânși vă pot freca pielea și vă pot provoca roșeață și iritații. De asemenea, o curea prea strânsă în talie sau la pantaloni poate provoca vătămări fizice. O centură acționează ca o menghină în jurul intestinului, perturbând fluxul sistemului digestiv.

Sindromul blugilor strâmți

Meralgia parestezică (MP) este o mononeuropatie senzorială care poate produce durere sau parestezie a coapsei antero-laterale. În mod normal, este rezultatul unei leziuni a nervului cutanat femural lateral, deoarece se deplasează sub ligamentul inghinal, dar poate fi cauzată și de compresia externă. Această prindere periferică este relativ comună și poate fi confundată cu leziunile rădăcinii nervoase.

Anatomie clinică

Nervul cutanat femural lateral, un nerv al plexului lombar, provine din al doilea și al treilea nerv lombar. Trece prin mușchiul psoas și apoi traversează anterior mușchiului iliacus în timp ce se deplasează lateral peste pelvis. În final, ies din pelvis lângă spina iliacă anterioară superioară (ASIS) sub ligamentul inghinal. Cel mai frecvent loc de compresie sau prindere este punctul în care nervului cutanat femural lateral iese din pelvis sub ligamentul inghinal.

Deoarece acest nerv senzorial inervează pielea coapsei anterio-laterale, leziunea creează de obicei tulburări senzoriale. Studiile au arătat că pacienții cu o variantă anatomică care determină trecerea nervului cutanat femural lateral mai aproape de ieșirea spinală sunt mai predispuși la această afecțiune. Această variantă determină nervul cutanat femural lateral să iasă din pelvis printr-un spațiu mai îngust.

Alte cauze 

În timp ce variațiile anatomice pot predispune anumiți pacienți să dezvolte meralgia parestezică, presiunea externă asupra nervului cutanat femural lateral poate provoca, de asemenea, această tulburare. Armura militară, centurile de poliție, centurile de lucru, centurile de siguranță sau orice presiune externă care comprimă nervul cutanat femural lateral, cum ar fi aplecarea peste capota unei mașini, poate duce la meralgie parestezică.

Cauzele suplimentare ale meralgiei parestezice includ intervențiile chirurgicale și creșterea în greutate (chiar și în timpul sarcinii). 

Un studiu efectuat de Clinica Mayo a constatat că diabeticii aveau șanse de 7 ori mai mari de a avea MP. 

Nevralgia femurală poate avea multe cauze, cele mai frecvente fiind afectarea ca urmare a intervenției chirurgicale de șold, cum ar fi înlocuirea șoldului cu o proteză de col femural. În plus, neuropatia nervului femural poate fi cauzată de: diabet, hemoragie pelviană, expunerea la radiații în radioterapie, de exemplu, chirurgia de prostată, chirurgia ginecologică exploratorie, arteriografia, intervențiile chirugicale pentru varice (insuficiența venoasă cronică), liposucția în zonele interioare ale coapsei și tumori.

Blugii skinny au fost citați ca fiind cauza creșterii numărului de tineri care suferă de această afecțiune. Combinarea blugilor skinny și a tocurilor înalte (care înclină anterior pelvisul și crește probabilitatea de compresie a nervului cutanat femural lateral) crește probabilitatea de a dezvolta meralgia parestezică, obținând chiar și propriul diagnostic colocvial, așa cum spuneam, “sindromul skinny jeans”.

Simptomele meralgiei parestetice

-    Durerea arzătoare a pielii (versus durerea profundă), care se simte ca o arsură, a coapsei antero-laterale
-    Parestezie a coapsei laterale anterioare
-    Amorţeală
-    Accentuarea simptomelor prin purtarea armurii corporale, centurilor portante, centurilor strânse sau „blugilor skinny”
-    Sarcina 
-    Obezitatea

Diagnostic

Diagnosticul de meralgie parestezică este aproape întotdeauna un diagnostic clinic, comparativ cu un diagnostic bazat pe tehnologie obiectivă observabilă. Diagnosticul imagistic, cum ar fi radiografia, CT, RMN și ecografia pot exclude doar alte afecțiuni, dar nu pot confirma diagnosticul acestei boli. 

Diagnosticul MP poate fi făcut prin istoric, prezentare, examinare și deducție clinică. Deosebit de util în stabilirea diagnosticului este modelul de distribuție a durerii, o cauză clar definită (cum ar fi presiunea fizică a armurii corporale) și un semn pozitiv al Tinel al LCFN sau sensibilitatea nervului în care acesta iese din sub ligamentul inghinal.

Nu toată parestezia antero-laterală a coapsei este cauzată de prinderea nervului cutanat femural lateral. Hernia de disc, stenoza coloanei vertebrale și alte surse de leziuni ale rădăcinilor nervoase ale coloanei vertebrale lombare superioare (L2-L3) pot provoca, de asemenea, aceste simptome și constatări.

