Otita: tipuri, cauze si tratament

1.    Despre otită
a.    Tipuri de otită
        i. Otita internă
        ii. Otita medie
        iii. Otita externă
b.    Simptomele otitei
c.    Cauzele otitei
2.    Diagnosticul și tratamentul otitei
a.    Vizita la medic
b.    Forme de tratament
       i. Tratament medicamentos
       ii. Remedii
3.    Măsuri de prevenție a otitei
a.    Igiena corectă a urechilor
b.    Măsuri generale

Despre otită

Otita este o infecție a urechii, cauzată de pătrunderea unui virus sau a unei bacterii care provoacă inflamație la nivelul acesteia. Infecțiile urechii pot fi dureroase din cauza procesului inflamator survenit la nivelul acesteia, precum și din cauza acumulării de lichid în interiorul urechii. 

Otita poate fi internă, medie sau externă, în funcție de zona urechii afectată de infecție. De asemenea, în funcție de tipul de inflamație, otita poate fi cronică sau acută. 

Otitele sunt dureroase și neplăcute, dar, dacă sunt tratate corespunzător, simptomele dispar relativ repede. Cu toate acestea, infecțiile cronice ale urechii pot fi ceva mai dificile, deoarece tind să reapară la intervale regulate de timp. Otitele cronice pot cauza leziuni permanente la nivelul urechii medii și interne.

Tipuri de otită

După cum am menționat, otita poate fi de mai multe tipuri, și anume internă, medie și externă. Fiecare se manifestă cu simptome tipice și necesită vizita la medic și tratament, după caz.  

Otita internă

Otita internă este cunoscută și sub denumirea de labirintită. Aceasta este caracterizată prin inflamația urechii interne. În general, acest tip de otită dispare de la sine, fără să fie nevoie de tratament. 

Pot exista, însă, și situații în care otita internă se agravează sau pacientul manifestă o formă severă, caz în care este necesar un tratament medicamentos. În caz contrar, pacientul riscă să își piardă auzul. Labirintita sau otita internă este o formă relativ rară de otită, mult mai rar întâlnită față de otita medie sau externă. 

Otita medie

Otita medie este infecția care apare la nivelul urechii medii. Virusul sau bacteria care pătrunde în ureche dă curs inflamației în regiunea din vecinătatea timpanului. Această afecțiune este mai des întâlnită în rândul copiilor. Așadar, în jur de 80% dintre copii au de-a face cu o asemenea infecție până la vârsta de trei ani.

La fel ca în cazul otitei interne, și otita medie se poate vindeca de la sine, fără tratament. Tratamentul este, însă, recomandat dacă durerea persistă și/sau apar și alte simptome, cum ar fi febra sau frisoanele.

De multe ori, otita medie apare ca o urmare a unei infecții la nivelul tractului respirator, care se dispersează și ajunge către urechi. Atunci când trompa lui Eustachio se blochează, se produce o acumulare de lichid în spatele timpanului, ceea ce favorizează dezvoltarea bacteriilor în zona afectată, cauzând durere.

Otita externă

Otita externă este inflamația părții vizibile a urechii. Aceasta apare din cauza bacteriilor sau fungilor care atacă urechea externă. Anumite situații predispun individul la apariția otitei externe, cum ar fi spălatul urechilor cu săpun sau cu alte substanțe care agresează pielea, anumite afecțiuni, precum dermatita atopică sau psoriazisul, practicarea sporturilor acvatice (urechea înotătorului), folosirea incorectă a bețișoarelor pentru curățarea urechilor sau lipsa unei igiene corespunzătoare a urechilor. 

Simptomele otitei

După cum spuneam, simptomele otitei variază în funcție de tipul acesteia. Așadar, la pacienții cu otită internă, principalele simptome sunt stările frecvente de amețeală, țiuitul în urechi, vertigo și stare de slăbiciune. 

În ceea ce privește otita medie, aceasta se manifestă în principal prin durere la nivelul urechii, dar pot apărea și alte simptome precum stare de irascibilitate, tulburări de somn, febră și frisoane, senzație de ureche înfundată, congestie nazală și probleme de auz. În cazuri mai severe, pacientul poate remarca secreții galbene la nivelul urechii, pierderea echilibrului, stare de greață însoțită de vărsături, diaree și pierderea apetitului. 

Otita externă este definită, ca simptomatologie, în special prin apariția pruritului la nivelul urechii externe. Printre alte simptome care pot apărea se numără durerea puternică la nivelul canalului auditiv si al lobului urechii, înroșirea urechii, senzația pregnantă de ureche înfundată, probleme de auz și, în cazuri mai severe, amețeli, febră și frisoane. 

Aceste simptome pot apărea și dispărea și, în unele situații, se pot manifesta la nivelul ambelor urechi. Durerea este, de obicei, mai severă în cazurile de infecție dublă a urechilor. 

Simptomele otitei cronice pot fi mai puțin intense față de cele ale otitei acute. 

Copiii mai mici de șase luni, care fac febră sau manifestă orice simptome de infecție a urechii, trebuie duși de urgență la medic. Este important să soliciți asistență medicală imediată dacă cel mic are febră mai mare de 39 grade Celsius sau durere puternică la nivelul urechilor. 

