Plante care stimulează memoria și concentrarea

Dacă îți este greu să-ți duci la îndeplinire sarcinile de la locul de muncă ori ai de studiat pentru un examen important, poți să-ți crești capacitatea de concentrare și atenția apelând la câteva plante. Multe dintre aceste ierburi și mirodenii au fost studiate pentru efectele lor asupra bolii Alzheimer, în timp ce altele au fost testate pentru efectele lor generale asupra memoriei și concentrării. Iată care sunt acele plante pentru memorie mai bună pe care să le iei în calcul.

Memoria este capacitatea organismului de a înregistra, stoca, păstra și recupera informații și experiențe. Este un proces complex și esențial pentru funcționarea cognitivă a ființelor umane și a altor organisme. Mmeoria poate fi influențată de factori precum stresul, somnul, exercițiile fizice, alimentația și starea generală de sănătate. În acest articol, îți prezentăm câteva plante pentru memorie, care te vor ajuta să gândești mai clar, să-ți amintești mai ușor și să te concentrezi mai bine la activitățile tale.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Turmericul, remediu pentru o minte ageră

Turmericul este un condiment care are în compoziție un compus numit curcumină. Acesta are efecte antioxidante și antiinflamatorii, doi factori care au un rol vital în sănătatea creierului și starea de sănătate a organismului.

Potrivit unei cercetări, oamenii de știință au ajuns la concluzia că turmericul este un stimulent pentru memorie și poate împiedica apariția bolii Alzheimer. Alzheimerul este una dintre cele mai debilitante afecțiuni: pe măsură ce boala progresează, poate duce la dificultăți de comunicare, de comportament și tulburări de dispoziție. În plus, turmericul menține sănătatea creierului prin inhibarea descompunerii celulelor nervoase din creier. Pentru a crește aportul de turmeric, adaugă-l în mâncărurile cu cartofi, în supe și în alte preparate vegetale sau cu carne, după preferințe.

Atenție! Dozele mari de turmeric pot irita stomacul, provocând greață. Totodată, turmericul nu trebuie administrat simultan cu anticoagulantele.

Ginkgo biloba, recomandată în special vârstnicilor

Pe lista de plante pentru memorie este și ginkgo biloba. Folosit mult timp ca tratament pentru îmbunătățirea performanțelor intelectuale, ginkgo biloba este un remediu utilizat în medicina tradițională chineză în tratarea tulburărilor de memorie la bătrâni, fiind bine cunoscut pentru beneficiile sale, precum îmbunătățirea memoriei. Specialiștii spun că extractul de ginkgo biloba ar putea ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, stimulând circulația sangvină de la nivelul creierului. Totodată, extractul de ginkgo biloba întărește peretele venos și diminuează sângerările capilare.

Există unele studii care atestă că această plantă poate îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele cu boala Alzheimer sau cu deficiență cognitivă ușoară. Mai mult, o cercetare publicată în Journal of Alzheimer’s Disease arată că extractul de ginkgo biloba poate fi util în încetinirea declinului cognitiv la pacienții care prezintă simptome neuropsihiatrice, pe lângă deficiență cognitivă și demență.

Un alt studiu a descoperit că un extract de ginkgo biloba, cunoscut sub numele de EGb 761, este eficient în tratarea bolii Alzheimer. Alte cercetări, publicate în mai multe reviste de specialitate, au concluzionat în mod similar că EGb 761 este sigur de utilizat și este eficient în stabilizarea și, eventual, în îmbunătățirea capacității de memorare și concentrare la pacienții cu demență. Cercetătorii consideră că extractul de ginkgo biloba îmbunătățește funcția cognitivă, deoarece combate îmbătrânirea vaselor sangvine cerebrale și protejează creierul de leziunile neuronale.

Atenție! Ginkgo biloba nu se recomandă în sarcină, în alăptare sau copiilor. Supradoza poate provoca deranjamente gastrice și amețeli.

Ginsengul, indicat în problemele de concentrare

Una dintre cele mai populare plante din medicina naturistă, ginsengul conține substanțe chimice antiinflamatoare numite ginsenozide. Potrivit unui review de dată recentă, oamenii de știință au observat că ginsenozidele pot ajuta la reducerea acumulării de peptidă beta-amiloidă, moleculă care poate forma plăci amiloidice la nivelul creierului. Peptida beta-amiloidă este cunoscută drept molecula care duce la boala Alzheimer prin acumularea și depunerea în cortexul frontal și hipocamp în creier.
Atenție! Supradoza cu ginseng poate provoca dureri de stomac și somnolență. Ghimbirul nu se folosește simultan cu medicația anticoagulantă.

Roinița îmbunătățește memoria și concentrarea

O plantă consumată adesea sub formă de ceai și folosită frecvent pentru a ușura anxietatea și insomnia, roinința poate ajuta și la îmbunătățirea funcției cognitive, mai ales la persoanele care se confruntă cu lipsa de concentrare.

În cadrul unui studiu, 42 de pacienți cu boală Alzheimer ușoară până la moderată au luat fie un placebo, fie un extract de roiniță, timp de patru luni. La sfârșitul studiului, la pacienții care au primit roiniță s-a observat o îmbunătățire semnificativ mai mare a funcției cognitive (comparativ cu pacienții care au primit placebo).

Roinița poate provoca anumite reacții adverse, precum: durere de cap, creșterea temperaturii corpului, greaţă, vărsături, dureri de stomac, ameţeală, respirație șuierătoare, iritații pe piele. Remediile pe bază de roiniță trebuie utilizate doar pentru o perioadă scurtă de timp. Este important și să ceri sfatul medicului înainte de a urma un tratament naturist cu roiniță. Remediul nu este indicat femeilor însărcinate, celor care alăptează, copiilor și nici persoanelor care urmează să fie supuse unor intervenții chirurgicale.

