Respirația urât mirositoare poate indica diverse afecțiuni

Respirația urât mirositoare poate indica nu neapărat o igienă bucală precară, ci prezența unor afecțiuni precum boala de reflux gastroesofagian sau infecția cu Helicobacter Pylori.

Respirația urât mirositoare (halitoza) este cauzată în principal de bacterii producătoare de sulf care trăiesc în mod normal pe suprafața limbii și în gât. Uneori, aceste bacterii încep să descompună proteinele cu o rată foarte mare, iar compușii de sulf volatili sunt eliberați din spatele limbii și gâtului. 

În afară de bacteriile producătoare de sulf, celelalte cauze majore ale halitozei sunt factorii dentari (cum ar fi igiena orală deficitară), parodontoza, gura uscată, cauzată de medicamente, alcool, stres sau o boală, fumatul, care privează cavitatea bucală de oxigen sau consumul anumitor alimente, cum ar fi ceapa, usturoiul sau conopida.

Însă respirația urât mirositoare poate avea și alte cauze - este adevărat, aceste situații sunt mai rare - cum ar fi refluxul acid și biliar, secreția post-nazală (de exemplu, din cauza sinuzitei cronice), insuficiența renală, diferite carcinoame, disfuncții metabolice și tulburări biochimice.

O infecție gingivală poate duce la respirație urât mirositoare

Dacă respirația are un miros metalic, este posibil ca unele bacterii să fi crescut sub linia gingiei, ceea ce poate duce la inflamații și chiar la infecții (parodontoză). Boala apre mai des la fumători și la persoanele care nu își curăță corect dinții și gura (periaj cu pastă de dinți, folosirea aței dentare și a apei de gură).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Halitoza este și un semn de infecție respiratorie

Răceala, tusea și infecțiile sinusurilor pot face ca mucusul plin de bacterii să circule prin nas și prin cavitatea bucală. Respirația urât mirositoare cauzată de infecții respiratorii dispare odată cu trecerea acestora.

Respirația urât mirositoare poate fi cauzată de pietre pe amigdale

Dacă bucăți mici de mâncare se prind pe amigdale, în jurul acestora se adună calciu și se pot forma pietre pe amigdale, care nu cauzează de obicei probleme, dar uneori pot irita gâtul și pot favoriza creșterea bacteriilor pe ele, ceea ce duce la respirație urât mirositoare.

Și boala de reflux gastroesofagian provoacă halitoză

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) face ca acidul gastric să ajungă înapoi în esofag, tubul care conectează gâtul cu stomacul. Această afecțiune poate da respirației un miros acru și chiar poate readuce bucăți de alimente sau lichide în gură. De asemenea, acidul poate deteriora gâtul și cavitatea bucală, ceea ce poate crea un teren de reproducere pentru bacterii.

Respirația urât mirositoare poate fi un semn de infecție cu Helicobacter Pylori 

Helicobacter Pylori este un tip de bacterie asociată cu cancerul de stomac și ulcerele. Poate provoca respirație urât mirositoare, greață, arsuri și dureri de stomac sau indigestie. E nevoie de un consult medical pentru diagnostic și apoi de tratament cu antibiotice.

Insuficiența hepatică duce la halitoză

Respirația urât mirositoare poate fi un semn că ficatul nu funcționează bine din cauza bolilor hepatice avansate. Insuficiența hepatică poate provoca un miros de ficat crud (fetor hepatic).

Insuficiența renală, motiv pentru respirația neplăcută

Este posibil ca respirația să aibă un miros neplăcut dacă rinichii nu pot scăpa de deșeuri așa cum ar trebui. Simptomul este mai frecvent în ultimele etape ale insuficienței renale.

Diabetul poate da un miros fructat respirației

Respirația fructată poate fi un semn că organismul folosește grăsime drept combustibil în loc de zahăr (glucoză). Aceste lucru înseamnă probabil că persoana are un nivel redus de insulină și ar trebui să meargă la un consult medical.

În afară de aceste afecțiuni, respirația urât mirositoare poate fi cauzată și de medicamente și deshidratare. Unele medicamente provoacă respirație urât mirositoare, deoarece usucă gura. Alte medicamente (nitrații care tratează afecțiunile cardiace, chimioterapia utilizată în caz de cancer și unele pastile pentru somn) eliberează substanțe chimice care, atunci când se descompun în corp, pot provoca halitoză. Acest lucru se poate întâmpla și dacă o persoană ia prea multe vitamine. 

Când corpul nu are suficientă apă, nu se mai produce suficientă salivă, care în mod normal curăță cavitatea bucală de bacteriile din gură. Acest lucru poate duce la o respirație neplăcută. 

Cum se tratează respirația urât mirositoare?

Uneori oamenii cred că au respirație urât mirositoare, chiar și atunci când respirația lor este în regulă. Aceasta se numește „pseudo-halitoză”. Halitofobia, sau frica de respirație urât mirositoare, este reală și poate persista în ciuda reasigurărilor primite de la medic. Persoanele cu pseudo-halitoză pot fi tratate prin discuții cu un psihoterapeut.

Pentru persoanele care chiar au o respirație neplăcută, se va trata cauza acestei probleme. După cum am văzut mai sus, respirația urât mirositoare poate fi provocată de multe probleme de sănătate. Recomandările sunt următoarele:

  • Dinții trebuie periați cu pastă de dinți de cel puțin de două ori pe zi, la 30-60 de minute după mese. Nu se recomandă spălarea danturii imediat după masă, mai ales după consumul unor alimente acide.
  • Înainte de culcare se va face o clătire a cavității bucale cu apă de gură și, de preferat, se va face și gargară.
  • De-a lungul zilei se vor bea suficiente lichide sănătoase (apă, ceai de plante, supă de legume) pentru a menține hidratarea generală.
  • Fumatul și mestecarea produselor pe bază de tutun trebuie evitate.
  • Se vor face regulat vizite la cabientul medicului stomatolog dentist pentru verificarea stării danturii și pentru tratarea oricăror probleme ar putea să apară.
  • Dacă se suspectează o afecțiune care poate fi cauza respirației neplăcute, mai ales că bolile au de obicei mai multe simptome asociate, se va solicita un consult medical pentru a stabili un diagnostic și un tratament adecvat. De exemplu, persoanele cu sinuzită cronică pot considera utilă folosirea regulată a unui spray nazal salin. 
  • Un tratament cu antibiotice poate fi eficient împotriva bacteriilor anaerobe (cum ar fi metronidazolul, pentru a reduce creșterea excesivă a bacteriilor producătoare de sulf). Important este ca persoana afectată de respirația urât mirositoare să meargă la medic pentru a primi sfaturile potrivite.

În concluzie, deși majoritatea cazurilor de halitoză sunt asociate cu igiena orală deficitară și boli ale gingiilor, care pot fi gestionate la medicul stomatolog, dacă nu acestea sunt cauza respirației urât mirositoare, e indicat ca pacientul să meargă la medicul de familie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Bad breath: What causes it and what to do about it
https://www.health.harvard.edu/blog/bad-breath-what-causes-it-and-what-to-do-about-it-2019012115803
Better Health Channel - Halitosis or bad breath 
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/halitosis-or-bad-breath

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0