Cauzele otitei

Infecțiile urechii apar, de regulă, atunci când trompa lui Eustachio se inflamează sau se blochează, având drept consecință acumularea de lichid la nivelul urechii medii. Trompa lui Eustachio este un canal care conectează urechea medie, sau timpanul, de nazofaringe. 

Atunci când trompa lui Eustachio se blochează sau se inflamează, există mai multe cauze principale:

-    Alergiile
-    Răcelile sezoniere
-    Infecțiile sinusale
-    Excesul de mucus
-    Fumatul
-    Infectarea sau inflamarea adenoizilor (un țesut aflat în vecinătatea amigdalelor care blochează accesul bacteriilor și virusurilor în organism)
-    Schimbarea presiunii în aer.

Otitele apar cel mai frecvent la copii deoarece aceștia nu au trompa lui Eustachio complet formată, aceasta fiind mai îngustă și mai scurtă. Sugarii care sunt hrăniți cu biberonul prezintă un risc mai crescut de infecții ale urechii față de cei hrăniți la sân. 

Printre factorii de risc principali care contribuie la apariția otitelor se numără și:

-    Schimbările de altitudine (de exemplu, în călătoriile cu avionul sau în alpinismul practicat la înălțimi foarte mari)
-    Schimbările de climă
-    Expunerea la fumul de țigară
-    Utilizarea suzetei
-    Răceli sau infecții ale urechii recente

Diagnosticul și tratamentul otitei

Vizita la medic

Medicul îți va examina urechile cu ajutorul unui instrument numit otoscop (consultația se numește otoscopie). În urma examinării, medicul va putea identifica iritația, acumularea de lichid, perforarea timpanului sau alte posibile complicații ale otitei. Dacă infecția este avansată, medicul va preleva o mostră de fluid din interiorul urechii pentru a investiga prezența bacteriilor rezistente la antibiotice, în așa fel încât să îți poată prescrie un tratament adecvat. 

În unele cazuri, e posibil să fie nevoie de investigații imagistice, cum ar fi un CT, pentru a identifica dacă infecția s-a răspândit mai departe de urechea medie. 

Nu în ultimul rând, e posibil ca medicul să efectueze un test de auz, mai ales dacă suferi de infecții cronice ale urechii. 

Forme de tratament

Tratament medicamentos

În ceea ce privește tratamentul pentru otita internă, acesta începe prin monitorizarea infecției, pentru a vedea dacă se poate vindeca de la sine – acest lucru se întâmplă în peste 80% din cazuri. Dacă afecțiunea nu se tratează de la sine, medicul va administra un tratament, în funcție de cauza infecției, care poate consta în prescrierea de antibiotice și antiinflamatoare.

Tratamentul pentru otita medie este stabilit în funcție de gravitatea infecției, precum și de toleranța pacientului la antibiotice sau de preferințele acestuia cu privire la tratament. Otita poate fi tratată fie cu antiinflamatoare și antitermice, fie cu antibiotice – numai dacă este vorba despre otita de cauză bacteriană, altfel antibioticele nu vor avea efect.

Tratamentul pentru otita externă se bazează, în principal, pe analgezice pentru reducerea durerii, precum și pe picături speciale pentru ureche și sinusuri.

Remedii

Pe lângă tratamentul medicamentos, medicul îți poate recomanda odihnă la pat, hidratare din belșug, cu apă, ceaiuri și sucuri naturale, o alimentație bogată în nutrienți, pentru susținerea sistemului imunitar, și protejarea capului de vânt, frig și umezeală, atât pe durata tratamentului, cât și o perioadă după.

Nu se recomandă călătoritul cu avionul, scufundările, schimbarea subită a climei sau activitățile sportive intense atât pe perioada tratamentului, cât și la o bucată de timp după recuperare, pentru a evita riscul de cronicizare a infecției urechii.

Măsuri de prevenție a otitei

Atât timp cât cunoști principalii factori de risc pentru dezvoltarea otitei, poți să te ferești de riscul de îmbolnăvire sau de cronicizare a infecțiilor urechii. 

Igiena corectă a urechilor

Bețișoarele pentru urechi pot fi folosite în igiena urechilor, dar numai pentru curățarea pavilionului și celorlalte părți externe ale urechii. Pentru a îndepărta acumularea de ceară de la suprafața canalului de acces în interiorul urechii, se poate folosi o dischetă demachiantă umezită cu apă caldă. Cu blândețe, curăță strict intrândul canalului de acces, fără a pătrunde cu degetul în interiorul urechii. 

Igiena urechilor trebuie efectuată săptămânal, iar aici ne referim strict la partea exterioară. 

Măsuri generale

Următoarele practici pot reduce, de asemenea, riscul, de infectare a urechilor:

-    Spălarea frecventă a mâinilor
-    Evitarea mulțimilor
-    Hrănirea la sân a sugarilor
-    Evitarea folosirii suzetei la sugari și copii mici
-    Evitarea fumatului și a fumatului pasiv


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Ear Infections
https://www.healthline.com/health/ear-infections 
WebMD - Understanding Ear Infections -- the Basics
https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/understanding-otitis-media-basics

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0