Sindromul Barrett sau esofagul Barrett: simptome, diagnostic și tratament

Esofagul Barrett apare în special la persoanele care se confruntă cu refluxul gastric pe o perioadă lungă, atunci când țesutul normal care căptușește esofagul este înlocuit cu un altul, asemănător cu cel intestinal. 

Bărbații dezvoltă esofagul Barrett de două ori mai mult decât femeile, iar bărbații caucazieni dezvoltă această afecțiune mai des decât bărbații din alte rase.  Vârsta medie la diagnostic este de 55 de ani. Sindromul sau esofagul Barrett este neobișnuit la copii. Persoanele care se confruntă cu esofagul Barrett pot dezvolta un cancer rar numit adenocarcinom esofagian.

Cauze și factori de risc pentru esofagul Barrett

Experții nu cunosc cauza exactă a apariției esofagului Barrett. Cu toate acestea, unii factori pot crește sau pot micșora riscul de a dezvolta această afecțiune. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de o parte, boala de reflux gastroesofagian (BRGE) crește riscul unei persoane de a dezvolta esofagul Barrett. BRGE este o formă mai gravă, cronică, de reflux gastroesofagian, o afecțiune în care conținutul stomacului se revarsă în esofag. Acidul din stomac care atinge mucoasa esofagului poate provoca arsuri la stomac și poate deteriora celulele esofagului.

Între 10 și 15% dintre persoanele care au BRGE dezvoltă esofag Barrett. Obezitatea, în special dacă e vorba de grăsime depusă pe abdomen, precum și fumatulul cresc, de asemenea, riscul unei persoane de a suferi la un moment dat de esofag Barrett. Unele studii sugerează că istoricul familial sau genele moștenite pot juca un rol în apariția sindromului Barrett.

Pe de altă parte, dacă o persoană are o infecție cu Helicobacter pylori (H. pylori), riscul de a dezvolta esofag Barrett este mai mic - deși medicii nu sunt siguri cum anume H. pylori are efect protector împotriva esofagului Barrett. Având în vedere că aceste bacteriile afectează stomacul și țesutul din duoden, unii cercetători consideră că ele fac din conținutul stomacului un element mai puțin dăunător esofagului dacă persoana suferă de BRGE.

Cercetătorii au descoperit că mai sunt și alți factori care pot reduce riscul unei persoane de a dezvolta esofagul Barrett, cum ar fi utilizarea frecventă a aspirinei sau a altor antiinflamatoare nesteroidiene și o dietă bogată în fructe, legume și anumite vitamine.

Ce semne și simptome apar în caz de esofag Barrett

Multe persoane care au dezvoltat sindromul Barrett au, de asemenea, simptomele specifice bolii de reflux gastroesofagian. Aceste simptome includ:

  • Arsurile la stomac, adică o senzație de arsură în capul pieptului.
  • Disfagia (persoana poate întâmpina dificultăți în a-și înghiți mâncarea)
  • Durerea în piept, o stare care poate provoca disconfort și senzație de arsură în spatele coastelor.

Cu toate acestea, cele mai multe persoane care suferă de esofag Barrett nu prezintă deloc simptome.

Cum se diagnostichează esofagul Barrett

Pentru a diagnostica esofagul Barrett, medicul poate recomanda persoanei care dă semne de reflux acid să se supună unei endoscopii. Această procedură implică o examinare a esofagului, a stomacului și a intestinului efectuată prin introducerea în esofag a unui tub mic, flexibil, cu o lumină la capăt. 

Medicul folosește endoscopia pentru a căuta modificări specifice în mucoasa esofagului care ar putea indica esofagul Barrett. De asemenea, medicul va folosi endoscopia pentru a monitoriza pacientul după ce a identificat afecțiunea. Procedura poate fi recomandată din nou după un an, urmată de o dată la 3 ani dacă nu se constată modificări tisulare sau poate fi recomandată după 6 luni sau 1 an de la diagnostic, pentru persoanele care prezintă modificări superficiale ale țesuturilor.

Medicul ar putea lua, în același timp, o probă de țesut, cunoscută sub numele de biopsie. De obicei, va efectua intervenția după ce sedează ușor pacientul. Este dificil pentru medici să ia o mostră care să reprezinte întreaga căptușeală a esofagului, pentru că nu toate zonele vor avea sindromul Barrett. Ca urmare, medicul va lua de obicei cel puțin opt prove de țesut din mai multe zone în timpul procedurii.

Țesutul normal are un aspect diferit de cel asociat cu esofagul Barrett. Țesutul normal apare palid și strălucitor, în timp ce țesutul specific pentru esofag Barrett este roșu și cu aspect catifelat.

Cum se tratează esofagul Barrett

Tratamentul esofagului Barrett depinde de cât de severă este afectarea țesuturilor, precum și de sănătatea generală a pacientului. Tratamente indicate pentru modificările superficiale ale țesuturilor implică medicamente pentru controlul BRGE și o posibilă intervenție chirurgicală pentru a întări mușchiul stomacal care oprește ieșirea acidului din stomac.

Tratarea BRGE poate încetini evoluția esofagului Barrett prin reducerea acidității sucurilor gastrice care ar putea intra în contact cu esofagul. Medicamentele utilizate în tratamentul bolii de reflux gastroesofagian includ o clasă de medicamente cunoscută sub numele de inhibitori de pompă de protoni (IPP), din care fac parte substanțe precum omeprazol, lansoprazol, esomeprazol etc.

Modificările severe sau răspândite ale țesuturilor vor necesita tratamente intervenționale, precum:

  • Rezecția endoscopică: aceasta presupune eliminarea celulelor anormale folosind un endoscop.
  • Ablația prin radiofrecvență: prin această procedură, chirurgul distruge țesutul anormal cu unde radio care cauzează căldură.
  • Crioterapia: medicul aplică un lichid rece sau un gaz pe celule anormale într-un ciclu de înghețare și dezghețare care să afecteze esofagul Barrett.
  • Terapia fotodinamică: prin acest proces, celulele anormale devin sensibile la lumină prin utilizarea unei substanțe chimice activate de lumină. Medicul folosește apoi un laser pentru a distruge aceste celule.
  • Rezecția endoscopică a mucoasei: chirurgul îndepărtează țesutul anormal folosind un endoscop, uneori în combinație cu terapia fotodinamică.
  • Esofagectomia: chirurgul elimină complet secțiunile afectate ale esofagului, apoi reconstruiește acele părți folosind secțiuni ale stomacului sau ale intestinului subțire.

Cum se previne apariția esofagului Barrett

Oamenii de știință au descoperit că alimentația și stilul de viață joacă un rol important în prevenirea esofagului Barrett. Dacă o persoană suferă de boală de reflux gastroesofagian, poate preveni sau atenua simptomele printr-o schimbare de dietă. Printre modificările dietetice care se pot dovedi de ajutor în reducerea simptomelor de BRGE se numără următoarele:

 

  • Evitarea alimentelor grase
  • Optarea pentru porții mici și dese, în loc de trei mese mari pe zi
  • Evitarea unor feluri de mâncare și a unor băuturi care ar putea înrăutăți BRGE-ul, precum: ciocolata, cafeaua, menta, alimentele grase sau picante, roșiile și produsele pe bază de roșii, bauturile alcoolice.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - What's to know about Barrett's esophagus?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/310144
NIH - Barrett's Esophagus
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/barretts-esophagus

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0