Ce mai poți face pentru a-ți păstra memoria în stare bună cât mai mult timp?

Există mai multe obiceiuri de viață și strategii pe care le poți adopta pentru a-ți păstra memoria în stare bună și pentru a susține sănătatea creierului pe termen lung. Iată câteva recomandări:

Activitate fizică

Exercițiile fizice regulate sunt benefice pentru sănătatea creierului; acestea pot îmbunătăți circulația sângelui în creier și sprijină creșterea noilor celule cerebrale. Obișnuiește-te să faci pentru cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Vezi ce forme de mișcare ți-e mai ușor să introduci în programul tău ca să nu simți că faci eforturi prea mari, deoarece astfel vei renunța repede. Poate îți vine mai ușor să faci gimnastică, yoga sau să dansezi în casă, ori poate ți se potrivește mai bine să ieși să alergi în parc ori să te plimbi cu bicicleta.

Alimentație sănătoasă

O dietă echilibrată, bogată în antioxidanți și acizi grași Omega 3, poate sprijini sănătatea creierului. Consumul regulat de fructe și legume proaspete, pește gras (cum ar fi somonul, heringul sau macroul), nuci și semințe crude ori coapte este benefic.

Somn adecvat

Somnul de calitate este esențial pentru funcționarea optimă a creierului și nu numai. Încearcă să menții un program regulat de somn și să acorzi importanță unui mediu de odihnă liniștit și întunecat. Dacă nu reușești să adormi repede sau te trezești des de-a lungul nopții, încearcă întâi remedii simple: nu mai mânca nimic cu două ore înainte de culcare, bea un ceai calmant (mușețel, valeriană, lavandă, tei etc.), lasă deoparte ecranele cu o oră înainte de somn. Dacă iei măsuri pentru a dormi mai bine și tot nu reușești, cere sfatul medicului de familie.

Menținerea unor relații sociale

Interacțiunea socială și comunicarea regulată cu prietenii și familia pot stimula creierul și pot îmbunătăți funcția cognitivă. Mai ales pe măsură ce îmbătrânești, e indicat să nu te înstrăinezi de cei dragi, să nu te izolezi, ci să socializezi și în persoană, și prin alte mijloace de comunicare.

Gestionarea stresului

Stresul cronic poate afecta negativ memoria și sănătatea creierului. Practicarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga sau respirația profundă, poate ajuta la reducerea stresului. Foarte bun remediu pentru stres este sportul. Se pare că dacă faci 10-15 minute de activitate fizică intensă pe zi sau 30 de minute de activitate fizică moderată, reușești să combați stresul și să obții claritate mintală.

Efectuarea unor exerciții mintale

Menținerea activă a creierului prin exerciții cum ar fi cititul, rezolvarea de puzzle-uri, învățarea de lucruri noi sau practicarea unor jocuri de logică poate ajuta la păstrarea memoriei pe termen mai lung.

Evitarea substanțelor toxice

Fumatul și consumul excesiv de alcool pot avea un impact negativ asupra sănătății creierului și al întregului organism. Este recomandabil să eviți sau să limitezi consumul acestor substanțe dacă vrei să îți păstrezi o memorie cât mai bună pe termen lung.

Monitorizarea sănătății generale

Gestionarea altor afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau colesterolul ridicat, poate ajuta la prevenirea deteriorării cognitive. Ia-ți tratamentele așa cum ți le-a prescris medicul și respectă indicațiile pentru stilul de viață adecvat.

Participarea la activități sociale și culturale

Implicarea în activități culturale, cum ar fi vizitarea muzeelor, mersul la teatru sau participarea la alte evenimente sociale (târguri, diverse conferințe deschise publicului etc.), poate stimula creierul, oferind experiențe noi și interesante.

Controalele medicale regulate

Mulți oameni nu merg la medic decât dacă se simt rău, însă medicii spun mereu că e mai ușor să previi decât să vindeci, și e mai ușor să tratezi o boală incipientă decât una în stadiu avansat. Dacă observi schimbări semnificative în ce privește memoria sau funcția cognitivă, este important să mergi la medicul de familie, care îți va da instrucțiunile necesare legat de ce să faci în continuare. Uneori, problemele de memorie pot fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi boala Alzheimer sau alte tulburări cognitive, care au nevoie de tratament susținut.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - 7 ways to keep your memory sharp at any age
https://www.health.harvard.edu/healthbeat/7-ways-to-keep-your-memory-sharp-at-any-age
Frontiers - An Updated Review of Randomized Clinical Trials Testing the Improvement of Cognitive Function of Ginkgo biloba Extract in Healthy People and Alzheimer’s Patients
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2019.01688/full
Studiul „An Updated Review of Randomized Clinical Trials Testing the Improvement of Cognitive Function of Ginkgo biloba Extract in Healthy People and Alzheimer’s Patients”, Front. Pharmacol., 21 February 2020, Sec. Ethnopharmacology, Volume 10 - 2019 | https://doi.org/10.3389/fphar.2019.01688, autori: Haolong Liu et al.
NCBI - Ginsenosides: A Potential Neuroprotective Agent
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5964429/
Studiul „Ginsenosides: A Potential Neuroprotective Agent”, Biomed Res Int. 2018; 2018: 8174345. Published online 2018 May 8. doi: 10.1155/2018/8174345, autori: Mengmeng Zheng et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0