Remedii pentru umarul intepenit

Umărul hiperalgic, cunoscut în popor sub denumirea de umăr înțepenit, iar peste Ocean sub denumirea de umăr înghețat, poate afecta calitatea vieții pacientului din cauza disconfortului creat. Ce poți face dacă te confrunți cu această problemă de sănătate?

Umărul înghețat (numit și capsulită adezivă) este o afecțiune frecventă care provoacă durere, rigiditate și pierderea intervalului normal de mișcare a umărului. Afecțiunea nu este una gravă, dar starea tinde să se agraveze cu timpul dacă nu este tratată. Acest tip de durere de umăr afectează în principal persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani - femeile mai des decât bărbații. Până la cinci din 100 de oameni vor avea umărul înghețat la un moment dat în viață.

Articulația glenohumerală ajută la mișcarea umărului înainte și înapoi și permite brațului să se rotească și să se extindă în exterior. O capsulă flexibilă umplută cu un lubrifiant numit lichid sinovial protejează articulația și ajută la menținerea mișcărilor fluente.

Capsula este înconjurată de ligamente care leagă oasele de alte oase, tendoane care fixează mușchii de oase și saci plini de lichid numiti burse care amortizează tendoanele și oasele în timpul mișcării. Banda de mușchi și tendoane care stabilizează umărul și îi controlează mișcările se numește coafa rotatorilor. Această arhitectură elaborată a țesuturilor moi explică flexibilitatea umărului, dar îl face și vulnerabil la traume, precum și la uzura cronică.

De ce apare umărul înțepenit?

Înțepenirea umărului poate să apară ca urmare a unei mișcări incorecte și bruște a mâinii, ca urmare a unui accident, dar și din cauza unor afecțiuni cardiace sau ale glandei tiroide.

Iată factorii care pot contribui la apariția umărului înțepenit:

  • Vârsta de peste 50 de ani
  • Recuperarea după o intervenție la nivelul umărului sau brațului
  • Dereglările hormonale precum cele din timpul menopauzei sau cauzate de un dezechilibru al glandei tiroide
  • Recuperarea după o intervenție chirurgicală la inimă
  • Recuperarea după o intervenție chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale
  • Prezența inflamației în organism din cauza unor afecțiuni inflamatorii precum lupusul sau din cauza unei diete nesănătoase, care favorizează inflamația

Simptome umăr înțepenit

Umărul înghețat se manifestă prin următoarele simptome:

  • Rigiditate la nivelul umărului
  • Durere la nivelul umărului, care poate iradia către gât sau cot
  • Limitarea mobilității

Etapele sunt următoarele:

Etapa de „înghețare”

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În această etapă, umărul devine rigid și se simte dureros la mișcare. Durerea sporește treptat și se poate agrava noaptea, iar incapacitatea de a mișca umărul crește. Această etapă durează de la 6 săptămâni până la 9 luni.

Etapa „înghețată”

În această etapă, durerea se poate diminua, dar umărul rămâne rigid. Acest lucru face mai dificilă îndeplinirea sarcinilor și activităților zilnice. Această etapă durează între 2 și 6 luni.

Etapa de „decongelare” (recuperare)

În această etapă, durerea scade, iar capacitatea de a mișca umărul se îmbunătățește încet. Recuperarea completă sau aproape completă are loc pe măsură ce puterea normală și mișcarea revin. Etapa durează de la 6 luni la 2 ani.

Complicațiile capsulitei adezive

  • Durere reziduală
  • Rigiditate reziduală
  • Fractură de humerus
  • Ruptura tendonului bicepsului după manipularea umărului 

Diagnostic umăr înțepenit

Pentru a diagnostica umărul înțepenit, medicul va cere pacientului să descrie simptomele și va analiza istoricul său medical. De asemenea, va efectua un examen fizic al brațelor și umerilor, mișcând umărul în toate direcțiile pentru a verifica gama de mișcare și intensitatea durerii. Acest tip de examen se numește stabilirea gamei pasive de mișcare.

De asemenea, medicul va cere pacientului să încerce să-și miște singur umărul pentru a vedea „gama activă de mișcare”, apoi va compara cele două tipuri de mișcare. Persoanele cu umărul înghețat au o gamă limitată de mișcare atât activă, cât și pasivă.

Pentru a se asigura că simptomele nu sunt provocate de alte probleme cu umărul, cum ar fi artrita, medicul va indica efectuarea unei radiografii. Testele imagistice mai avansate, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și ecografia nu sunt de obicei necesare pentru a diagnostica umărul înțepenit.

Cum poți trata umărul hiperalgic?

Există mai multe metode care te pot ajuta să ușurezi durerea cauzată de umărul înțepenit, astfel încât disconfortul să fie minimum.

Medicamente

Medicamentele antiinflamatoare sunt un remediu eficient și la îndemâna oricui pentru calmarea durerilor de la nivelul umărului. Antiinflamatoarele trebuie luate însă cu atenție întrucât au o serie de efecte secundare, printre care și creșterea acidității la stomac, apariția ulcerelor gastrice și intestinale sau sângerarea la nivelul sistemului digestiv.

Comprese calde

Când ai o durere de umăr, există și alternative care pot fi la fel de eficiente ca medicamentele, însă fără efecte secundare. De pildă, poți folosi terapia cu căldură. Fă-ți un duș sau o baie fierbinte de minimum 15 minute și durerea se va calma, pentru că mușchii se vor relaxa datorită expunerii la temperaturi ridicate. Poți aplica și comprese calde pe zona dureroasă.

