Prognosticul și rata de supraviețuire în cancerul ovarian

O pacientă care a fost diagnosticată cu cancer ovarian va dori, probabil, să afle cât mai multe informații despre prognosticul ei. Desigur, este bine să avem în vedere că prognosticul individual va depinde de mai mulți factori, printre care se numără vârsta și starea generală de sănătate. Să vedem de câte feluri este boala și care este rata de supraviețuire când e vorba de cancer ovarian.

Cancerul ovarian este o afecțiune malignă care începe în ovare, organele reproducătoare feminine care produc ovule și hormoni. Ovarele sunt două glande mici, de formă ovală, situate în partea inferioară a abdomenului, pe ambele părți ale uterului. Cancerul ovarian poate să apară în diferite tipuri, cel mai comun fiind carcinomul ovarian epitelial, dar există și alte tipuri, precum carcinomul stromal și carcinomul cu celule germinale. Prognosticul și rata de supraviețuire când discutăm de cancer ovarian depinde și de tipul și de stadiul în care boala este descoperită și tratată.

Tratamentul cancerului ovarian poate implica o combinație de intervenție chirurgicală, chimioterapie și radioterapie, în funcție de stadiul și tipul cancerului, precum și de starea generală a pacientului. De asemenea, pot fi folosite terapii țintite sau imunoterapia în anumite cazuri. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Prognosticul pacientei cu cancer ovarian depinde și de tipul bolii

Previziunea evoluției bolii depinde atât de stadiul, cât și de tipul de cancer ovarian de care suferă pacienta. Există trei tipuri de cancer ovarian:

Epitelial

Cancerul ovarian epitelial este cel mai comun tip de cancer ovarian și se dezvoltă în celulele epiteliale care acoperă suprafața ovarelor. Acest tip de cancer ovarian este adesea diagnosticat în stadii avansate, deoarece simptomele pot fi vagi și pot fi confundate cu alte afecțiuni. Simptomele cancerului ovarian epitelial pot include balonare, disconfort abdominal sau pelvin, schimbări ale obiceiurilor intestinale sau urinare, pierdere în greutate inexplicabilă, oboseală și durere pelvină. Aceste simptome pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni, ceea ce poate întârzia diagnosticul. 

Stromal

Cancerul ovarian stromal este un tip rar de cancer ovarian care se dezvoltă în țesuturile de suport ale ovarului, numite stroma ovariană. Ovarele conțin mai multe tipuri de celule, iar cele stromale sunt responsabile pentru producerea hormonilor, precum estrogenul și progesteronul. Acest tip de cancer ovarian este diferit, deci, de carcinomul ovarian epitelial, care se dezvoltă în celulele epiteliale care acoperă suprafața ovarului. Simptomele cancerului ovarian stromal pot varia în funcție de tipul de tumoră și de hormonii pe care îi produce. Acestea pot include modificări ale ciclului menstrual, creșterea părului facial și corporal, voce mai groasă, acnee și schimbări ale apetitului sexual. Uneori, aceste tumori se pot mări și pot cauza disconfort abdominal sau pelvin.

Cu celule germinale

Aceste tumori se dezvoltă în celulele care produc ovulul. Cancerul ovarian cu celule germinale poate să apară la orice vârstă, dar este mai frecvent la femeile mai tinere, inclusiv la adolescente și femei tinere adulte. Simptomele cancerului ovarian cu celule germinale pot include umflarea sau durerea pelvină, disconfort abdominal, senzație de presiune în abdomen, creșterea în volum a abdomenului, senzație de plenitudine sau balonare. Simptomele pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni pelvine sau ginecologice.

Potrivit statisticilor, aproximativ 90% dintre cancerele ovariene implică tumorile epiteliale; tumorile stromale reprezintă în jur de 7% dintre tumorile ovariene, iar tumorile cu celule germinale sunt mult mai rare. Rata de supraviețuire generală la 5 ani pentru aceste trei tipuri de cancer ovarian este de 44%, potrivit Asociației Americane de Oncologie (American Cancer Society).

Contează depistarea precoce a cancerului ovarian?

Unii oameni de știință spun că depistarea precoce a acestei boli are, în general, ca rezultat un prognostic mai bun pentru paciente. Când cancerul ovarian este diagnosticat  și tratat în stadiul 1, rata de supraviețuire relativă la 5 ani este de 92%. Din păcate, doar aproximativ 15% dintre cancerele ovariene sunt diagnosticate în acest prim stadiu. Detectarea precoce a cancerului ovarian ar putea reduce mortalitatea cu 10-30%. 

Un studiu recent sugerează că detectarea precoce a cancerului ovarian ar putea reduce mortalitatea cu 10-30%. Un trial de dată și mai recentă care a analizat 202 562 de femei a concluzionat, însă, că detectarea precoce a bolii nu a redus semnificativ mortalitatea. În general, cancerul ovarian continuă să aibă un prognostic prost, majoritatea femeilor fiind diagnosticate cu boală avansată.

Care este rata de supraviețuire în funcție de tipul de cancer ovarian și de stadiu?

Iată care sunt cifrele în ce privește supraviețuirea unei paciente cu cancer ovarian:

Rata de supraviețuire relativă la 5 ani, pentru cancerul ovarian epitelial

stadiul 1: 90% rată de supraviețuire
stadiul 1A: 94%
stadiul 1B: 92%
stadiul 1C: 85%
stadiul 2: 70%
stadul 2A: 78%
stadiul 2B: 73%
stadiul 3: 39%
stadiul 3A: 59%
stadiul 3B: 52%
stadiul 3C: 39%
stadiul 4: 17%.

