Pelagra sau deficienta de vitamina B3: cauze, simptome, tratament

Deficienta de vitamina B3 poate perturba zeci de procese in organismul uman si poate duce la instalarea unei boli care se numeste pelagra.

Pelagra este o boala cauzata de o alimentatie deficitara sau de faptul ca organismul este incapabil sa absoarba fie niacina (vitamina B3), fie triptofanul, un aminoacid esential.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vitamina B3, cunoscuta si sub numele de niacina, joaca un rol estential in sanatatea pielii, a sistemului digestiv si in sanatatea mintala. Aceasta vitamina sustine functiile a peste 200 de enzime din organism.

Simptomele deficientei de vitamina B3

Pelagra afecteaza pielea, sistemul nervos, sistemul digestiv si membranele mucoase, cum ar fi cele din ochi si din nas. Simptomele in deficitul de vitamina B3 (sau pelagra) sunt:

  • leziuni simetrice pe ambele parti ale corpului - aceste leziuni sunt cele mai vizibilepe zonele pielii care sunt expuse la soare; unele persoane dezvolta leziuni care le acopera mainile si picioarele in intregime.
  • leziuni in forma de fluture aparute pe fata sau un "colier" de leziuni in jurul gatului, care se dezvolta dupa ce persoana petrece timp la soare;
  • durere, umflatura si iritatii in zona gurii sau la nivelul altor membrane mucoase, cum ar fi in vagin sau in uretra; deficienta severa poate face ca limba sa se umfle sau sa se inroseasca; unii oameni pot sa dezvolte leziuni sub limba sau pe buze;
  • durere si senzatia de arsura in gat, piept sau stomac;
  • dureri digestive si neplaceri precum umflatura, varsaturi, greata, diaree si constipatie; unii pacienti dezvolta ulceratii in intestine, care provoaca scaune cu sange.
  • modificari in ceea ce priveste personalitatea si sanatatea mintala, inclusiv pierderea contactului cu realitatea (psihoza), confuzie, probleme legate de memorie, depresie si paranoia; uneori, aceste simptome pot fi incorect diagnosticate ca boala mintala.

Simptome mai putin severe ale carentei vitaminei D

Aceste simptome sunt mai putin grave si apar la nivelul pielii, sistemului nervos, sistemului digestiv si membranelor:

  • piele rosie sau iritata;
  • dureri de cap
  • oboseala
  • probleme digestive inexplicabile
  • anxietate sau depresie
  • modificari in gandire sau in capacitatea de concentrare
  • ameteala
  • o circulatie slaba.

Cauze in deficienta vitaminei B3

Exista doua tipuri de deficiente a vitaminei B3:

1. Forma primara a deficientei

Deficienta primara de vitamina B3 are loc atunci cand o persoana nu consuma suficiente alimente cu vitamina B3 si triptofan. In unele regiuni ale lumii, acolo unde asa-numitul porumb indian reprezinta o mare parte din dieta, oamenii pot sa nu isi ia o cantitate suficienta de vitamina B3 din alimentatie. Asta deoarece corpul nu poate absorbi vitamina B3 din acest tip de porumb daca nu este tratat cu o anumita substanta alcalina.

2. Forma secundara a deficientei

Deficienta secundara a vitaminei B3 are loc atunci cand o alta afectiune, cum ar fi diareea, boala Hartnup, bolile hepatice sau alcoolismul intervine in capacitatea organismului de a absorbi vitamina B3.

Tratamentul deficientei de vitamina B3

Persoanele care sunt ingrijorate si cred ca au o deficienta minora a vitaminei B3, insa nu au simptome semnificative, pot incerca sa tratezea aceasta deficienta prin unele modificari in alimentatie, alegand sa manance in special acele alimente bogate in B3. De asemenea, aceste persoane pot apela la suplimentele alimentare ce contin vitamina B3.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atentie, insa! Persoanele cu boli renale pot acumula prea multa niacina in organism, asa ca suplimentele cu vitamina B3 nu trebuie luate fara acordul medicului. Desi sunt posibile efecte secundare, suplimentele pe baza de vitamina B3 au slabe sanse sa provoace mancarimi ale pielii sau senzatii de arsuri ale pielii. Doza ideala este de 250-500 miligrame pe zi, la recomandarea medicului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0