Pericolul radiatiilor in viata de zi cu zi: efecte asupra sanatatii

Suntem expusi zilnic radiatiilor – fie ca vorbim despre cele ultraviolete, fie ca ne referim la cele emise de cuptorul cu microunde, radio, telefon sau router-ul wireless, te-ai intrebat vreodata cat de daunatoare sunt acestea pentru organism?

Radiatiile sunt, de fapt, energie care se propaga sub forma de unde. Acestea pot fi cu frecventa joasa (de pilda, undele radio si cele emise de cuptorul cu microunde), dar pot fi si de frecventa inalta (radiatiile X sau gamma). Unele radiatii sunt naturale, in timp ce altele sunt artificiale – create de om. Orice fel de radiatie afecteaza, intr-un fel sau altul, celulele din organism, insa cu cat frecventa acestora este mai redusa, cat atat mai mici sunt daunele produse in organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Expunerea la un nivel mare de radiatii poate cauza stari de rau, dar si declansarea unor boli precum cancerul sau chiar decesul.

In functie de impactul pe care il au asupra organismului, radiatiile pot fi impartite in 2 categorii:

  • Ionizante – radiatiile ionizante sunt periculoase pentru sanatate.
  • Neionizante – acestea devin periculoase numai in cantitati foarte mari, insa de regula sunt inofensive.

Care sunt radiatiile periculoase pentru organismul uman

Radiatiile ionizante sunt periculoase pentru sanatate. Iata care sunt acestea:

Particule Alpha – sunt cel mai putin periculoase, intrucat nu pot penetra pielea. Insa acestea pot fi ingerate sau inhalate. Radonul emana particule Alpha care, odata ajunse in corp, pot cauza cancer pulmonar. Radonul se regaseste in sol, dar si in materialele de constructii folosite pentru case. De aceea, e indicat ca nivelul de radon al fiecarei case sa fie testat anual.

Particule Beta – acestea sunt, de fapt, electroni care se misca foarte repede, insa care sunt blocati de obiectele solide. Ele sunt de 8000 de ori mai mici decat particulele Alpha, ceea ce inseamna ca pot penetra pielea si sunt mai periculoase. Expunerea la acestea poate cauza arsuri, dar si stari de rau. Daca materialul radioactiv patrunde in apa sau hrana si este ingerat, pericolele pentru sanatate sunt si mai mari.

Radiatiile Gamma – sunt cele mai periculoase radiatii ionizante. Ele penetreaza aproape orice forma de materie, reusind sa patrunda in piele, in oase, dar si in maduva osoasa. In forma naturala, aceste radiatii se regasesc in elementele radioactive ale pamantului – un exemplu este radonul. Exista insa si radiatii Gamma realizate de om, cum ar fi cele folosite in scopuri medicale (in cantitati reduse) pentru realizarea testelor imagistice si pentru tratarea cancerului, precum si pentru scanarea bagajelor in aeroporturi. Bineinteles, centralele nucleare reprezinta o sursa majora si extrem de periculoasa de radiatii Gamma.

Razele X – acestea sunt radiatii electromagnetice cu lungimi de unda mici, care pot fi folosite in scopuri medicale, dar care, folosite excesiv, pot crea o serie de probleme de sanatate. La fel ca si radiatiile Gamma, si razele X se regasesc in mod normal in natura, dar si in mod artificial, fiind folosite mai ales in domeniul medical (radiografii).

Radiatile ultraviolete (UV) – radiatiile UV intense pot deveni si ele radiatii ionizante, ceea ce inseamna ca pot afecta ADN-ul celular. Acestea nu pot trece de nivelul pielii, de aceea efectele daunatoare ale acestor radiatii apar la nivel cutanat – de pilda, cancerul de piele. Radiatiile UV sunt emanate de soare, dar pot fi emanate si de lampa din solarul de la salonul de bronzare.

Concluzia este ca surse de radiatii ce pot fi periculoase pentru sanatate sunt: radonul, radiatiile solare intense, lampa solarului, radiografiile si alte analize cu raze X, tomografia computerizata, radioterapia, scannerele din aeroport care folosesc radiatii, precum si centralele nucleare si testarea nucleara.

Ce surse de radiatii nu reprezinta un pericol pentru sanatate

Radiatiile cu lungime de unda scurta nu prezinta niciun pericol pentru sanatate, potrivit studiilor facute pana acum. Asta inseamna ca telefoanele mobile, dispozitivele wireless, dispozitivele bluetooth, radioul, cuptorul cu microunde si alte dispozitive similare sunt inofensive. Oamenii de stiinta fac inca cercetari pe aceasta tema, deci e posibil ca de la an la an informatiile sa se modifice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0