Pacienții oncologici, risc crescut de evoluție severă COVID-19 [studiu]

Noul coronavirus a afectat peste 200 de țări. În ceea ce privește cazurile de cancer, acestea ajung la 18 milioane anual, afectând, astfel, un segment semnificativ de populație. Pacienții care au cancer sunt, în general, mai vulnerabili în fața infecțiilor, din cauza sistemului imunitar slăbit și a afecțiunilor preexistente. În consecință, pacienții cu cancer care au contractat virusul SARS-CoV-2 pot avea un parcurs al bolii mai dificil față de restul populației, ceea ce a făcut absolut necesară studierea acestor cazuri. 

Până recent, nu a existat nicio evaluare sistematică a efectelor noului coronavirus asupra pacienților bolnavi de cancer. Anumite observații în privința acestui segment fragil de bolnavi au fost făcute pe baza severității simptomelor și a recuperării lente și dificile, precum și a numărului mare de decese.   

Un studiu1 recent, însă, efectuat de către American Association for Cancer Research, s-a axat pe particularitățile pacienților bolnavi de cancer care au contractat virusul SARS-CoV-2. Studiul arată că bolnavii de cancer manifestă un risc crescut de evoluție severă a bolii COVID-19, precum și de deces, demonstrat pe mai multe aspecte și simptome ale bolii.

Studiul este observațional, axat pe informații colectate de la 14 spitale din provincia Hubei, din China, cu focus pe 105 pacienți cu cancer și 536 de de persoane fără tumori canceroase, ambele categorii având vârste similare și fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. În cadrul acestui studiu s-au analizat atât caracteristicile clinice, cât și parcursul bolii (deces, internare, dezvoltarea de simptome critice, cuplarea la ventilație mecanică etc.) la pacienții afectați de virusul SARS-CoV-2. S-au luat în considerare tipul și stadiul de cancer al fiecărui pacient, precum și tratamentele la care aceștia au fost supuși. Fiecare parametru a contat în analiza comportamentului de boală la acești pacienți.

Așadar, cercetătorii semnalează că pacienții bolnavi de cancere hematologice (precum leucemie, mielom și limfom), cancer pulmonar sau forme metastatice de cancer (stadiul IV de boală) au manifestat cele mai frecvente și severe simptome pe parcursul COVID-19. Persoanele bolnave de un tip de cancer hematologic sunt cei mai în pericol, având un sistem imunitar mult mai slăbit decât al pacienților cu tumori solide. 

Pacienții care au cancer au manifestat o frecvență similară a simptomaticii severe cu cea întâlnită la pacienții de COVID-19 fără cancer. Factorii de risc principali pentru un parcurs dificil al bolii și/sau deces sunt tipul de tumoră, stadiul bolii și comorbiditățile. În ceea ce privește tipul de cancer și severitatea afecțiunii, pacienții de cancer pulmonar au manifestat, de asemenea, un risc crescut de deces, de internare precum și de simptome critice și de cuplare la ventilație mecanică.  

În rândul pacienților bolnavi de cancer, cei care au suferit intervenții chirurgicale au prezentat un risc mai crescut de episoade severe, în timp ce grupul de pacienți care a primit numai tratament radioterapeutic nu a prezentat diferențe majore de manifestare a COVID-19 față de pacienții fără cancer. 

În cadrul cohortei de pacienți bolnavi de cancer, 12.26% au avut nevoie de radioterapie, 14.15% avut nevoie de chimioterapie, pe când 7.62% au fost supuși unei intervenții chirurgicale. De asemenea, 5.71% au primit tratament de imunoterapie timp de 40 de zile, înainte de infectarea cu noul coronavirus.    

Un fapt interesant este că pacienții care au fost supuși tratamentelor de imunoterapie au manifestat un risc mai crescut de deces, precum și de dezvoltarea de simptome mai severe.  Pacienții care au suferit intervenții chirurgicale au manifestat, de asemenea, un risc mai mare de deces, precum și de cuplare la ventilație mecanică.

În timp ce pacienții bolnavi de cancer și de COVID-19 împărtășesc anumite caracteristici epidemiologice cu populația generală, s-a remarcat o serie de asemenea caracteristici în plus la prima categorie. Pe lângă severitatea simptomelor și riscul crescut de internare, conectare la ventilația mecanică și deces, pacienții care au cancer infectați prezintă un risc de 10 ori mai mare de infecții nosocomiale (infecții spitalicești), ceea ce crește riscul de deces.  

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul Patients with cancer appear more vulnerable to SARS-COV-2: a multi-center study during the COVID-19 outbreak, publicat în Cancer Discovery, în aprilie 2020, autori: Mengyuan Dai, Dianbo Liu, Miao Liu, Fuxiang Zhou, Guiling Li, Zhen Chen, Zhian Zhang, Hua You, Meng Wu, Qichao Zheng, Yong Xiong, Huihua Xiong, Chun Wang, et al.
https://cancerdiscovery.aacrjournals.org/content/early/2020/04/24/2159-8290.CD-20-0422

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0