Testul ortopedic, testul de întindere a nervului femural, poate fi pozitiv atât în leziunile rădăcinii nervoase, cât și în prinderea nervului cutanat femural lateral, astfel încât acest test nu este benefic în diferențierea dintre cele două afecțiuni.

Tratament

Cel mai simplu tratament pentru orice afecțiune este eliminarea cauzei. Dacă pacientul poartă haine strânse, curele, curele portante, atunci acestea trebuie îndepărtate. Dacă pacientul este obez, atunci pierderea în greutate ar fi tratamentul principal. 

Deși există o lipsă de dovezi puternice pentru că un tratament să fie deosebit de eficient, există o mulțime de tratamente conservatoare care pot fi începute pe bază de probă și, dacă sunt eficiente, ele trebuie continuate. 

Alte tratamente conservatoare ar putea include mobilizarea miofascială a ligamentului inghinal, tehnici de neuro-mobilizare, tehnici de stretching, pin-and-stretch, modalități pasive precum laserul rece, masajul. 

Majoritatea pacienților cu mononeuropatie femurală pot fi tratați în mod conservator cu kinetoterapie, evitarea abducției excesive a șoldului și a rotației externe și întinderea genunchiului. 

În cazurile de neuropatie femurală dureroasă, medicamentele pentru durerea neuropatică pot aduce beneficii.

Tratamentul medical poate include medicamente destinate tratamentului durerilor nervoase (cum ar fi gabapentina), administrarea de vitamina B injectabilă, care ajută la regenerarea tecilor nervoase ale nervului, injecții cu lidocaină sau corticosteroizi.

Cum pot opri durerile generate de sindromul nevralgiei femurale 

-    Somn suplimentar și odihnă. Somnul este esențial pentru regenerarea nervilor
-    Schimbarea posturii. Un nerv ciupit poate fi cauzat sau agravat de o postură nepotrivita
-    Folosirea unui scaun ergonomic
-    Medicamente pentru ameliorarea durerii de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene
-    Practicarea de stretching, pilates și yoga
-    Masaj și kinetoterapie
-    Anumite substanțe chimice din cafea se vor lega și vor bloca receptorii adenozinici, care pot avea un efect de ameliorare a durerii. Cafeaua stimulează, de asemenea, eliberarea de dopamină și beta-endorfine, care sunt neurotransmițători care acționează ca un calmant natural al durerii în organism.
-    Mențineți picioarele într-o poziție ridicata, când vă odihniți sau dormiți.

Unele poziții de somn recomandate includ dormitul într-un pat reclinabil, dormitul pe spate cu o pernă sub picioare și dormitul pe o parte a corpului cu o pernă între coapse. 

În cazurile mai puțin severe, tratamentul leziunii nervului femural poate fi pur simptomatic, astfel că senzațiile de arsură și durere trec în câteva săptămâni sau luni.

Slăbiciunea cvadricepsului poate fi tratată cu un dispozitiv de blocare a genunchiului pentru a preveni instabilitatea, iar pacientul poate necesita un dispozitiv de asistență pentru mers. O recuperare bună se realizează la 70% dintre pacienți și poate dura până la 1 an. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Moritz T, Prosch H, Berzaczy D, Happak W, Lieba-Samal D, Bernathova M, Auff E, Bodner G. Common anatomical variation in patients with idiopathic meralgia paresthetica: a high resolution ultrasound case-control study. Pain Physician. 2013 May-Jun;16(3):E287-93.
[ii] de Ridder VA, de Lange S, Popta JV. Anatomical variations of the lateral femoral cutaneous nerve and the consequences for surgery. J Orthop Trauma. 1999 Mar-Apr;13(3):207-11.
[iii] Fargo MV, Konitzer LN. Meralgia paresthetica due to body armor wear in U.S. soldiers serving in Iraq: a case report and review of the literature. Mil Med. 2007 Jun;172(6):663-5.
[iv] Grossman MG1, Ducey SA, Nadler SS, Levy AS. Meralgia paresthetica: diagnosis and treatment. J Am Acad Orthop Surg. 2001 Sep-Oct;9(5):336-44.
[v] Mondelli M1, Rossi S, Romano C. Body mass index in meralgia paresthetica: a case-control study. Acta Neurol Scand. 2007 Aug;116(2):118-23.
[vi] Parisi TJ1, Mandrekar J, Dyck PJ, Klein CJ. Meralgia paresthetica: relation to obesity, advanced age, and diabetes mellitus.Neurology. 2011 Oct 18;77(16):1538-42.
[vii] Trummer M, Flaschka G, Unger F, Eustacchio S. Lumbar disc herniation mimicking meralgia paresthetica: case report. Surg Neurol. 2000 Jul;54(1):80-1.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0