Cuptorul cu microunde - daunator sau nu?

Folosirea cuptorului cu microunde reprezinta in subiect controversat – sunt sau nu microundele periculoase pentru sanatate?

Tot mai mult oameni folosesc cuptorul cu microunde pentru incalzirea rapida a alimentelor, dar si pentru prepararea unor produse alimentare. Fie acasa, fie la serviciu, romanii folosesc zilnic cuptorul cu microunde.

Ce sunt microundele?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Microundele sunt unde radio cu frecventa inalta si, la fel ca si radiatiile vizibile (lumina), acestea fac parte din spectrul electromagnetic. Microundele sunt folosite in primul rand de catre televiziuni pentru radiodifuzare, pentru radarul aerian si naval, dar si in telecomunicatii.

Microundele sunt transmise, reflectate sau absorbite de materialele care le ies in cale, intr-un mod similar luminii. Materialele metalice reflecta microundele, in timp ce materialele nemetalice precum sticla, permit microundelor sa treaca prin ele.

Tot ce contine apa (spre exemplu mancarea) sau alte fluide absoarbe cu usurinta microundele, care se transforma apoi in caldura.

 

 

Sunt sau nu microundele daunatoare?

Potrivit specialistilor, atunci cand sunt folosite in mod corespunzator, microundele nu pun sanatatea in pericol. Asadar, cuptorul cu microunde poate fi folosit in siguranta pentru incalzirea alimentelor intrucat acesta nu emite radiatii periculoase.

In ceea ce priveste calitatea nutritionala a alimentelor incalzite sau preparate in cuptorul cu microunde, rezultatele studiilor indica faptul ca alimentele nu isi pierd nutrientii in urma expunerii la microundele emanate de cuptor.

In cadrul unui studiu, s-au analizat carnea de porc si de pui gatita in cuptorul cu microunde, dar si gatita intr-un cuptor conventional. Specialistii au constatat ca cea preparata in cuptorul cu microunde contine cantitati mai mari de vitamina B6 si tiamina decat carnea gatita in cuptorul obisnuit.

Un alt studiu a analizat nutrientii din broccoli gatit in mai multe feluri: la aburi, fiert, sotat si in cuptorul cu microunde. La final, s-a descoperit ca broccoliul gatit in cuptorul cu microunde este al doilea cel mai sanatos, inaintea celui fiert sau sotat, intrucat a retinut cantitati mai mari de vitamina C decat acestea.

Un alt mit care se vehiculeaza despre cuptorul cu microunde este cel potrivit caruia acestea denatureaza proteinele din alimente si transforma moleculele in substante toxice, poate chiar cancerigene. In acest sens, specialistii au facut un studiu in cadrul caruia au analizat baconul gatit in mod obisnuit si pe cel gatit in cuptorul cu mcirounde. S-a observat astfel ca cel gatit in cuptorul cu microunde are o concentratie mai mica de nitrozamine, compusi chimici despre care se stie ca au potential cancerigen.

In ceea ce priveste transformarea proteinelor, orice tip de gatire a alimentelor are abilitatea de a transforma proteinele, ceea ce inseamna ca acestea isi pierd structura tridimensionala, nu neaparat ca devin toxice. Acest lucru se intampla, spre exemplu, in cazul albusului de ou care se solidifica si devine opac atunci cand este gatit.   

Mai mult decat atat, denaturarea proteinelor poate fi chiar benefica in unele cazuri. De pilda, laptele incalzit devine mai usor de tolerat de stomacul persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza. Proteinele transformate sunt mai usor de digerat de catre enzimele din sistemul digestiv.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0