Rata de supraviețuire relativă la 5 ani pentru tumorile stromale de la ovare

stadiul 1: 95% rată de supraviețuire
stadiul 2: 78%
stadiul 3: 65%
stadiul 4: 35%.

Rata relativă de supraviețuire la 5 ani pentru tumorile ovariene cu celule germinale

stadiul 1: 98%
stadiul 2: 94%
stadiul 3: 87%
stadiul 4: 69%.

Dacă ai în familie cazuri de cancer ovarian sau de cancer mamar, este esențial să vorbești cu medicul specialist despre riscul personal de a dezvolta cancer ovarian. În funcție de informațiile pe care i le oferi, medicul îți poate recomanda un consilier genetic, pentru a discuta o posibilă testare genetică pentru a se depista anumite mutații genetice care îți cresc riscul de a dezvolta cancer mamar și cancer ovarian, în viitor. Cauzele exacte ale cancerului ovarian nu sunt încă pe deplin înțelese, dar anumiți factori de risc pot crește probabilitatea dezvoltării acestei afecțiuni.

Factori de risc în cancerul ovarian

Pe lista factorilor care pot crește riscul de cancer ovarian se află:

Vârsta mai înaintată

Boala poate să apară la orice vârstă, însă este mai rară la femeile tinere și mai frecventă la cele cu vârste de 50-60 de ani.

Mutațiile genetice

Un procent mic de cancere ovariene este cauzat de mutațiile genetice pe care pacienta le-a moștenit de la părinți; genele despre care se știe că cresc riscul de cancer ovarian sunt BRCA1 și BRCA2 și tot aceste gene cresc și riscul de cancer mamar.

Antecedentele din familie de cancer ovarian

Persoanele cu două sau cu mai multe rude apropiate care au avut cancer ovarian au un risc crescut de a dezvolta și ele această boală.

Terapia de substituție hormonală cu estrogen

Acest tratament crește riscul de cancer ovarian mai ales dacă pacienta a folosit estrogenul pe termen lung și în doze mari.

Vârsta prea mică la menstruație și prea înaintată la menopauză

Vârsta la care a avut loc prima menstruație și vârsta la care a avut loc ultima menstruație - specialiștii spun că dacă menstruația a debutat la vârste mici sau dacă menopauza a debutat la o vârstă înaintată ori dacă ambele situații sunt valabile în cazul unei paciente, acești factori îi pot crește acesteia riscul de cancer ovarian.

Sindromul Lynch

Sindromul Lynch, cunoscut și sub numele de sindromul cancerului colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC), crește riscul de cancer ovarian și de cancer uterin. De asemenea, sindromul Peutz-Jeghers crește riscul de cancer ovarian, mamar și pulmonar.

Dacă este cazul, medicul tău te va îndemna să apelezi la un consilier genetic, iar acesta te poate ajuta să te decizi dacă testele genetice sunt indicate în situația ta, mai ales că există teste de ultima generație care pot descoperi dacă o persoană sănătoasă are o mutație genetică ce crește riscul de cancer ovarian.

Se poate preveni cancerul ovarian?

Cancerul ovarian nu poate fi prevenit în întregime, dar există câțiva factori de reducere a riscului și strategii de gestionare a riscului care pot ajuta la diminuarea probabilității dezvoltării acestei afecțiuni.

Utilizarea de anticoncepționale

Utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive orale poate reduce riscul de cancer ovarian. Cu toate acestea, trebuie discutat cu medicul despre acest aspect, deoarece există alte riscuri asociate cu anticoncepționalele.

Alăptarea

Cercetările au arătat că și alăptarea poate oferi o protecție modestă împotriva cancerului ovarian.

O stare bună de sănătate

Menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool pot contribui la reducerea riscului de cancer ovarian și de alte boli.

Consiliere genetică

Dacă ai un istoric familial de cancer ovarian sau alte semnale de avertizare, discută cu un consilier genetic. Acesta poate recomanda teste pentru a stabili dacă ești purtătoare a unei mutații genetice care te expune la un risc mai mare de cancer ovarian. Pentru femeile cu un risc crescut, monitorizarea regulată și vizitele medicale regulate pot ajuta la detectarea timpurie a oricăror schimbări în ovare sau trompe uterine.

Chirurgia de prevenire

Femeile cu un risc crescut de cancer ovarian din cauza unui istoric familial sau a unei mutații genetice, cum ar fi BRCA1 sau BRCA2, pot discuta cu un medic despre posibilitatea de a efectua o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor și a trompelor uterine. Aceasta este o opțiune radicală, dar care reduce semnificativ riscul.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Ovarian, Fallopian Tube, and Peritoneal Cancer 
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/gynecologic-tumors/ovarian,-fallopian-tube,-and-peritoneal-cancer
The Lancet - Ovarian cancer population screening and mortality after long-term follow-up in the UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS): a randomised controlled trial
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00731-5/fulltext
Studiul „Ovarian cancer population screening and mortality after long-term follow-up in the UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS): a randomised controlled trial”, apărut în The Lancet, May 12, 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00731-5, autori: Usha Menon et al.
NCBI - Early Detection of Ovarian Cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6376972/
Studiul „Early Detection of Ovarian Cancer”, apărut în Hematol Oncol Clin North Am. 2018 Dec; 32(6): 903–914. Published online 2018 Sep 28. doi: 10.1016/j.hoc.2018.07.003, autori: Kevin M. Elias et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0