Osteita alveolara, cauza durerii dupa extractia molarilor de minte

Dupa extractia unui molar de minte, durerea ar trebui sa fie repede uitata.  Dar unele persoana dezvolta o complicatie dureroasa, cunoscuta ca osteita alveolara.

Daca ranii i se permite sa se vindece, osteita alveolara poate fi evitata, spune dr. Michael Ellis, profesor asociat la Colegiul de Stomatologie A&M din Texas.

Atunci cand se extrage un dinte, se formeaza un cheag de sange care umple spatiul liber timp de cateva zile. Acesta protejeaza alveola dentara pe masura ce se vindeca, a mai spus Ellis. Daca cheagul este spart prea repede, osul si nervul se pot usca, ca urmare a expunerii acestora, a explicat acesta.

„Cheagul de sange are rolul de a proteja rana” a declarat Ellis intr-un comunicat de presa al universitatii. „Daca cheagul se sparge prea devreme, se expune osul si se dezvolta osteita alveolara”. In caz de osteita alveolara, primul indiciu este durerea. „Osul expus este sensibil, aceasta fiind sursa durerii, care poate fi usoara sau pulsatila si care poate fi resimtita chiar si in ureche” a precizat acesta. „Durerea poate persista de la cateva zile la o saptamana.”

Osteita alveolara poate provoca un miros neplacut sau lasa un gust neplacut in gura, a mai adaugat Ellis. Acesta a tinut sa precizeze ca nu trebuie confundata cu o infectie, care implica alte semnale de avertizare. „In caz de osteita alveolara, nu apar inflamatii sau febra” a precizat Ellis. „Poate aparea si o infectie, dar nu are legatura cu osteita alveolara”.

 

 

Dupa interventia de extractie a molarilor de minte, pacientii trebuie sa primeasca informatii despre prevenirea aparitiei osteitei alveolare. Anumite factori pot mari riscul aparitiei acestei afectiuni, potrivit spuselor lui Ellis, inclusiv:

  • Consumul de bauturi carbogazoase sau calde.
  • Atingerea sau perturbarea alveolei dentare in timpul procesului de vindecare.
  • Folosirea paielor. 
  • Fumatul

Stresul, anumite afectiuni medicale si unele medicamente pot contribui la spargerea prematura a cheagului. Femeile care iau anticonceptionale ar putea sa se confrunte cu un risc mai ridicat de dezvoltare a osteitei alveolare, a spus Ellis.

Daca dezvoltati osteita alveolara, exista modalitati de gestionare a disconfortului, a declarat Ellis.

„Daca doriti sa curatati rana, clatiti cu apa sarata si pansati rana cu tifon” a sugerat acesta. „Tratarea ranii nu accelereaza procesul de vindecare: Doar contribuie la reducerea disonfortului resimtit de pacient. Fie ca o tratati sau nu, se va vindeca.”

Cu toate acestea, daca apar sangerari necontrolate, expunere totala, durere sau febra dupa extractia molarului, trebuie sa va prezentati imediat la medicul stomatolog, a precizat Ellis.

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0