Sprijină brațul în somn

Sprijină-ți brațul cu perne în timp ce dormi sau în timp ce stai pe scaun, pentru a-ți ușura durerea și a-ți spori confortul. Este important să continui să folosești brațul pentru a-l menține atât de mobil pe cât îți permite durerea (caută să obții un echilibru între odihnă și activitate).

Exerciții ușoare

Pentru a trata umărul înghețat, poți încerca și câteva exerciții pentru redarea flexibilității articulare. Nu forța prea tare mâna, alege mai degrabă mișcări ușoare, care să combată rigiditatea de la nivelul umărului. E important să practici exercițiile după ce faci încălzirea.

Acupunctură

Și acupunctura poate fi o tehnică eficientă în tratarea umărului înțepenit. Această terapie specifică medicinei chinezești poate ușura disconfortul și durerile provocate de umărul înghețat.

Suplimente naturale

Pentru a trata o durere de umăr, ia în calcul și consumul unor ceaiuri și suplimente naturale cu efect antiinflamator, deoarece acestea pot contribui la reducerea inflamației care stă la baza acestei probleme. Suplimentele pe bază de Omega 3, turmericul și ceaiul verde dețin proprietăți antiinflamatoare puternice, care pot fi de ajutor în combaterea umărului înțepenit.

Stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS)

Această procedură presupune utilizarea unui dispozitiv mic, reduce durerea prin blocarea impulsurilor nervoase.

Dacă aceste tratamente simple nu au atenuat durerea de umăr și rigiditatea, pot fi încercate alte proceduri.

Manipulare sub anestezie

În timpul acestei intervenții chirurgicale care se face cu anestezie generală, medicul va forța mișcarea umărului. Astfel, capsula articulară este forțată să se întindă sau să se rupă pentru a slăbi etanșeitatea. Acest lucru va duce la o creștere a intervalului de mișcare.

Artroscopia umărului

În această procedură, medicul taie părțile strânse ale capsulei articulare (eliberare capsulară). 

Tratament umăr înghețat diagnosticat timpuriu

Opțiunile inițiale de tratament pentru capsulita adezivă pot include acetaminofenul sau un antiinflamator nesteroidian. Cu toate acestea, în cazurile severe, pot fi necesare analgezice opioide. Terapia fizică este importantă pentru controlul durerii și restabilirea mobilității normale a umerilor. Deși nu toți pacienții pot tolera exercițiul de mobilizare în stadiul inițial al umărului înghețat din cauza durerii severe, ar trebui efectuat un exercițiu terapeutic supravegheat.

Tratament umăr înghețat în stadiu avansat

După ce perioada dureroasă legată de inflamație dispare, afecțiunea progresează, cum spuneam, într-o fază de „înghețare” și, ulterior, într-o fază de „decongelare”. Obiectivele tratamentului în stadiile avansate de capsulită adezivă ar trebui să se concentreze pe redobândirea mobilității articulare. 

La pacienții cu cazuri refractare de umăr înghețat care nu se ameliorează după 6 luni de tratament non-operator, tratamente mai agresive, cum ar fi hidrodilatația capsulară (întinderea capsulei articulare prin presiunea injectată salină), manipularea sub anestezie (ruperea capsulei contractate) și eliberarea capsulară artroscopică (în special în intervalul rotator) pot fi luate în considerare.

Când să mergi la medic?

În cazul în care durerea și disconfortul create de umărul înțepenit nu dispar în câteva zile de tratament la domiciliu (comprese, antiinflamatoare etc.), este indicat să nu mai aștepți și să te programezi pentru un consult la medicul de familie sau la un ortoped. 

Acesta îți poate recomanda cortizon injectabil, pentru ameliorarea durerilor, dar și pentru combaterea inflamației, mai ales la nivel articular. Cortizonul are efecte imediate, ușurând durerea instantaneu. 

De asemenea, medicul poate recomanda și fizioterapie și kinetoterapie, atât pentru combaterea durerilor, cât și pentru prevenirea recidivei. Tratamentele indicate de kinetoterapeut includ exerciții de întindere, exerciții de forță, sfaturi legate de postură și sfaturi pentru ameliorarea durerii.

Odată ce durerea cauzată de umărul înțepenit dispare, pacientul ar trebui să își protejeze umărul pentru a evita reapariția acestei probleme. Acesta va evita mișcările bruște și va încerca să nu își forțeze articulațiile ridicând greutăți mari.

Care este prognosticul pacientului cu umăr înțepenit?

Tratamentele simple, cum ar fi utilizarea de analgezice și exerciții pentru umăr, în combinație cu o injecție cu cortizon, sunt adesea suficiente pentru a restabili mișcarea și funcționarea umărului în mai puțin de un an. Chiar și lăsat complet netratat, gama de mișcare și utilizarea umărului continuă să se îmbunătățească de la sine, dar adesea într-un timp mai lent. Recuperarea completă sau aproape completă se vede după aproximativ doi ani. 

Cum previi umărul înghețat?

Pentru a preveni umărul înțepenit, este important să menții umerii cât mai mobili posibil. Dacă te rănești la umăr sau te confrunți cu o durere de umăr care îți limitează aria de mișcare, mergi la medic cât mai curând posibil și urmează sfaturile acestuia legate de tratament și recuperare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Frozen Shoulder
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482162/
NHS - Frozen shoulder
https://www.nhs.uk/conditions/frozen-shoulder/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0